Ondernemerschap

Je zzp uurtarief berekenen? Houd dan hier rekening mee. 

Gefeliciteerd! Je eerste stappen in het ondernemerschap, je hebt je eerste klussen (bijna) binnen. Nu moet je je uurtarief berekenen.

Waar moet je rekening mee houden als het gaat om je uurtarief? Hoe kun je je tarief berekenen? Je vindt het antwoord in dit artikel.

Het binnenhalen van je eerste klus is waarschijnlijk het mooiste moment in je loopbaan als ondernemer. Het geld kan nu echt gaan rollen! Het is wel zo even leuk als je ook waard krijgt voor het werk dat je gaat doen. Daarom is het belangrijk dat je een passend uurtarief hebt. Welk uurtarief je moet doorberekenen aan je klanten en hoe je dit het beste kunt berekenen leggen we hieronder uit.

Houd rekening met de niet-declarabele uren 

Begin met het in kaart brengen van je niet-declarabele uren. Dit zijn uren die je aan werkzaamheden besteedt die niet direct geld opleveren. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat je gemiddeld een paar uur per week besteedt aan administratie en boekhouding. Daarnaast heb je al gauw een dag nodig voor klantcontact, het afhandelen van aanvragen en je marketing op bijvoorbeeld social media.

Houd ook rekening met je reistijd, klantenbezoeken, cursusdagen en bijvoorbeeld de lunch met een collega-zzp’er. Ook de dagen waarop je ziek bent of aan je product- of dienstontwikkeling werkt, zijn niet-declarabele uren.

Breng je kosten in kaart

Maak een overzicht van de gemiddelde kosten die je gaat maken. Het zou natuurlijk zonde zijn als je kosten hoger oplopen dan je inkomsten. Denk aan alle maandelijkse en jaarlijkse kosten die jij gaat hebben en bewaar die in een duidelijk overzicht. 

Het omrekenen van je zzp tarief naar een salaris is cruciaal voor het bepalen van je inkomen als zzp'er. Het gemiddelde inkomen van een zzp'er hangt sterk samen met het uurtarief van jou als zzp'er. Het is dus essentieel om je uurtarief als zzp'er goed te berekenen en te verbeteren voor een gezond inkomen.

Dit zijn voorbeelden van kosten waar jij als zelfstandig ondernemer rekening mee kan houden:

  • Kantoorkosten
  • Kosten voor bedrijfsmiddelen (zoals je de aanschaf van je laptop)
  • Telefoon- en internetkosten
  • Administratiekosten voor een goed boekhoudprogramma (met Tellow kun je gratis boekhouden en je uren bijhouden)
  • Cursus- en opleidingskosten
  • Reiskosten
  • Marketingkosten
  • Grondstoffen of inkoopkosten
  • Lunch- en representatiekosten

Houd tevens rekening met kosten voor je pensioen en je verzekeringen. Dit kan per branche verschillen. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor deze kosten. Zet geld opzij voor je spaarpot. Dit kan bijvoorbeeld een vast percentage van je omzet zijn dat je maandelijks of jaarlijks aan de kant legt.

Bepaal ook hoeveel dagen jij per jaar op vakantie wilt. Ten slotte is het belangrijk om te bedenken wat je aan inkomstenbelasting moet betalen. Neem ieder van deze kosten mee in je berekening, zodat jij je ideale uurtarief kan vaststellen.

Wat wil je verdienen

Bij een eenmanszaak, maatschap, cv en vof wordt er geen onderscheid gemaakt tussen je privégeld en zakelijk geld. Het is dan ook geen salaris met een loonstrookje dat je kent van een loondienst functie. De winst die je overhoudt is volledig van jou en hierover betaal je inkomstenbelasting aan het einde van het jaar (zorgeloos inkomstenbelasting doen? Check Tellow Compleet!).

Je mag zelf bepalen hoeveel je maandelijks uit je onderneming haalt om je privékosten te dekken. Om te bepalen hoeveel je daadwerkelijk gaat overmaken naar jezelf is het goed om deze zaken mee te nemen:

  • Je maandelijkse privélasten
  • Uitgaven aan overige zaken (uiteten, vakanties etc.)
  • Het maandelijkse resultaat van je bedrijf (heb je een goede of slechte maand gehad)
  • Investeringen die je in toekomst wilt doen (misschien wil je hiervoor sparen)

Er bestaan handige programma's die je vanaf het begin van je onderneming helpen om je boekhouding en administratie op orde te houden. Zodat je altijd overzicht hebt in hoeveel je uitgeeft en hoeveel je verdient.

