Freelancer van de maand

Je mindset is het belangrijkst voor groei. Quinten Pool vertelt waarom 

quinten-pool

Quinten Pool (25) is uitgeroepen tot Tellow’s Freelancer van de maand april. En met een reden! Hij startte één jaar geleden als zzp’er, kocht sindsdien een huis en een auto, heeft 12k volgers op Instagram en heeft het zo druk dat hij moet gaan uitbreiden. Ook in deze tijden is hij optimistisch. Welke tips heeft hij voor ondernemers die willen groeien?

Stampvol zitten, zelfs in tijden als deze? Zo is het mogelijk

Quinten doet ‘online alles’: van film posters ontwerpen, fictie regie & serie verkoop tot teksten schrijven, van algemene vormgeving en logo ontwerp tot het maken van commercials, social media video’s en bedrijfsvideo’s. “Eigenlijk alles wat met creatieve productie te maken heeft. En ik zit continu stampvol.” 

Hoe kan het dat hij, al na een jaar, zo succesvol is? “Ik bind mijn klanten aan me. Ik lever het beste product, zodat mijn klant niet iemand anders hoeft te zoeken om dat product te krijgen. Bij een groot deel van de klussen zet ik mijn ego opzij. Het hoeft niet altijd op mijn manier: ik breng iemand anders visie tot leven in plaats van mijn eigen visie. Ik lever wat mijn klant vraagt en daardoor blijven mensen terugkomen.”

quinten-pool

Passie: de motor achter alles

“Maar eigenlijk heeft het alles met passie te maken,” geeft Quinten toe. “Het is belangrijk dat je gepassioneerd bent over de dienst of het product dat je levert. Je moet die taken toch uitvoeren. Als je iets niet leuk vindt, gaat het op alle vlakken stroef.” 

Dat heeft Quinten in de praktijk ervaren. “Ik heb tandheelkunde gestudeerd en voelde me als een kat in het nauw omdat ik mijn creativiteit niet kwijt kon. Ik ben heel kritisch gaan nadenken over hoe ik mijn geld kon verdienen met iets waar ik blij van werd. Dingen maken was de uitkomst. Mijn hobbies uit die tijd zijn nu uitgegroeid tot mijn bedrijf.” Wil je zelf ook uitzoeken hoe jij je geld kunt verdienen? Quinten gebruikte onderstaande diagrammen.

venn-diagram

Ga netwerken: dan stopt het balletje niet meer met rollen

‘Always be selling’, zegt Quinten,dat heeft een olievlek effect’. Het balletje is snel gaan rollen door de contacten die Quinten heeft opgedaan. “Ik vind ondernemen en mijn werk het leukste wat er is. Daar praat ik altijd over met mensen, waar ik ook ben. Netwerken gaat voor mij op de automatische piloot. Ik zet altijd mijn telefoonnummer in iemands telefoon en zeg ‘bel me als je iets moois wilt maken’. Ook als ik op een verjaardag met een verre oom praat die vrachtwagenchauffeur is. Maanden later krijg ik dan ineens een belletje van iemand die via via bij mij terecht is gekomen.”

Van een sleur naar vrijheid en efficiëntie 

Quinten raadt iedereen aan om te ondernemen. “Heb je een passie voor de taken die je uitvoert? Waag de gok en word zelfstandig ondernemer. Ik heb nu alle vrijheid. Ik kan doen wat ik wil, op de manier dat ik het wil, wanneer ik het wil. En ja, de financiële beloning die er tegenover staat is ook fijn. Ik ben financieel verantwoordelijk en spaar veel. Als mens neem je de ruimte die je hebt, dus ik betaal meteen rekeningen, maak de belasting direct over en maak iedere maand geld over naar spaarrekeningen waar ik niet bij kan. Zo geef ik niet meer uit dan nodig.”

Daarnaast worden bedrijven ook efficiënter zodra ze een zzp’er inhuren, meent Quinten. “Ik werk efficiënter, gefocuster en werk twee keer zo snel. Maar voor bedrijven zijn de kosten hoger, dus bedrijven maken een duidelijk plan, letten beter op en werken gestructureerder. Alle loze tijd wordt van de taken afgeschuurd: als zij niet weten wat ik moet maken, zet ik de tijd die ik investeer wel op de factuur.”

Kijk angst in de ogen aan en groei

Maar hoe ga je om met uitdagende situaties? Quinten: “Angst is een goede motivator. Soms sta je voor een keuze en dan bekruipt de angst je dat het fout kan gaan. Begeef je dan juist op het pad van gevaar. Pas in die situatie leer je te dealen met de dingen waar je bang voor bent en neem je de benodigde stappen om te overleven. Daarvan groei je. Zorg dat je je niet laat demotiveren door angst, maar laat die angst je motivatie zijn om het wél te laten lukken.”

quinten-pool

Aanbieding voor Tellow-gebruikers

Quinten creëert effectieve contentmarketing voor iedere situatie en ieder budget. Wil jij jouw bedrijf, product of dienst onder de aandacht brengen? Als Tellow-gebruiker kun je nu al voor €50 bij Quinten terecht, voor o.a. foto’s, video’s of vormgeving. “Laten we juist in deze omstandigheden kijken hoe we onze ondernemersgeest kunnen aanwakkeren!” Stuur een mailtje naar [email protected] om gebruik te maken van dit aanbod. Kijk op QSocial voor meer informatie over Quinten’s werk.

Wil je jezelf of iemand nomineren om Freelancer van de maand te worden? Vul dan dit formulier in.

Doe gemakkelijk zelf je boekhouding

Met Tellow wordt ondernemen een stuk toegankelijker. Doe gemakkelijk zelf je boekhouding met ons online boekhoudprogramma. Gebruik Tellow geheel gratis, op desktop en in de mobiele app.

Boekhoud minder, onderneem meer

Gebruik Tellow gratis   →