Ondernemerschap

De grootste voordelen van een zakelijke bankrekening voor freelancers 

Stel je voor dat je net begonnen bent als freelancer en je vraagt je af of het slim is om naast je gewone bankrekening ook een zakelijke rekening te openen.

Nou, als je als zzp’er werkt, is dit een vraag waar je eigenlijk niet lang over na zou moeten denken. Lang verhaal kort: dat is best handig.

Je hebt als zzp'er meestal geen vast salaris. Wanneer het tijd is om belastingaangifte te doen, ben je misschien al eens de kluts kwijt geraakt tussen alle bonnetjes. Ondanks dat alle transacties op één rekening zijn overgemaakt.

Hier zijn vijf goede redenen waarom je als zelfstandige ondernemer handig is om naast je persoonlijke rekening ook een zakelijke bankrekening te openen.

Voordeel 1: Duidelijker overzicht van je financiën

Een zakelijke rekening helpt je om beter te begrijpen hoe je er financieel voor staat.

Als zelfstandige heb je waarschijnlijk verschillende klanten die verschillende diensten afnemen. De belastingdienst wil graag doorlopende factuurnummers zien. Het is daarom handig om alle zakelijke facturen via een aparte rekening te laten lopen. Zo houd je een beter overzicht.

Een duidelijk beeld van je facturen en klanten toont aan welke betalingen binnenkomen en hoe je er financieel voor staat. Je weet dan wanneer je beter kunt focussen op het binnenhalen van nieuwe klanten of wanneer het tijd is om wat geld opzij te zetten.

En dan natuurlijk ook nog, de zakelijke uitgaven! Want soms ga je uit lunchen en vergeet je na een paar maanden misschien of de lunch die je met je pinpas bij de koffiezaak om de hoek hebt betaald, zakelijk of privé was. Met aparte rekeningen hoef je daar niet meer over na te denken. En met een gekoppelde rekening scan je de bon zelfs direct in en wordt hij direct goed geboekt. Dat is alvast een zorg minder.

Een zakelijke bankrekening voor freelancers

Voordeel 2: Beter inzicht in je financiële planning

Hoe plan je bewust spaardoelen, zakelijke reserves of grote uitgaven als je geen idee hebt wat er maandelijks op je zakelijke en persoonlijke rekening binnenkomt?

Een goede zakelijke rekening geeft je direct inzicht in:

  • Hoeveel geld er elke maand precies binnenkomt
  • Wat je elke maand zakelijk uitgeeft
  • Hoeveel geld je opzij moet zetten voor de Belastingdienst

Weet je dat er een rustige periode aankomt? Of ga je binnenkort op vakantie? In dat geval is het handig als je wat geld opzij hebt staan op je zakelijke rekening om die periode te overbruggen.

Zo kun je er dan voor kiezen om advertenties in te zetten en je te richten op acquisitie. Of natuurlijk jezelf of anderen uitbetalen en lekker je rust pakken.

Met een helder financieel inzicht kun je niet alleen ontspannen achterover leunen, ook kun je concrete spaardoelen stellen voor een bijzondere uitgave. Misschien kun je nu eindelijk die droomreis naar Patagonië betalen of een nieuwe side hustle beginnen.

Lange termijn spaardoelen zijn daardoor beter vol te houden. Door bijvoorbeeld een aparte spaarrekening aan je persoonlijke rekening toe te voegen. Bovendien kunnen slimme zakelijke spaarrekeningen je mogelijk zelfs voordelen bij de belasting opleveren.

Voordeel 3: Makkelijkere boekhouding dus makkelijker aangifte doen

Als je een beetje op de meeste mensen lijkt, wil je misschien het liefst de struisvogeltactiek toepassen tegen de tijd dat je belastingaangifte moet doen. Met andere woorden: je kop in het zand steken.

Gun jezelf wat rust, vraag een zakelijke rekening zodat je je zaakjes alvast op orde hebt!

Een zakelijke rekening maakt het namelijk een stuk makkelijker om je zakelijke uitgaven en inkomsten te scheiden. En er zijn zelfs zakelijke rekeningen die automatisch je boekhouding doen!


Hoeveel geld moet je opzij zetten voor de belastingdienst?

Aan het einde van het jaar hoef je dan alleen maar twee lijstjes te maken. Eén op basis van je bankafschriften en de andere met je bonnetjes.

Als je maar één persoonlijke rekening gebruikt voor alles, moet je elke privétransactie markeren. Dat is op z’n zachts gezegd… nogal een gedoe. Daar wil je toch geen tijd aan besteden?

Met aparte zakelijke inkomsten en uitgaven is alles vanaf het begin al duidelijk en makkelijker te begrijpen voor de belastingdienst. Dat scheelt je een hoop stress en maakt de tijd rondom de belastingaangifte als het goed is wat relaxter. En er zijn nu ook zakelijke bankrekeningen die automatisch aangeven hoeveel je geld je opzij moet zetten voor de belastingdienst.

Voordelen zakelijke rekening openen

Voordeel 4: Meer duidelijkheid in persoonlijke uitgaven

Laten we eerlijk zijn, niet iedereen denkt altijd even goed na hoeveel over hoeveel ze maandelijks privé uitgeven.

Snel even je rekening checken om te kijken of je nog genoeg hebt voor een korte vakantie, en dat is het dan.

Maar als privé- en zakelijke uitgaven door elkaar lopen, zie je misschien niet zo snel dat er aan het einde van de maand nog een zakelijke rekening open staat. Dan zit je daar op je vakantie. Niet echt ontspannen.

Zelfs als je alle belangrijke dingen opschrijft, is het niet makkelijk om daar iedere keer aan te denken als je een keertje geld opneemt. En het is makkelijker om te zien waaraan je privé het meeste geld uitgeeft.

Met gescheiden rekeningen kun je na verloop van tijd veel beter een gemiddelde van je maandelijkse uitgaven bepalen. Elke maand kun je dat bedrag dan naar je persoonlijke rekening overmaken als loon naar jezelf! 

null

Voordeel 5: Betere structuur in je onderneming

Over het algemeen helpt het hebben van gescheiden rekeningen niet alleen om beter financieel te plannen en de boekhouding makkelijker te maken, het helpt om je freelance leven beter te organiseren.

En als je minder tijd hoeft te besteden aan de financiën kun je je veel beter focussen op het echte werk. Dan kom je er financieel beter en productiever uit! 

Ja, soms moet je in het begin even iets strenger zijn voor jezelf, maar daarnaast krijg je zo juist meer structuur waardoor je uiteindelijk juist meer tijd overhoudt.

Een slimme zakelijke rekening openen die automatisch je boekhouding doet

Een goede grip op je zakelijke financiën geeft niet alleen rust, maar ook meer tijd voor de leuke dingen. Met een slimme bankrekening kun je relaxter werken en zelfs met meer rust je btw-aangifte doen.

Als je op zoek bent om een zakelijke bankrekening te openen voor je onderneming, is het slim om de prijzen en services goed te checken. Traditionele zakelijke rekeningen kosten vaak aardig wat, en het gebruik van een privé rekening voor je bedrijf is ook niet altijd toegestaan.

Bij Tellow is er nu iets nieuws voor zelfstandigen: een slimme zakelijke bankrekening voor €0. Hiermee kun je automatisch je inkomsten en uitgaven regelen en zorgen dat je genoeg opzijzet voor de belastingen. Makkelijk toch?

Bekijk alle voordelen van een zakelijke rekening bij Tellow hier

null