Calendar icon
Clock icon

3 minuten

Je eigen bedrijf starten: de ultieme checklist  

←  Terug naar overzicht

Wil je voor jezelf beginnen? Tof! Bij het starten en runnen van een bedrijf komt veel kijken. Deze handige checklist voor zzp’ers helpt jou aan een snelle en slimme start. Laat het ondernemersavontuur maar beginnen!

Kies de juiste rechtsvorm

Als startende ondernemer kun je zelf de rechtsvorm van je bedrijf kiezen. Wordt je bedrijf een eenmanszaak, vof of bv? Zzp’ers die net hun eigen zaak starten kiezen vaak voor een eenmanszaak, maar uiteindelijk verschilt het per onderneming wat de meest geschikte vorm is. De beslissing voor een rechtsvorm heeft gevolgen voor belastingverplichtingen en de aansprakelijkheid voor eventuele schulden. Lees je daarom goed in voor je een keuze maakt.

Bedenk een bedrijfsnaam

Een van de leukste onderdelen van het starten van een eigen bedrijf! Je bent in principe vrij om een naam te kiezen. Een paar tips:

  • Zorg dat de naam eenvoudig is om te schrijven en uit te spreken.
  • Kies geen naam die sterk lijkt op een andere merk- of bedrijfsnaam.
  • Check of er een domeinnaam beschikbaar is voor de naam die je wilt.

Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel (KvK)

Elke ondernemer in Nederland moet zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Dit kun je al doen voordat je start, maar uiterlijk één week nadat je gestart bent. Meestal schrijf je je persoonlijk in op een kantoor in jouw regio. Plan dus op tijd een afspraak in. Een aparte inschrijving bij de Belastingdienst is niet nodig. De KvK geeft je gegevens na inschrijving direct door aan de Belastingdienst.

Schrijf een ondernemingsplan

Een succesvolle business start met het schrijven van een goed ondernemingsplan. Hiermee breng je jouw kansen op de markt, concurrenten en klanten in kaart. Je geeft in dit plan antwoord op vragen als: ‘Rondom welk product of welke dienst ga je een bedrijf opzetten?’, ‘In welke behoefte van klanten ga je voorzien?’, ‘Hoe ga je je aanbod promoten?’ en ‘Hoeveel geld heb je nodig om je bedrijf van de grond te krijgen?’. Dat laatste is vooral belangrijk als je op zoek gaat naar investeerders. Met je financieringsplan moet je ze overtuigen dat het de moeite waard is om in je bedrijf te investeren. 

Regel je verzekeringen

Het starten van een eigen bedrijf brengt ook risico’s mee. Hier kun je je tegen verzekeren. Verzekeringen die je privé hebt afgesloten geven geen dekking voor je werkzaamheden als zzp’er. Daarom is het slim om jezelf en je onderneming te verzekeren tegen zakelijke risico’s. Denk bijvoorbeeld aan de volgende verzekeringen:

  • Een bedrijfsaanprakelijkheidsverzekering die de schade dekt die je per ongeluk aanricht bij anderen. 
  • Een cyberverzekering voor als je de dupe wordt van een cyberaanval.
  • Een rechtsbijstandsverzekering waarmee je juridische hulp krijgt bij een zakelijk conflict.
  • Een inventarisverzekering die schade aan je bedrijfsmiddelen dekt. Bijvoorbeeld door brand, water of diefstal.

Zet een goede administratie op

Het bijhouden van een goede administratie is wettelijk verplicht. Maar het is ook handig voor jou. Het kan je namelijk veel voordeel opleveren bij de belastingaangifte. Belangrijke onderdelen van de administratie zijn gewerkte uren, offertes, facturen, omzet per kwartaal en een winst- en verliesrekening. Wil je niet teveel tijd kwijt zijn aan het boekhouden? Snappen we helemaal. Daarom kun je met Tellow eenvoudig online je boekhouding regelen. Al je bonnen en facturen worden automatisch onder de juiste kostenpost verwerkt. Het enige wat jij nog hoeft te doen is checken of alles goed is ingevuld. Meld je nu aan en gebruik Tellow helemaal gratis.