Freelancer van de maand

Ruben bewijst waarom jong ondernemen een goed idee is 

ruben-vd-berg

Ontmoet Ruben van de Berg, Tellow’s Freelancer van de maand mei. Met zijn 15 jaar is hij onze jongste Freelancer van de maand. Vanuit zijn slaapkamer in Maasdijk runt hij sinds 1,5 jaar zijn bedrijf Awesome Products.

Het voordeel van vroeg gaan ondernemen

Waarom begint een 13-jarige met ondernemen? Ruben vertelt: “Vroeger wilde ik snel rijk worden en toen ik 12 of 13 was begon ik me daar echt in te interesseren. Ik zag op Youtube, Facebook en Instagram steeds ads van iemand die cursussen verkocht.” Hij volgde de betreffende cursus en startte zijn bedrijf. Nu heeft hij succes met het verkopen van producten op bol.com, waar hij inspeelt op wat klanten willen. 

E-commerce is de toekomst en dit is waarom

“Ik denk dat e-commerce de toekomst is. Mensen zijn vaak te lui om naar de winkel te gaan en willen meteen iets hebben zonder er moeite voor te doen.” Zelfs in zo’n uitdagende tijd als deze blijft dit businessmodel overeind, terwijl veel bedrijven failliet gaan: “De wereld is op slot en veel mensen worden gedwongen om online aankopen te doen.” Daardoor blijft zijn omzet ook stijgen. “Via speciale tools kun je tracken wat de vraag is naar een product en of het goed verkoopt. Soms zijn het de gekste producten die goed verkopen.” 

“Tijdens deze crisis is er veel vraag naar medische apparaten, apparatuur voor gamers en thuiswerkartikelen, wat een mega omzet oplevert, maar niet veel mogelijkheid biedt qua opschalen”. En dat is wat Ruben het liefst wil: zijn bedrijf opschalen, meer kennis opdoen in zijn vakgebied en een eigen merk starten met goedlopende producten”. 

De voordelen van (zo jong) ondernemen

Dat is nogal ambitieus voor iemand van 15 jaar. It runs in the family: Ruben’s ouders zijn beide ondernemer en steunen hem in wat hij doet. Maar hij mag dan wel een bedrijf hebben... Ruben moet ook gewoon nog naar school en werkt bij een supermarkt. “Ik doe nu de mavo, maar nu ik weet dat ondernemen ook een optie is, vind ik school een stuk minder aantrekkelijk. Een vervolgopleiding zit er voor mij niet in.”

“Niet voor een baas werken, geen opdrachten hoeven aannemen en zelf bepalen wat je doet… Ik houd van de vrijheid.” 

In eerste instantie wilde Ruben gewoon makkelijk geld verdienen, “maar het is niet lui op de bank zitten. Vaak ga ik er al om 6.00 uur uit om aan mijn bedrijf te werken en ga ik ‘s avonds ook door. Ik doe productresearch en heb contact met leveranciers, waarbij ik rekening moet houden met het tijdsverschil. Ik maak listings, zoek de juiste informatie en huur mensen in om productbeschrijvingen te schrijven en advertenties te maken. Ik maak de producten in orde en verzend ze naar bol.com bij de supermarkt om de hoek.”

Veel omzet maken op jonge leeftijd door focussen, vallen en weer opstaan

Hoe is het mogelijk om deze leeftijd al te weten wat wel en niet werkt? “Volgens mij gaat het om je mindset, niet om hoe je iets verkoopt. Veel mensen haken af en gaan op zoek naar iets anders zodra het lastig wordt. Ik denk dat het super belangrijk is om focus te houden op wat je doet. Ik geef toe: focus houden is makkelijker als iets een passie is, en e-commerce is echt mijn passie. Maar ik kan me focussen omdat ik heb geleerd van een grote fout. Vorig jaar heb ik veel tijd gestoken in een ander businessmodel: dropshipping. Ik verkocht daardoor veel minder op bol.com en verloor veel geld zonder dat er geld binnen kwam.”

Een harde, maar goede leerschool, dus. Volgens Ruben is dat ook het voordeel van jong ondernemen: “Ik heb nog alle tijd om fouten te maken en te leren. Ik woon nog bij mijn ouders, dus als het in de soep loopt sta ik niet meteen voor grote problemen waarbij ik bijvoorbeeld mijn huur niet meer kan betalen.”

Zo behoud jij ook jouw focus op ondernemen

Ruben behoudt zijn focus door een combinatie van kennis opdoen en community. “Ik investeer geld in cursussen, waardoor ik mezelf praktisch dwing om door te leren. In het businessmodel dat ik gebruik komen continu nieuwe tools op de markt. Ik heb veel geleerd van Jia Ruan en zit nu in zijn Facebook community, met 6000 andere mensen die zijn cursus hebben gedaan. We helpen elkaar als we vragen hebben en delen inzichten over de nieuwste tools en kennis. Daarom raad ik andere ondernemers ook een community aan.”

Wil jij ook Freelancer van de maand worden of wil je iemand nomineren? Vul dan deze vragenlijst in en wie weet sta jij volgende maand in the spotlights.

Gratis Tellow voor jonge ondernemers

Tellow is de boekhoudtool voor zelfstandig ondernemers. Met Tellow doe je gemakkelijk en snel jouw administratie zelf, zonder gedoe. Check meteen of Tellow ook bij jou past.

Wij van Tellow denken dat freelancen de toekomst heeft. Daarom stimuleren we jonge ondernemers en geven we jonge ondernemers gratis Tellow tot hun 18e verjaardag. Ben jij onder de 18 jaar en al begonnen met freelancen? Respect! Check meteen hoe jij jouw gratis Tellow-abonnement krijgt.

Gratis Tellow voor jonge ondernemers

Dat wil ik   →