Freelancer van de maand

Susan uitgeroepen tot Freelancer van de maand 

susan-haveman

Onze community zit vol zzp’ers die het zelfstandige pad bewandelen. Jullie moed mag gevierd worden en jullie lessen en tips gedeeld. In onze nieuwsbrief riepen wij jullie op om jezelf, of iemand die je kent, te nomineren als Freelancer van de maand. We kregen vele reacties...

Susan Haveman (48) is door het Tellow team officieel uitgeroepen tot Tellow’s eerste Freelancer van de maand! Met veel plezier doet zij persoonlijke en zakelijke portretfotografie. Wil jij ook jezelf of iemand anders nomineren? Dat kan hier.

De noodzaak van een goede foto, zeker voor ondernemers

Veel mensen vinden op de foto gaan eng. Maar een goede foto maakt het verschil. Daarom maakt Susan ook foto’s van ondernemers en creëert ze beeldbanken voor hun bedrijven. “Als ondernemer heb je beelden nodig voor je website of social media posts. Vaak kom je terecht bij een beeldbanken zoals Unsplash. Je concullega gebruikt dezelfde foto’s, waardoor je dezelfde foto’s, kleuren en stijl gebruikt als vele anderen.”

“Generieke foto’s zijn niet toegespitst op je onderneming, terwijl het visuele stuk een heel belangrijk onderdeel is van hoe professioneel je overkomt. Zeker als je net begint met ondernemen kost alles geld, maar door te investeren in een fotoshoot trek je meer klanten aan. Je krijgt een professionele uitstraling.”

fotograaf-zakelijk-portret

Beginnen als zzp’er: van passie tot loopbaan

Susan’s loopbaan als redacteur en verslaggever bij damesbladen veranderde van koers door haar liefde voor fotografie. Zes jaar lang woonde ze voor het werk van haar man in Maleisië, samen met haar twee zoons. Doordat ze daar niet zoveel kon schrijven, sloeg ze aan het fotograferen. Door haar werkervaring voor media wist ze hoe een goede foto eruit moest zien, dus ze nam de tijd om haar foto skills te verbeteren. 

Toen Susan 3,5 jaar geleden met haar gezin terug kwam uit Maleisië, vond ze per toeval haar huidige huis. ‘s-Graveland, een dorp naast Hilversum, bestaat uit welgeteld één lange straat en wordt omringd door landgoederen van Natuurmonumenten. In het huis was een prachtige ruimte aanwezig. Dat moest de fotostudio worden, wist ze meteen. 

fotograaf-studio

fotograaf-studio

De waarde van mooie foto’s 

“Een foto is een herinnering die je bevriest, een moment dat je vastlegt en nooit meer verliest. Zo was er eens een ouder stel dat geen recente foto’s meer had: ze wilden een foto voor op de kast of voor later op de kist. Dit stel was van de oude stempel. Hij had bij de Marechaussee gezeten, daarom moest alles strak. Toen ik zijn favoriete muziek van André Rieu opzette, ontspanden ze beiden en begonnen ze door de studio te walsen."

"Als er een keer iets gebeurt en iemand is er niet meer, dan heb je een mooie foto waar de liefde vanaf spat. Het is een voorrecht dat ik zo’n moment mag vastleggen. Daarom geef ik mensen ook altijd een print mee, want prachtige foto’s moeten gezien worden. En als je al je foto’s digitaal opslaat en je computer crasht, dan zijn al je herinneringen weg. Dat is eeuwig zonde."

portret-fotografie

Maar veel mensen vinden op de foto gaan eng. “Zelden vindt iemand het leuk om op de foto te gaan. Ik begon met het fotograferen van vrouwen, omdat ze zichzelf niet mooi genoeg vinden.” Wat bleek? Mannen voelen precies hetzelfde. “Terwijl alle mensen prachtig zijn, op hun eigen manier. En als het gezellig is tijdens de shoot, dan zie je dat terug in de foto’s”. 

