Over Tellow

Zelf boekhouding doen? Maak deze meest gemaakte fouten niet!  

Helaas maken zzp’ers nog regelmatig fouten in hun administratie. Fouten die niet hadden gehoeven. En je een hoop geld kunnen kosten. Wil jij je geld in eigen zak houden en onnodige kosten besparen? Voorkom dan deze 6 boekhoudblunders!

1. Zakelijk en privé niet scheiden

Als je net begint als zzp’er is de kans groot dat je zakelijke uitgaven van een persoonlijke rekening doet. Of dat je al wel een zakelijke rekening hebt aangemaakt, maar per ongeluk persoonlijke uitgaven doet me je zakelijke pinpas. Achteraf corrigeren kan, maar levert extra werk en gedoe op. Wees daarom vanaf het begin secuur en houd je zakelijke en privé betalingen gescheiden.

2. Facturatiefouten

Maak jij handmatig facturen, bijvoorbeeld in Word? Ook al check je deze meerdere keren, een foutje is zo gemaakt. Hierdoor kun je te maken krijgen met onjuiste factuurgegevens, dubbele facturen, of verkeerd genummerde facturen. En wanneer je kosten vergeet op te voeren, lijkt je winst hoger, waardoor je meer belasting betaalt dan nodig. Met een boekhoudprogramma zoals Tellow kun je deze fouten voorkomen. Koppel je administratie aan je zakelijke rekening en je facturen worden automatisch verwerkt.

3. Uitstellen van de boekhouding

Je kent het wel: je gaat even snel naar de winkel om kantoorartikelen te kopen of je gaat lunchen met een klant. Vervolgens stop je het bonnetje in je portemonnee of tas voor later. Maar dat later komt niet. Want je vergeet het bonnetje compleet. Door dit uitstelgedrag duurt het de volgende keer dat je aan de administratie zit alleen maar langer! Ook dit los je eenvoudig op met onze boekhoudtool. Het kost je minder dan een minuut om met je mobiel een foto te maken van je bonnetje. De app leest alle gegevens en slaat het bonnetje meteen digitaal op. Boekhouden wordt zo een razendsnel karweitje.

 4. Verkeerde btw-tarieven hanteren

Ook een veelgemaakte fout: een verkeerd btw-tarief op de factuur zetten. Afhankelijk van de diensten of producten die je aanbiedt, kun je te maken hebben met verschillende btw-tarieven. Het is belangrijk dat de juiste btw-tarieven vermeld worden op de factuur die je aan een klant stuurt. Foutjes kunnen namelijk door de Belastingdienst beboet worden, en dat zou zonde zijn van je zuurverdiende centen!

5. Niet op de hoogte zijn van aftrekposten en andere fiscale voordelen

Als zzp’er heb je recht op een heleboel interessante aftrekposten die ervoor zorgen dat je minder geld kwijt bent aan de Belastingdienst. Denk bijvoorbeeld aan de startersaftrek, zelfstandigenaftrek en de Kleine Ondernemersregeling. Maar ook vervoerskosten voor de auto of fiets, een zakelijk telefoonabonnement en hypotheekrente mag je aftrekken. En zo zijn er nog wel meer kortingen en regelingen die in je voordeel kunnen werken. Zoek daarom uit waar je recht op hebt en profiteer ervan.

6. Op het laatste moment beginnen aan de btw-aangifte

Veel ondernemers zien op tegen de btw-aangifte ieder kwartaal. Zo erg dat ze het uitstellen tot het allerlaatste moment en dan in paniek nog alle documenten bij elkaar moeten zoeken. Bespaar jezelf die stress. De snelheid waarmee je dan de aangifte opmaakt kan fouten veroorzaken, en misschien kun je bepaalde informatie niet vinden, waardoor de aangifte onjuist of te laat binnenkomt bij de Belastingdienst. Ook daar kunnen ze een boete voor rekenen. Houd je administratie dus goed bij in een online boekhoudprogramma en dan is de btw-aangifte een fluitje van een cent.