Daarnaast is het ook handig om alvast een zakelijke rekening aan te vragen, je houdt dan gemakkelijker overzicht van de kosten en inkomsten die je hebt en houdt deze gescheiden van je privéuitagaves. Wil je meer weten over de voordelen van een zakelijke rekening? Lees dan hier meer over de voordelen.

Als startende ondernemer is het heel belangrijk om het aantal gewerkte uren per jaar te overwegen. Het verschil tussen een laag tarief en de kosten die je maakt kan namelijk aanzienlijk zijn. Het is daarom belangrijk om te begrijpen welke kosten je als zzp'er in rekening brengt voor de berekening van je uurtarief. Het identificeren en begrijpen van deze kosten is essentieel om een gezond en duurzaam bedrijf op te bouwen.

In één oogopslag zien hoe je bedrijf er voor staat

Zo houd je je financiële zaken onder controle   →

Bereken je zzp uurtarief

1. Je kunt je uurtarief berekenen door het inkomen dat je nodig hebt 

Bedenk alle kosten die je gaat maken. Bereken de marge die je voor ogen hebt en doe dit aantal boven je kosten. Dit totaal deel je door het aantal uren die je verwacht te gaan maken. 

Rekenvoorbeeld (per maand)

Gewenst netto maandinkomen €3.000
Administratiekosten €80
Pensioen €400
Persoonlijke uitgaven (huishoudens, vrije tijdsbestedingen, etc.) €500
Vaste lasten €1.200
Bedrijfskosten €500
Reiskosten €300
Totaal €5.980
Aantal declareerbare uren 100
Berekening uurtarief €5.980 / 100 = € 59,80 per uur

2. Je kunt je uurtarief berekenen door je concurrenten 

Wil je als zzp'er je uurtarief bepalen? Concurrentieanalyse kan daarbij helpen. Door te kijken naar zzp tarieven en het gemiddelde uurtarief voor zzp'ers, krijg je inzicht in wat marktconform is. Dit is essentieel voor het vaststellen van een eerlijk zzp salaris en zzp loon.

Het uurloon van zzp'ers kan variëren op basis van verschillende factoren, waaronder ervaring, specialisatie en de plek van het bedrijf. Door concurrenten te onderzoeken, kun je een goed beeld krijgen van wat je kunt vragen voor je diensten en zo je eigen uurtarief bepalen.

FunctieMinimaal uurtariefMaximaal uurtarief
Pedicure€15€30
Kapper€15€30
Schoonheidsspecialist€15€30
Tuinman€15€30
Tekenaar (bouw)€15€30
Verpleegkundige€15€30
Koerier€20€35
Taxichauffeur€20€40
Vrachtwagenschauffeur€25€40
Lasser€25€45
Beveiliger€25€50
Verzorgende€25€50
Automonteur€30€50
Stukadoor€30€55
Tegelzetter€30€55
Metselaar€30€60
Timmerman€30€60
Monteur landbouwmachines€30€60
Chef-kok€30€60
Schilder€30€60
Meubelmaker€30€60
Journalist€30€90
Loodgieter€35€60
Zelfstandig werkend kok€35€60
Fysiotherapeut€35€70
Monteur systeemplafonds€35€70
Grafisch vormgever€35€80
Uitvoerder bouw€40€70
Installatiemonteur€40€80
Onroerend goed makelaar€45€80
Psycholoog€45€80
Bouwkundig architect€45€90
Toneelontwerper€45€120
Public relations medewerker€50€80
IT Operations Technicus€50€100
Systeemanalist€50€100
Hoger Veiligheidskundige€50€100
Systeemanalist€50€100
Informatieconsultant€50€100
Accountant€50€140
Effectenmakelaar€50€150
Product Manager€50€150
Personeelsadviseur€55€110
Civiel ingenieur€60€150
Bedrijfsorganisatiedeskundige€60€160
Applicatieprogrammeur€65€180
Financieel adviseur€70€150
Projectleider IT€70€200
Jurist€75€400

Wil je een hoger uurtarief vragen? Dat kun je doen door je toegevoegde waarde te vergroten. Spijker je kennis bij. Unieke skills en ervaring voegen een meerwaarde aan je vaardigheden, waardoor je een hoger uurloon kan vragen. Meer informatie over hoe je je uurtarief kunt verhogen vind je in onze blog Je zzp-tarief verhogen.

Meer tijd overhouden voor het echte werk?

Bekijk de voordelen van Tellow   →