Coronavirus

Omzetverlies door corona? Vraag de TVL aan! 

 Administratie doen

Ben je zelfstandige, zzp’er of MKB’er en heeft de coronacrisis gevolgen voor je omzet? Heb je moeite om je vaste lasten te betalen? Gelukkig is hier een maatregel voor die jou als (kleine) ondernemer kan helpen. Via de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) kun je subsidie aanvragen. Altijd mooi meegenomen!

Wat is de TVL precies?

De TVL is een regeling voor alle ondernemers die door de coronacrisis problemen hebben om hun vaste lasten te betalen. Heeft je bedrijf meer dan 30% omzet verloren, dan kun je subsidie krijgen. Die kun je gebruiken om vaste kosten zoals huur, onderhoud, verzekeringen en abonnementen te betalen. Loonkosten horen daar niet bij. 

Te laat met aanvragen van TVL voor Q1 2021?

Je kunt de TVL telkens voor een periode van 3 maanden aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De TVL voor Q4 2020 is dus niet meer aan te vragen, en ook de aanvraagdeadline voor Q1 2021 is al verstreken. Ben je te laat? Balen. Een aanvraag die te laat wordt ingediend wordt afgewezen. Maar niet getreurd, je bent nog op tijd om TVL aan te vragen voor Q2! Deze is naar verwachting vanaf half juni 2021 aan te vragen. Kijk op de website van het RVO voor de precieze datum. Je kunt je hier ook aanmelden voor een update zodat je zeker op tijd bent!

Wat zijn de voorwaarden om TVL voor Q2 2021 aan te vragen?

Dit zijn de belangrijkste voorwaarden die gelden voor de TVL over 1 april tot en met 30 juni 2021.

  • Je hebt minimaal 30% omzetverlies in het 2e kwartaal van 2021 vergeleken met het 2e kwartaal van 2019 of het 3e kwartaal in 2020. Deze referentieperiode mag je zelf kiezen.
  • Je onderneming is voor 15 maart 2020 opgericht en ingeschreven in het KVK Handelsregister.
  • Je onderneming heeft minimaal één vestiging in Nederland met een aparte voordeur afgescheiden van de privé woning. Er zijn uitzonderingen voor o.a. horecabedrijven, markthandel, rijscholen en kermisattracties.
  • Je vaste lasten per kwartaal zijn minimaal € 1.500 volgens het percentage vaste lasten dat bij de SBI-code van je bedrijf hoort. Dit is een code die bestaat uit 4 of 5 cijfers en geeft aan wat de activiteit van een bedrijf is. Ieder bedrijf dat zich inschrijft in het Handelsregister heeft een SBI-code.
  • Je bedrijf is niet failliet en je hebt niet eerder uitstel van betaling aangevraagd bij de rechtbank.

Deze voorwaarden kunnen elk kwartaal wijzigen. Op de website van de Rijksoverheid vind je de meest actuele informatie.

Hoeveel subsidie krijg ik?

Extra voordeel: het kabinet heeft besloten om het subsidiepercentage te verhogen om ondernemers een extra steuntje in de rug te bieden. Over vorige kwartalen gold een percentage van 85%. Over het 2e kwartaal van 2021 geldt een subsidiepercentage van 100%. Dus als je bijvoorbeeld 80% omzetverlies hebt, ontvang je 80% van je vaste lasten als tegemoetkoming. De subsidie die je uiteindelijk krijgt wordt berekend met het omzetverlies, een percentage vaste lasten en het subsidiepercentage van 100%. De berekening is als volgt:  

normale omzet x omzetverlies in % x aandeel vaste lasten SBI in % x subsidiepercentage van 100% = hoogte subsidie

Het minimum subsidiebedrag per kwartaal is € 1.500, dus als je aan de voorwaarden voldoet heb je die sowieso binnen! Het maximum bedrag per kwartaal is € 550.000 voor mkb-bedrijven.