Calendar icon
Clock icon

5 minuten

De juiste werk privé balans? Zo concentreer je je thuis 

←  Terug naar overzicht
werk-prive-balans

Hoe creëer je een fijne werk privé balans terwijl je thuis werkt? Het kan nogal een uitdaging zijn om je thuis te concentreren, zeker als je kinderen thuis zijn. Het gehele Tellow-team complimenteert hierbij alle werkende ouders!💐

Sommige mensen openen gemakkelijk hun laptop om 9:00 uur terwijl ze nog in hun pyjama zitten, anderen hebben meer de behoefte aan een vast schema. Whatever works best for your mojo, probeer het uit en volg je eigen ritme. 

In dit blog lees je tips die je concentratie kunnen ondersteunen.
Bonus: ik noem een aantal fijne organisaties die hun diensten nu gratis aanbieden.

Lees ook onze blog bomvol goede thuiswerk-tools.

Go pomodoro 

Go pomodoro? Ja, de pomodoro-techniek is ideaal, zeker als je thuiswerkt. De pomodoro techniek is gebaseerd op de ouderwetse kookwekker. Je kiest in de ochtend de belangrijkste drie taken waaraan je wilt werken of die je wilt voltooien. 

  1. Begin met de eerste taak en start de Pomodoro-timer. 
  2. Een Pomodoro duurt 25 minuten. Werk tot de wekker afgaat en laat je niet afleiden. Neem hierna een korte pauze (3 - 5 minuten). 
  3. Neem elke 4 pomodori een langere pauze van een kwartier.
  4. Na 7 tot 8 pomodori neem je een langere pauze van een half uur tot een uur.
  5. Herhaal de cyclus na je lunchpauze. Wedden dat je zo je drie taken af krijgt?

Tip: de apps Forest en Plantie zijn heel fijn omdat je een digitaal bos creëert bij iedere focus-sessie die je hebt (ofwel: beloning!). De apps Focus KeeperWorkflow Timer en Be Focused werken ook prima.

balans-rust-prive-werk

Pauzes inlassen

Het is belangrijk om pauzes in te lassen: je blijft een stuk frisser en krijgt uiteindelijk veel meer gedaan dan wanneer je pauzes skipt. Maar wat te doen in die pauzes?

  • Mediteren

Door te mediteren observeer je je gedachten en word je je bewuster van wat er in je afspeelt. Dit betekent niet dat je niet meer mag denken of totale stilte moet ervaren in je brein. Door je te focussen op bijvoorbeeld je ademhaling, je lichaam of een punt op de muur, ontstaat er wél meer rust in je lijf en hoofd. De app Headspace biedt goede begeleide meditaties aan, waar je gratis kennis mee kunt maken. 

  • Rust nemen

Doe. Even. Helemaal. Niks. Ga op je bed, de bank of de grond liggen en geef je een paar minuten lang over aan helemaal niets hoeven. Er is een trucje waarbij je een bos sleutels in je handen kunt houden. Ontspannen je spieren totaal en laat je de sleutels vallen? Dat is het teken dat je systeem even totaal is uitgerust. Vaak is dit rond 10 tot 15 minuten. 

Je kunt ook yoga nidra proberen, een vorm van yoga waar je niet beweegt, maar juist stilligt. Na een yoga nidra sessie ben je totaal ontspannen. Via House of Deeprelax kun je nu 1 maand gratis alle yoga nidra sessies beluisteren.

  • Doe yoga

Yoga is een perfecte manier om te ontspannen, je dagelijkse dosis beweging te krijgen, je lijf de nodige stretch te geven en een energieboost te krijgen. Je geeft je lijf als het ware de oliebeurt die auto’s ook structureel nodig hebben. Je hele lijf (je spieren, kraakbeen, botten en organen) krijgt de nodige toevoer van bloed, zuurstof en energie. Hierdoor kan alles beter gaan stromen en zul je met meer energie weer aan de bak kunnen. Yogatv biedt online yoga aan zodat je vanuit je woonkamer meer dan 250 lessen kunt volgen.

  • Beweeg

Deze is natuurlijk vrij voor de hand liggend, maar mag niet in het rijtje ontbreken. Ga een rondje hardlopen, ga lopend naar de supermarkt, wandel naar een fijn plekje en ga even in de zon zitten. Zin in wat meer beweging? Doe een workout binnenshuis: met de apps Nike Training Club of 7 Minute Workout heb je altijd een sportbuddy in je broekzak.

  • Inspiratie opdoen

Deze is vrij te interpreteren. Misschien doe jij wel inspiratie op door een goede podcast te luisteren of door een goed boek te lezen. Via Audible luister je 30 dagen gratis naar luisterboeken en via Cinetree kijk je nu 2 weken lang de beste films gratis. Via Blinkist worden boeken voor je samengevat zodat je de belangrijkste inzichten in 15 minuten kunt lezen/beluisteren en inmiddels staan er meer dan 3000 titels online. 

Hoe bevalt het thuiswerken jou? En mis je in dit blog nog een ingrediënt dat jou altijd goed helpt? Laat het ons weten!

Tellow is er voor de zzp’er en ondernemer

Met Tellow wordt ondernemen een stuk toegankelijker. We delen inzichten over het ondernemen met je en schrijven blogs die relevant zijn voor (zelfstandig) ondernemers. Wil je graag lezen over een artikel? Stuur dan een mail naar [email protected]

Met Tellow kun je makkelijk zelf boekhouden. Met ons online boekhoudprogramma doen zzp’ers en kleine ondernemers hun administratie snel, gemakkelijk en overzichtelijk. Probeer Tellow nu 1 maand gratis, op desktop en in de mobiele app.

Gebruik Tellow geheel gratis

Meld je nu aan   →