Ondernemerschap

Deze ondernemers veroverden de wereld met hun idee #4 

Spotify

#4 Daniel Ek – Spotify

Van Beethoven tot de Bee Gees en van Ali B tot de recent overleden Avicii; (bijna) alle muziek is tegenwoordig terug te vinden op Spotify. Het Zweedse platform – dat bijna 10 jaar geleden online ging – heeft binnen een decennium de muziekindustrie compleet verandert. In plaats van het fysiek kopen van platen of het stelen van muziek door illegale downloads, is ‘legaal streamen’ tegenwoordig dé manier om naar muziek te luisteren.

Het succesverhaal van Spotify is vergelijkbaar met die van andere ondernemers en bedrijven in deze categorie. Waarom? Omdat het fantastische ideeën zijn. Waarom? Omdat ze allemaal een groot probleem oplossen!

Het leven van Spotify in vogelvlucht

In 2006 wordt Spotify geboren. In een voorstad vlakbij Stockholm komen de 25-jarige (dan al) selfmade miljonair David Ek en zakenman Martin Lorentzon met het idee voor een legaal platform om muziek online te distribueren. De muziekindustrie had de transitie van vinyl naar cassettes en toen weer naar cd’s overleefd, maar de twee internetondernemers zien hoe het gemak van illegaal downloaden steeds meer van hun winsten afvreet. De omzet van de opname-industrie slinkt van 27 miljard dollar in 1999, naar 14 miljard dollar in 2008.

Dat jaar besluiten vier grote platenlabels – Universal, EMI Music, Sony en Warner – iets anders te proberen. Ze geven hun volledige database aan een dan nog kleine Zweedse startup, gerund door een toen nog 25-jarige Daniel Ek. Zonder enige ervaring in de muziekindustrie, maar geïnspireerd door illegale deelwebsites als Napster, begint oprichter en CEO David Ek aan de bouw van ’s werelds eerste, supersnelle, legale muziek-streamingsdienst.

Spotify presentatie

Dat jaar gaat Spotify meteen live: het begin van een periode waarin het Zweedse bedrijf uitbloeit tot de grootste muziek-streaming dienst in de wereld. Eerder dit jaar ging het bedrijf naar de beurs, waar een aandeel Spotify op 149,01 dollar uitkwam. Dat betekent een totale waarde van ongeveer 27 miljard dollar; gelijk aan de wereldwijde omzet van de opname-industrie in 1999.

Haat en toeverlaat voor het Zweedse miljardenbedrijf

Het is een prachtig concept: onbeperkt toegang tot (bijna) alle muziek die je wilt, voor een (klein) vast bedrag per maand. Maar uiteraard gaat niet alles van een leien dakje voor David Ek en zijn Spotify. De jonge ondernemer, die als tiener al bijna $50.000 per maand verdiende met het bouwen van websites, krijgt bijvoorbeeld te maken met artiesten die ontevreden zijn over het Spotify beleid.

Zo beëindigde superster Taylor Swift, een van de meest gestreamde artiesten, in 2014 haar contract met Spotify vanwege te lage financiële compensaties. En een aantal maanden geleden dreigde ook rapper Kendrick Lamer de streamingsdienst te boycotten, nadat Spotify een aantal artiesten wilde verwijderen vanwege misdragingen.  

Maar er is ook steun van supersterren. Facebook oprichter Mark Zuckerberg is al vroeg fan van de streamingdienst en post zelfs op zijn eigen tijdlijn: “Spotify is so good”. Oprichter Daniel Ek blijft bovendien stug volhouden dat er voor artiesten geen beter alternatief is dan streamen. Daarmee overtuigd hij schijnbaar popster Taylor Swift, die zich in 2017, na een boycot van drie jaar, ‘stilletjes’ weer aansluit bij de machtige streaming-dienst.

Een leven zonder Spotify niet meer mogelijk

Daniel Ek is met zijn Spotify goed op weg om de wereld te veroveren. Met ruim 70 miljoen betalende abonnees en 170 miljoen actieve gebruikers, is het Zweedse bedrijf twee keer zo groot als zijn grootste rivaal: Apple Music. Ek heeft met de introductie van legaal streamen de muziekindustrie getransformeerd en misschien wel gered van zijn ondergang: van verkoop naar streaming, van albums naar singles, en meest belangrijk, van krimp naar groei.

Het is dan ook al bijna onmogelijk om een tijd te herinneren waarin Spotify nog niet bestond. Bijna iedereen zoekt, verzamelt en luistert muziek via deze streamingdienst – ook wij bij Tellow! Hard aan het werk of juist tijd om te chillen: we hebben voor elke mood een afspeellijst voor je klaargezet. Check it out!