Calendar icon
Clock icon

1 minuten

PVDA wil zzp'er beschermen tegen ID-fraude 

←  Terug naar overzicht
Tweede kamer

Dat de Belastingdienst zzp’ers een btw-nummer geeft dat gelijk is aan hun burgerservicenummer, is in strijd met de wet. Dat stelt de PvdA in de Tweede Kamer, die van minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) wil weten wat hij denkt te gaan doen tegen het gevaar van identiteitsfraude, dat zzp’ers hierdoor lopen.

Wanneer iemand zich bij de Kamer van Koophandel inschrijft als ondernemer, krijgt hij van de Belastingdienst een btw-nummer. Dat is zijn BSN met een 0 ervoor. Het is verplicht om dat op facturen en website te vermelden. Een fraudeur kan hiermee met gemak leningen, telefoonabonnementen en huurcontracten afsluiten op naam van de zzp’er.

ANWB

De PvdA haakt in op de oproep van de ANWB vorige week aan minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) om vakantiegangers te beschermen tegen identiteitsfraude, die op de loer ligt zodra iemand paspoort of rijbewijs afgeeft om ‘even een kopietje te maken’.

De kleinste regeringsfractie vindt dat het gemak voor de Belastingdienst niet mag opwegen tegen de gevaren en risico’s die zzp’ers lopen. Ze wil dat Van der Steur hun mogelijke schade vergoedt als de Belastingdienst vasthoudt aan het huidige, fraudegevoelige systeem.