Alles wat je moet weten over btw-aangifte doen

cijfers

Als ondernemer moet je iedere maand of ieder kwartaal je aangifte omzetbelasting doen, ook wel btw-aangifte genoemd. Wat is btw? Hoe weet je wat je moet betalen? En wat gebeurt er als je te laat, te weinig of niet betaalt? Wij hebben alles wat je moet weten over de btw-aangifte voor je op een rij gezet.

Wat is btw?

Omzetbelasting wordt ook wel btw genoemd, en is een afkorting van Belasting over de Toegevoegde Waarde. Btw wordt betaald door de eindgebruiker, de consument. Daarom wordt btw door sommigen ook wel consumentenbelasting genoemd.

Wat is het btw-nummer?

Het btw-nummer bestaat uit 14 tekens. Het begint met NL, vervolgens het nummer en ten slotte B01. Als het je tweede of derde onderneming is, wordt dat laatste B02 of B03. Het tussenliggende nummer wordt door de Belastingdienst uitgegeven. Voor eenmanszaken was dit tot op heden het BSN-nummer. Maar aangezien dat in strijd is met de privacywet (AVG), krijgen eenmanszaken vanaf 1 januari 2020 een ander nummer.

Hoe krijg je een btw-nummer?

Zodra je jouw bedrijf bij de Kamer van Koophandel (KvK) inschrijft, word je automatisch aangemeld bij de Belastingdienst. Vervolgens krijg je een brief toegestuurd met daarin jouw btw-nummer en het tijdvak dat bij jou van toepassing is. In de meeste gevallen is dat per kwartaal.

Tip: Heb je je al wel ingeschreven bij de KvK, maar nog geen btw-nummer ontvangen? Meld dat dan bij de Belastingdienst. Anders krijg je vroeg of laat een flinke naheffing, vaak met boete.

Btw in rekening brengen

Iedere ondernemer is wettelijk verplicht om btw in rekening te brengen over de prestatie die hij verricht bij zijn klant. Dat kan een andere ondernemer zijn of een particulier, dat maakt niet uit.

De btw komt boven op de prijs die jij de ander in rekening brengt voor het leveren van jouw producten of diensten. Het bedrag dat jij aan btw ontvangt moet je afdragen aan de Belastingdienst.

Hoe bereken je wat je aan btw moet opgeven?

Iedere maand of ieder kwartaal rapporteer je dus aan de Belastingdienst hoeveel btw jij bij anderen in rekening hebt gebracht. Nu hoef je dat geld gelukkig niet volledig af te dragen. De btw die jij namelijk aan anderen hebt betaald, mag je daar weer van aftrekken. Het saldo tussen die twee geef je aan en betaal je, uiteraard netjes op tijd anders volgt er een boete, aan de Belastingdienst.

Btw-aangifte doen

De aangifte doe je digitaal op de website van de Belastingdienst. Je hebt daarvoor een gebruikersnaam en een wachtwoord ontvangen. Ook als je geen omzet hebt gemaakt ben je verplicht een aangifte in te dienen.

Ben je net gestart met jouw eigen bedrijf, dan krijg je de eerste btw-aangifte vaak op papier. Een starter moet iedere periode, meestal ieder kwartaal, zijn aangifte indienen. Ook als je geen omzet hebt gemaakt. Dan doe je een zogenaamde nul-aangifte.

Btw betalen

Als je btw moet betalen, maak je het verschuldigde bedrag zélf over op de bankrekening van de Belastingdienst. Wacht dus geen aanslag af, want die krijg je niet.

Zorg ervoor dat je daarbij het juiste betalingskenmerk vermeldt. Dat kenmerk vind je op jouw overzichtspagina op de website van de Belastingdienst. Heb je een acceptgiro ontvangen, dan staat het betalingskenmerk daarop vermeld. Kun je het nergens meer terugvinden, dan is er een zoekhulp en een BTW Alert-APP.

Te laat belasting betalen

Betalen doe je op tijd en nadat je de aangifte hebt ingestuurd. Als je de aangifte te laat betaalt, dan kan de Belastingdienst een boete in rekening brengen.

Te laat btw-aangifte doen

Je moet natuurlijk aangifte doen vóór de deadline die de Belastingdienst je heeft opgegeven. Hier geldt voor een starter vaak een coulancetermijn van 7 kalenderdagen. Doe je binnen die termijn alsnog aangifte, dan volgt er geen boete.

Doe je geen aangifte of NA de coulancetermijn, dan legt de Belastingdienst een boete op van € 65. Als zowel de aangifte als de betaling te laat wordt gedaan, kun je twee boetes krijgen. Eén voor te laat aangeven en één voor te laat betalen.

Als je jouw aangifte steeds te laat doet, kan de Belastingdienst de boete verhogen tot € 131.

Wil je meer weten over btw-aangifte doen? Vraag het aan een van de belastingspecialisten in het Masters netwerk.

Op de website van Masters netwerk vind je alles wat je moet weten over het ondernemerschap: administratie, financiën, belastingen, salaris, HR & personeel en payrolling.

Masters netwerk is dé specialist op het gebied van online ondersteuning van MKB-ondernemers op financieel, fiscaal en personeel gebied.

Geschreven door: Jos Achterberg, Masters netwerk