“Mensen weten vaak niet wat ze kunnen verwachten, ik moet ze echt op hun gemak stellen. Een goede foto is echt een wisselwerking tussen degene voor en achter de camera. Ik voel goed aan wat mensen willen en dat vertaal ik naar beeld. Vaak vinden klanten de ervaring veel leuker dan ze van tevoren dachten. Soms beginnen mensen zelfs te huilen als ze hun foto zien, omdat ze niet weten dat ze er zo goed uit kunnen zien.”

portret-fotografie

Zzp’er worden: de voordelen en nadelen

“Het is zo belangrijk om bij jezelf te blijven. Ik probeerde een aantal keren om grote families te fotograferen, maar daar kreeg ik geen energie van.” Of ze daar lessen uit heeft getrokken? “Ik heb geleerd om áltijd goed te schakelen met klanten. Je moet duidelijk kunnen vertellen: dit is mijn product en dit kan ik voor je doen. Ik leg alles duidelijk uit, ook rondom geld.”

Net zoals voor vele andere zzp’ers waren de financiën en daarmee ook de administratie “een dingetje”. “Ik ben een creatieveling, dus ik ben allergisch voor cijfers die niet op mijn camera staan.” Vorig jaar nam ze echter een financiële coach in de arm: “Ik wilde meer controle over en inzicht in mijn financiën. Na het starten van mijn onderneming waaide alles alle kanten op. Nu gebruik ik Tellow en Excel, plan ik mijn inkomsten en uitgaven en zie ik precies welke investeringen ik kan doen. Daar moest ik mezelf echt toe zetten, maar nu vind ik het leuk om mijn eigen geld te verdienen en uit te geven”.

De slag van zelfstandig ondernemer naar een winstgevende onderneming 

Susan leerde veel van Sue Bryce, een fotografe uit Nieuw-Zeeland die een hele community heeft opgebouwd. Sue geeft tips over fotograferen; niet alleen over de technische kant ervan, maar ook over het creëren van een winstgevende onderneming. “Het is, zeker als vrouw, zo belangrijk dat je genoeg geld vraagt voor wat je doet. Je wil toch niet dat mama alleen maar een hobby heeft?”

Daarnaast heeft Susan zich aangesloten bij BNI, een netwerkclub van ondernemers die iedere week samen ontbijt. Voor iedere professie is 1 stoel beschikbaar, dus zij is bijvoorbeeld de enige aanwezige fotograaf. “Ik vind om hulp vragen lastig, want ik ben een einzelgänger die graag dingen zelf doet. Als ik nu behoefte heb aan een frisse blik, kan ik mensen vragen die verstand hebben van juridische zaken, ict of verzekeringen.”

Eigen baas zijn: balans tussen werk en privé 

Susan werkt 4 dagen per week, maar zoals vele mensen die eigen baas zijn, werkt ze vaak ook op haar vrije dagen. “Ik ben altijd nog ergens mee bezig. Fotografie zit in mijn hoofd, dus dat houdt nooit op”. Gemiddeld doet ze twee shoots per week. Een portretsessie duurt algauw 3 of 4 uur en een zakelijke shoot een gehele dag, waarna ze nog een dag nodig heeft om foto’s uit te zoeken en bewerken.

“Ik vind het heerlijk om eigen baas te zijn: ik kan precies doen wat ik wil en er helemaal mijn eigen draai aan geven. Ik leer zoveel van zelfstandig ondernemen, ik kan me niet meer verstoppen. Soms is dat vervelend, maar tegelijkertijd is het heel cool, want ik kan heel trots zijn op mezelf. Ja, ik geniet echt van wat ik doe”.

fotograaf-studio

Een cadeau voor de Tellow community

Susan biedt zakelijke pakketten aan. Als je een shoot bij haar boekt, krijg je als Tellow-gebruiker een extra print van haar cadeau.

Wil jij jezelf of iemand anders nomineren als Freelancer van de maand? Vul deze vragen in. Wie weet word jij binnenkort Freelancer van de maand en geeft Tellow jou en je bedrijf de welverdiende aandacht!

Je boekhouding in orde én je vrijheid behouden?

Registreer nu   →