Financieel advies

Bijtellingspercentages in 2020  

man-in-auto

Als je zakelijk een auto koopt of least, krijgt je te maken met bijtelling. Het loont absoluut om bij de keuze van een auto rekening te houden met de bijtelling, omdat je er behoorlijk wat geld mee kunt besparen. Welke bijtellingspercentages gelden er in 2020? 

Onze partner Athlon heeft alle feiten op een rij gezet, inclusief twee voorbeeldberekeningen. Zo weet je meteen waar je aan toe bent met een toekomstige zakelijke (lease)auto. 

Lees ook: private of zakelijk leasen als zzp'er?

Wat is bijtelling?

First things first. Want wat is bijtelling precies? De bijtelling is een fiscale regeling voor zakelijke rijders. Je krijgt ermee te maken als je meer dan 500 privé-kilometers in jouw zakelijke auto rijdt. De fiscus ziet die privé kilometers als een vorm van inkomen, waarover je (helaas) belasting moet betalen.

Om het kort samen te vatten: een percentage van de cataloguswaarde van jouw auto wordt bij je belastbare inkomen opgeteld. Hierdoor betaal je meer belasting.

De bijtelling voor een reguliere auto in 2020

Het bijtellingspercentage voor reguliere auto’s is in 2020 22%. Je betaalt meer voor een reguliere auto dan voor een elektrische auto, omdat een reguliere auto CO₂-uitstoot heeft. De overheid stimuleert elektrisch rijden, waardoor het bijtellingspercentage voor een reguliere auto een stuk hoger is dan een elektrische auto.

Voorbeeldberekening reguliere auto 2020

Zakelijke leaseauto: Mercedes-Benz CLA Coupé 
Catalogusprijs:
€ 36.942,- 
Bijtellingspercentage: 22%

Stel, je kiest voor een blitse Mercedes-Benz CLA Coupé als zakelijke leaseauto. Hoe jij de bijtelling berekent hangt af van het bijtellingspercentage, in dit geval 22%. De rekensom wordt dan: 22% x € 36.942,- is € 8.127,24. Vervolgens wordt dit bedrag belast volgens het inkomstenbelastingtarief. Stel dat dit tarief 42% is, dan bereken je de jaarlijkse netto bijtelling als volgt: 42% x € 8.127,24 is € 3.413,44. Een Mercedes-Benz CLA Coupé kost je dus jaarlijks bijna €3500 belasting, schoon aan de haak. Het is goed om daar rekening mee te houden! 

Bijtelling elektrische auto 2020

Het bijtellingspercentage voor elektrische auto’s is in 2020 8%. Dit is behoorlijk gestegen: in 2019 was dit nog 4%. Deze groei is niet de enige verandering vergeleken met 2019. Ook de grens voor de cataloguswaarde is anders, waarover dit bijtellingspercentage geldt. In 2020 is de maximale catalogusprijs € 45.000,-. Is de catalogusprijs van jouw nieuwe auto hoger? Dan betaal je het reguliere percentage van 22% over de meerwaarde. 

Lees ook: welke invloed heeft een private lease op je hypotheek?

Voorbeeldberekening elektrische auto 2020

Zakelijke leaseauto: Tesla Model 3 Long Range Dual Motor 
Catalogusprijs: € 59.900,- 
Bijtellingspercentage:  8% tot catalogusprijs € 45.000,-

Verwachting komende jaren bijtellingspercentage 

Gelukkig stimuleert de overheid duurzaam en elektrisch rijden. Het bijtellingspercentage is daarom een stuk voordeliger dan bij een reguliere auto. De komende jaren gaat het bijtellingspercentage echter stijgen. Lees daar hier meer over.

Boek je autokosten automatisch in je boekhouding

Met Tellow wordt ondernemen een stuk toegankelijker. Met ons online boekhoudpakket kun je makkelijk zelf boekhouden. Heb je jouw auto volgegooid met benzine of opgeladen aan een oplaadpaal? Scan de bon hiervan met je telefoon. Deze uitgave wordt in jouw banktransacties getoond. Koppel deze transactie aan de bon en de kosten worden automatisch onder autokosten in je boekhouding geboekt. Done!

Lees ook: zo bereken je reiskosten als zzp'er

Gebruik Tellow helemaal gratis.

Boekhoud minder, onderneem meer

Probeer Tellow nu gratis   →