Calendar icon
Clock icon

3 minuten

Is jouw boekhouding voorbereid op de toekomst? 

←  Terug naar overzicht
Is jouw boekhouding voorbereid op de toekomst?

We beginnen dit blog direct met een klein statement over technologie. Technologie is niet goed, niet slecht, maar ook niet neutraal. Het ligt eraan wat mensen ermee doen. Toch vertrouwen we technologie en netwerken steeds vaker.

Een voorbeeld: je laat via Airbnb mensen die je eigenlijk niet kent in je huis slapen. Dit doe je, omdat deze persoon wordt aanbevolen op de website door het algoritme van Airbnb. Of kijk naar Tesla, zij produceren zelfrijdende auto’s... Het moet niet gekker worden! 

We stappen achter het stuur zonder het stuur daadwerkelijk in handen te hebben. De route wordt voor je berekend. Jij hoeft alleen maar in te stappen en kan ondertussen je favo serie op Netflix kijken.

Hoe werkt dat eigenlijk, computers die slim worden?


Eén woord: algoritme. Wij zijn geen ICT-experts, maar we kunnen je wel vertellen dat alles wat hiervoor besproken is te maken heeft met Artificial Intelligence (AI). ‘En wat is dat?’, vraag je je dan af.

AI is kortgezegd een computersysteem dat heel slim is in het uitvoeren van een specifieke taak, zodat het taken van mensen over kan nemen. Tegenwoordig wordt er ook veel gesproken over machine learning, oftewel automatisch leren.

Door een systeem heel veel voorbeelden te geven kan hij deze herkennen en na afloop zelf keuzes maken. En dat is ook wat jij in je boekhoudsoftware terugziet.

Slim boekhouden


De boekhoudsoftware is de laatste jaren sterk geautomatiseerd. Het systeem scant je geüploade bonnen en facturen en haalt zo alle belangrijke informatie voor de boekhouding eruit. Wat er kort op neerkomt dat jij dit alleen even hoeft te checken en daarna de factuur kunt inboeken.

Het kan zelfs zo ver gaan dat de bonnen en facturen automatisch op de juiste grootboekrekening verwerkt worden. En je banktransacties dan? Dat gaat tegenwoordig ook steeds sneller. De AI herkent de banktransacties en weet welke procedure of actie hierop volgt. 

De computer kijkt naar het verleden: wat heb je toen met deze transactie gedaan? Op basis daarvan herkent het wat er met de transactie gedaan moet worden. De betaling wordt automatisch gekoppeld aan de juiste factuur. Zo wordt boekhouden steeds eenvoudiger en heb jij real time inzicht in je administratie.

Zeg die accountant maar vaarwel?


De genoemde werkzaamheden zijn voor een accountant vaak het minst uitdagend. De automatisering zorgt er dan ook voor dat zij deze taken steeds efficiënter en sneller kunnen uitvoeren.

Een deel van deze taken zullen in de toekomst naar verwachting steeds vaker overgenomen worden door computers en robots. Dit betekent juist dat accountants zich dan steeds meer kunnen richten op financiële analyses en advisering. Ze zullen bijvoorbeeld adviseren hoe jij de administratieve processen binnen je onderneming verder kunt automatiseren. Zo kan je onderneming verder groeien en jij als ondernemer ook. De opkomst van technologie kan als een bedreiging voelen, maar kan ook veel moois brengen. Ben jij voorbereid op de toekomst?