Ondernemerschap

Cadeautip: 10 must-read boeken voor zzp'ers  

zzp'er die boek leest

Leestijd: 4 minuten

Ben jij opzoek naar een cadeau voor een zelfstandig ondernemer? Of zoek je een leuk cadeau voor jezelf? De meeste zzp'ers beginnen met ondernemen om twee redenen: ze willen meer vrijheid en ze verlangen naar meer groei. Daarom hebben wij de 10 must-read boeken om cadeau te geven voor je uitgezocht. Dit zijn boeken speciaal geschreven om ondernemers te helpen groeien.

1. Startersgids voor zzp'ers - Rinske Jansen 

Dit is hét boek voor startende ondernemers. Het baant een weg door de freelance jungle met een praktisch stappenplan. Het helpt zzp'ers de juiste keuzes te maken, op het juiste moment. De lezer krijgt antwoord op vragen zoals ‘Hoe stel ik een ondernemingsplan op?’, ‘Hoe kom ik aan klanten?’ en ‘Wanneer is mijn bedrijf financieel rendabel?’. Na het lezen van dit boek is iedereen klaar voor het ondernemerschap.

2. The Freelancer’s Bible: Everything You Need to Know to Have the Career of Your Dreams - On Your Terms - Sara Horowitz

Dit boek gaat verder de diepte in. Het boek is bedoeld als de bijbel voor freelancers die behoefte hebben aan zowel een droomcarrière als een community. Het boek geeft praktische tips, waaronder drie essentiële tools om klanten te krijgen en tevreden te houden. Daarnaast geeft het boek strategieën om de juiste uurprijs te bepalen en leert het je hoe om te gaan met tijden van lagere omzet en wat de voordelen van een thuiskantoor zijn. De schrijfster deelt hoe freelancers hun carrière to the next level kunnen brengen en financiële onafhankelijkheid kunnen bereiken.

3. Building a StoryBrand: Clarify Your Message So Customers Will Listen - Donald Miller

Dit boek vertelt waarom storytelling zo’n hot topic is. Het onthult de geheimen van ondernemers die hun klanten weten te overtuigen van de voordelen van hun product, idee of dienst. Het boek diept de zeven universele storytelling-kenmerken uit en de echte reden waarom klanten een aankoop doen. Ook vertelt het boek hoe jij een merkverhaal makkelijk en begrijpbaar maakt voor je droomklanten.

4. Personal Branding voor zzp’ers - Tom Scholte

Als zzp’er werk je vaak aan tijdelijke klussen en daardoor ben je vaak bezig met de vraag ‘Wat wordt mijn volgende opdracht?’. Een soort solliciteren+, want je moet vaker een opdrachtgever overtuigen van wie jij bent en wat jij doet. Dit boek leert je hoe je dat slim aanpakt. Je leert hoe jij een krachtige professionele identiteit neerzet, zowel off- als online en hoe je daarin de juiste keuzes maakt. Je leert ook hoe je direct toegevoegde waarde biedt aan je klant, zodat je vaker gevraagd wordt en leuker werk naar je toetrekt.

 

5. The 4 hour-workweek - Tim Ferriss

Freelancen kan hard werken zijn en meestal ben je hier meer tijd aan kwijt dan aan een 9-tot-5 baan. Zoek je naar meer balans en minder hustle? Het befaamde boek van Tim Ferriss geeft je praktische tips hoe je minder hard hoeft te werken en toch rijk wordt. De nadruk ligt op controversiële tips en tools, zoals dat je leuke dingen niet moet uitstellen tot je pensioen. Hij komt met tips zoals af en toe een mini pensioen nemen, een week lang media-vasten en de tijd voor je taken beperken zodat je productiever bent. Als je wilt leren om je werk slim uit te besteden en passief inkomen op te bouwen, dan is dit je go to.

