Calendar icon
Clock icon

4 minuten

Deze ondernemers veroverden de wereld met hun idee #2 Richard Branson 

←  Terug naar overzicht

Iedereen zou naar school moeten kunnen gaan om zichzelf te ontplooien en een studie af te ronden. Helaas lukt niet iedereen dit. Sommige mensen passen gewoon niet helemaal in de schoolstructuur en kiezen bewust om te stoppen. Gelukkig is succes niet enkel afhankelijk van je schooldiploma’s. Zo hebben de meest succesvolle ondernemers ter wereld opvallend vaak maar een korte periode op school doorgebracht.

Hoewel eerder uitzondering dan norm; deze mensen verdienen aandacht. Ze herinneren ons eraan dat met een goed idee, vastberadenheid en een beetje geluk, iedereen het onmogelijke kan bereiken. Hieronder het tweede verhaal in de reeks.

#2 Richard Branson – Virgin Group

Richard Branson

Vroegtijdig schoolverlater

Richard Branson is nog een jochie als hij besluit om te stoppen met school. Al op 15-jarige leeftijd ruilt de kleine Branson studeren in voor ondernemerschap. Hij start met een goede vriend zijn eigen magazine en verdient geld met het doorverkopen van plaatjes via de post. In 1972 is er genoeg geld bij elkaar gespaard en openen de twee hun eigen bedrijf: studio en platenzaak Virgin Records.

“Je leert niet lopen door regels te volgen. Dat leer je door te doen, en door te vallen.”

Richard is op dat moment nog een onervaren ondernemer en weet al helemaal weinig over de muziekindustrie. Hij is naar eigen zeggen een ‘maagd’ in het bedrijfsleven, vandaar de naam ‘Virgin’.

Huidig imperium

Maar de inmiddels 67-jarige miljardair Sir Richard Branson is tegenwoordig allang geen maagd meer. De ‘Virgin Group Ltd.’ is inmiddels uitgegroeid tot een verzameling van meer dan 400 bedrijven.

Richard Branson

De hippieachtige zakenman is onder andere eigenaar van een vliegtuigmaatschappij, ruimtevaartbedrijf en zijn eigen Caribische eiland. Branson heeft een ongelooflijk imperium opgebouwd met een geschat vermogen van 5 miljard euro.

“Als je niet schrikt van je eigen dromen, dan zijn ze te klein.”

The American Dream

**De Britse topondernemer is misschien wel het ultieme voorbeeld van de American Dream. Een rasechte ondernemer die overal kansen ziet en door keihard werken en risico nemen de top heeft bereikt. Iemand die met niets begon en zonder enige kennis en ervaring toch een succesvolle business op weet te zetten.

“Als iemand je een enorme kans aanbiedt maar je weet niet zeker of je het wel kan, zeg dan já – en leer later hoe het moet.”

Zo weet Branson ook vrijwel niets van de vliegtuigindustrie voordat hij zijn paradepaardje Virgin Atlantic opzet. Zonder enige voorkennis, maar vol met ideeën vanuit zijn eigen ervaring als consument, bouwt hij zijn Virgin Atlantic uit tot een vloot van meer dan 40 vliegtuigen met een jaarlijkse omzet van 3,1 miljard euro.

“Ik wist niets van de vliegtuigindustrie, maar ik vloog veel op en neer tussen Engeland en de Verenigde Staten. Daardoor raakte ik overtuigd dat het beter moest kunnen. De prijzen waren hoog en de service uitzonderlijk slecht.”

Sollicitatie

Sleutel tot succes

Wat is volgens Branson de sleutel tot succes? Passie! Als je niet voor de volle honderd procent in je bedrijf gelooft kan je er beter niet aan beginnen. Bovendien moet je vooral volop genieten van alles wat je in het leven tegenkomt.

Hoewel Sir Richard net de pensioenleeftijd is gepasseerd, is hij nog niets van zijn levenslust verloren. Zo probeerde hij als oudste man ooit Het Kanaal over te kitesurfen en probeert hij al jaren de wereld rond te vliegen in een luchtballon. Het is tekenend voor Branson’s visie op het (bedrijfs)leven.

“Neem risico. Het is de beste manier om jezelf te testen. Heb plezier en verleg grenzen.”

Wij bij Tellow worden erg gelukkig van Branson’s vrije geest, enorme passie en fantastische quotes. Bovendien is Richard Branson het levende bewijs dat je met een goed idee, vastberadenheid en een beetje geluk, een heel imperium kan opbouwen. “Screw it, let’s do it.”