Calendar icon
Clock icon

5 minuten

Je zzp-tarief bepalen en verhogen  

←  Terug naar overzicht
zzp'er doet boekhouding met Tellow

Gefeliciteerd, je eerste klus is binnen! Je loopt nu waarschijnlijk rond met de vraag: hoe bereken ik mijn uurtarief? Of je wilt je zzp-tarief verhogen en bent op zoek naar de beste manier om dat te doen. Waar moet jij rekening mee houden als het gaat om je uurtarief? Je vindt het antwoord in deze blog.


Het minimum uurtarief voor zzp'ers

Vanaf 1 januari 2021 wordt het minimum uurtarief €16,- per uur. Dit is een nieuwe regeling om de schijnzelfstandigheid in Nederland tegen te gaan. Als je minder dan €16,- betaald krijgt, word je door de Belastingdienst gezien als werknemer. Het duurt nog even, maar houd hier alvast rekening mee.

Verdien je meer dan €75,- per uur als freelancer, dan mag je in 2021 kiezen voor een zelfstandigenverklaring. Die geeft jou en je opdrachtgever de zekerheid dat er geen sprake is van een dienstbetrekking. Verdien je net iets minder dan €75,-? Dan kun je overwegen om je tarief te verhogen, zodat je in de toekomst gebruik kunt maken van de zelfstandigenverklaring.

Bepaal je zzp-uurloon

Begin met het in kaart brengen van je niet-declarabele uren. Dit zijn uren die je aan werkzaamheden besteedt die niet direct geld opleveren. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat je gemiddeld een paar uur per week besteedt aan administratieve taken. Daarnaast heb je al gauw een dag nodig voor klantcontact, het afhandelen van aanvragen en je marketing op bijvoorbeeld social media.

Houd ook rekening met je reistijd, klantenbezoeken, cursusdagen en bijvoorbeeld de lunch met een collega-zzp’er. Ook de dagen waarop je ziek bent of aan je product- of dienstontwikkeling werkt, zijn niet-declarabele uren.


Hoeveel uren kan jij wel declareren?

Gemiddeld hebben zzp'ers tussen de 20 tot 30 declarabele uren in een werkweek. Wij raden aan om dit als starter lager in te schatten, zeker in het begin ben je als startend ondernemer veel tijd kwijt aan randzaken.

Breng je kosten in kaart

Zorg dat je een goed overzicht hebt van alle maandelijkse en jaarlijkse kosten die jij gaat hebben.

Dit zijn voorbeelden van kosten waar jij rekening mee kan houden:

 • Kantoorkosten
 • Inventariskosten
 • Telefoon- en internetkosten
 • Administratiekosten zoals een goed boekhoudprogramma
 • Cursus- en opleidingskosten
 • Een businesscoach
 • Reiskosten
 • Marketingkosten
 • Grondstoffen of inkoopkosten
 • Autoleasekosten
 • Lunch- en representatiekosten

Houd tevens rekening met kosten voor je pensioen, je verzekeringen en zet geld opzij voor je spaarpot. Dit kan bijvoorbeeld een vast percentage van je omzet zijn. Bepaal ook hoeveel dagen jij per jaar op vakantie wilt en wat je aan inkomstenbelasting moet betalen.

Wat wordt je netto salaris?

Je netto salaris is het bedrag dat jij maandelijks wilt overhouden na aftrek van alle kosten en reserveringen. Dit is het loon dat jij aan jezelf uitbetaald, waarmee jij je privékosten dekt. Je bepaalt dus zelf wat dit bedrag wordt.

De rekensom om tot je uurtarief te komen

Als je weet wat je netto-salaris wordt, wat je kosten zijn en wat je declarabele uren zijn, is het tijd om je uurtarief uit te rekenen.

Stel:

Je wil een netto-inkomen overhouden van €26.400,- per jaar.

Je kosten zijn in totaal €25.000 euro per jaar.

Je declarabele uren zijn 880 uur per jaar.

Dan is dit de rekensom: Jaarinkomen + jaarlijkse kosten / declarabele uren

Voorbeeld: €26.400 + €25.000 =  €51.400 / 880 uren = € 59,- aan uurloon.

Goed om te weten dat de € 59,- afgerond is naar boven en exclusief btw is.

Zzp-uurloon verhogen


Zo verhoog jij je uurtarief

In de eerste helft van 2019 steeg het gemiddelde zzp-uurtarief met 4,6%. Vorig jaar was dat getal lager met een stijging van 3,3%. Niet gek dus, dat jij rondloopt met plannen om je tarief te verhogen, je groeit als ondernemer en hebt meer ervaring opgedaan. Je hebt nieuwe kennis ontwikkelt en geïnvesteerd in unieke skills en opleidingen. Dit zijn allemaal goede redenen om een hoger uurloon te vragen. Dit is voor de meeste ondernemers best spannend. Want wat doe je als je klanten dit niet willen betalen of van je prijs schrikken? Raak alvast geïnspireerd door de best betaalde freelancers van Nederland.

Naast inspiratie, zijn hier concrete tips om je uurtarief op te schroeven:

1. Onderzoek hoeveel specialisten er in jouw vakgebied werkzaam zijn

Bekijk waar je concullega's wonen, hoe ze hun marketing aanpakken en vergelijk jullie kennis en ervaring met elkaar. Werk jij in een markt of niche met weinig specialisten in jouw omgeving? Dan kan jij veel vragen voor het werk dat je doet. Is de markt verzadigd met vergelijkbare specialisten? Onderzoek dan hoe jij je kunt onderscheiden van de rest.

2. Bepaal je toegevoegde waarde

Je toegevoegde waarde kan in verschillende dingen zitten: in kennis, unieke skill, ervaring maar ook in de combinatie van die dingen. Als je weet wat je toegevoegde waarde is kan je dit uitlichten in je communicatie met je klanten. Zo kan je kijken naar hoe jij je referenties en reviews kunt inzetten om dit kenbaar te maken. Jouw unieke skills maken vaak dat je meer kan gaan vragen voor je werk.

3. Experimenteer met je tariefvormen

Je kan gaan werken met een vaste pakket- of projectprijs. De meeste opdrachtgevers houden van duidelijkheid vooraf en werken daarom met een budget. Een projectprijs helpt de opdrachtgever extra kosten voorkomen en geeft jouw duidelijkheid over wat je precies gaat verdienen. Je kan ook je diensten verspreiden over verschillende pakketten en daarmee je diensten upsellen. Als je daarvoor kiest maak dan van tevoren een goede inschatting van de uren die jij aan je diensten gaat besteden. Je kan dit dan duidelijk communiceren naar je klanten en je weet dat je dan geen verlies maakt op de diensten die jij aanbiedt.

Wil je nog even goede inspiratie opdoen? Lees ons artikel over de best betaalde zzp'ers in Nederland - zij verdienen pretty good!

Minder tijd kwijt zijn aan je boekhouding?

Jij bent tenslotte zzp’er, geen boekhouder. Met Tellow zet je zelf een betrouwbare en snelle boekhouding op die vóór jouw werkt. Lees meer over Tellow.Meer vrijheid en minder boekhouden?

Gebruik Tellow geheel gratis   →