Cadeautips voor zzp'ers

6. Grow to Greatness: Smart Growth For Entrepreneurial Businesses - Edward D. Hess

Dit boek is geweldig voor de zzp'er die toe is aan minder overweldigd zijn. Eerlijk is eerlijk, je eigen baas zijn is geweldig, maar ook vermoeiend en druk. Je krijgt een andere kijk op groei en sommige mythes worden gecrushed voor je. “It’s not grow or die, it’s improve or die.” Een groot bedrijf is niet altijd wat jij als freelancer nodig hebt of wilt. Daarom geeft dit boek een handleiding vol stappen die jij kan nemen - gebaseerd op jouw wensen en wat goed voor je is. Zodat je bedrijf groeit op een manier die bij je past.

7. The E-Myth Revisited: Why Most Small Businesses Don't Work and What to Do About It - Michael E. Gerber

In the E-Myth Revisited worden je ondernemersdromen bij de ballen gepakt en krijg je een reële kijk in hoe je een bedrijf opbouwt. Als je freelance-carrière een opstap is naar je eigen bedrijf, is dit boek een real eye opener. De verwachtingen, technische expertise en veel voorkomende vooroordelen die de meeste ondernemers hebben worden hier onder de loep genomen. Je leert de lessen van een franchiseonderneming en hoe deze ook voor jou van toepassing zijn als je geen franchise runt.

8. Company of One: Why Staying Small Is the Next Big Thing for Business - Paul Jarvis

Een boek voor als je juist niet een grote onderneming wilt opzetten, maar een vervullende carrière wilt waarbij jij je eigen uren bepaalt, simpele en slimmere oplossingen implementeert en ook highly profitable bent. Het kan! En dit boek leert je hoe door middel van uniek business model. Het voordeel van een eenmanszaak blijven is dat je de vrijheid behoudt om meer betekenisvol werk te doen. Je ontwijkt daarmee het moeten dealen met personeel, lange vergaderingen en nachtenlang wakker liggen door te hoge kosten.

9.  The Hard Thing About Hard Things: Building a Business When There Are No Easy Answers - Ben Horowitz

Speciaal voor de freelancers die ervan dromen om hun eigen agency te runnen; geschreven door big shot Horowitz (een grote naam in Silicon Valley), die middels anekdotes vertelt hoe hij de moeilijke kant van mensen managen heeft aangepakt. Dit boek is de antidote op managementboeken. Het verhaal van founder Horowitz gaat namelijk over wat er gebeurt als je alles goed opgezet hebt en toch failliet dreigt te gaan. Hij geeft eerlijke inzichten in zijn misstappen die verder gaan dan alleen zijn werk. Hij betrekt ook zijn familieleven en geeft inzicht in hoe je mentaal gezond blijft als CEO van een agency (of iedere andere onderneming). 

10. De Lean Startup - Eric Ries

De Lean Startup methode is een mainstream begrip, maar nog vrij jong in de ondernemerswereld. Als je van plan bent een tech start-up te beginnen, een klein bedrijf wil opbouwen of een innovatie binnen een groot bedrijf wil lanceren dan is dit je go-to. Gemiddeld sneuvelt 75% van de start-ups en deze methode tackelt dat door innovatie minder riskant te maken. De Lean Startup methode zet experimenteren op de voorgrond, uitgebreide planning op de tweede plaats. Ries pleit dat feedback van je klanten belangrijker is dan je intuïtie volgen en iteratief designen belangrijker dan maandenlang aan een groot design werken. Het boek geeft antwoord op hoe je niet in het begin teveel geld over de balk gooit en je ideeën kan valideren, zodat je ze snel in de wereld zet en you can make the dream work.

Verlang jij naar meer vrijheid?

Houd meer tijd over voor het werk waar je blij van wordt met Tellow. Tellow is hét boekhoudprogramma voor zzp'ers. Jij bespaart tijd en geld op zowel je boekhouding als je boekhouder. Gebruik Tellow geheel gratis.

De btw-aangifte in een paar klikken gedaan

Start nu met Tellow   →