Ondernemerschap

Heb ik als zzp’er een zakelijke rekening nodig? 

Als zzp’er zul je je misschien afvragen of het slim is een zakelijke rekening te openen. Hoewel sommige banken wel in hun voorwaarden stellen dat je een privérekening niet als zakelijke rekening mag gebruiken, is het in ieder geval niet wettelijk verplicht. Het wel of niet openen van een zakelijke rekening is vooral een keuze die je zelf moet maken. In dit artikel lees je daarom alles over de voor en nadelen van een zakelijke rekening. 

Wat zijn de voordelen van een zakelijke rekening?

Beter inzicht in je zakelijke financiën

Één van de belangrijkste voordelen van een zakelijke rekening is dat het je zakelijke en privé uitgaven gescheiden houdt. Je administratie is hierdoor een stuk overzichtelijker. Daarbij kom je hierdoor minder snel in de verleiding om zakelijk geld aan privé zaken uit te geven en andersom. Door maandelijks een vast bedrag naar je zakelijke rekening te boeken behoud je het overzicht. 

Zakelijke kosten makkelijker aftrekbaar

Doordat je je uitgaven beter in beeld hebt voorkom je ook situaties waarin je er niet zeker van bent of een transactie nou zakelijk was of niet. Zo is het veel duidelijker wanneer je bepaalde zakelijke kosten (denk aan zakelijk tanken, internet abonnementen, etcetera)  kunt aftrekken bij de Belastingdienst. Als je geen zakelijke rekening hebt zul je in je boekhouding duidelijk moeten maken dat je van je privégeld zakelijk iets hebt aangeschaft en dit ook zo in moeten boeken. Een zakelijke rekening bespaart je dus een hoop tijd en moeite. 

Automatisch boekhouden en slim bankieren in één?

Probeer het gratis   →

Geen privé uitgaven zichtbaar bij controle Belastingdienst

Daarnaast is het goed om in gedachten te houden dat de Belastingdienst bij een eventuele controle inzicht zal krijgen in je volledige administratie. Inclusief je bankafschriften. Als je geen zakelijke rekening hebt zul je ook je privé-uitgaven aan de fiscus moeten laten zien en dat wil je misschien liever niet hebben. 

Professionele uitstraling voor je bedrijf

Een ander voordeel is dat het een stuk professioneler oogt voor je klanten als de betaalrekening op je facturen op naam van je bedrijf staat en niet op jouw eigen naam. Dit geeft overigens vaak direct meer vertrouwen. 

Boekhoudkoppeling met je zakelijke rekening

Een boekhoudtool, zoals Tellow, kan jou als zzp’er helpen met je administratie. Een van de voordelen van een zakelijke rekening is dat je deze eenvoudig kunt koppelen aan Tellow, waardoor alle transacties automatisch verwerkt worden in je boekhouding. 

Je hoeft dan dus nooit meer de uitgaven van je rekening handmatig in te boeken, waardoor je veel tijd bespaart. Al deze informatie wordt over en weer uitgewisseld tussen Tellow en je zakelijke rekening. Zo heb je alle data over hoe je er financieel voorstaat op één centrale plek verzameld.

Tellow biedt nu voor €0 een zakelijke rekening aan die automatisch je boekhouding doet en direct inzicht geeft in je financiële status.

Profiteren van voordelen 

Last but not least, je kunt profiteren van startersvoordelen. Banken bieden vaak handige extra’s voor startende ondernemers. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om korting te krijgen op een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering of een aantrekkelijk pensioenspaarplan. Het is daarom belangrijk om goed op deze voordelen (en de voorwaarden daarvan) te letten bij het openen van een zakelijke rekening

Wat zijn de nadelen van een zakelijke rekening?

Een zakelijke rekening heeft eigenlijk maar één nadeel en dat is dat het geld kost. Vaak betaal je er tussen de 3 en 10 euro per maand voor, afhankelijk van de bank waar je de rekening opent. Daarbij betaal je ook kosten per transactie, maar bij veel banken krijg je jaarlijks ook een x aantal transacties gratis. Én, de kosten voor een zakelijke rekening zijn aftrekbaar. Het zijn immers zakelijke kosten. 

Is een zakelijke rekening voor iedere zzp’er verplicht? 

Nee, een zakelijke bankrekening is niet wettelijk verplicht voor ondernemers. Wel kan het handig zijn. Ben jij een deeltijd zzp’er met een kleine omzet en maak je maar een paar facturen per jaar? Dan zal een zakelijke rekening voor jou niet zoveel opleveren en is er niets op tegen om je privé bankrekening te gebruiken. Twijfel je over wat handig is in jouw situatie? 

Neem dan contact op met je bank. Let wel op dat het zakelijk gebruiken van een privérekening bij de meeste banken niet is toegestaan. Raadpleeg dus altijd de algemene voorwaarden van jouw bank.

Laat je zakelijke rekening je boekhouding voor je doen

Ontdek de voordelen van bankieren en boekhouden in één   →