Financieel advies

Private lease: welke invloed heeft een BKR-registratie op je hypotheek? 

vrouw-schrijft

Heeft een private leasecontract invloed op jouw huidige of toekomstige hypotheek? Onze partner Athlon heeft alle feiten voor jou op een rij gezet, zodat jij weet welke impact een privé leaseauto heeft op het hypotheekbedrag dat je kunt lenen. 

Heeft private lease invloed op je hypotheek?

Beïnvloedt een private leaseauto het bedrag dat jij mag lenen voor jouw toekomstige hypotheek? Het antwoord is: ja. Doordat een hypotheekverstrekker het hieronder benoemde financiële component ziet als een verplichting, wordt jouw maximale leenbedrag negatief beïnvloed. Wat fijn is om te weten: een private leasecontract heeft geen invloed op jouw huidige hypotheek. 

Lees ook: het verschil tussen private en zakelijk leasen

Krijg je een BKR-registratie bij een private lease auto?

Als je voor een private leaseauto kiest, krijg je over het algemeen te maken met een BKR-registratie. Stichting BKR (Bureau Krediet Registratie) beschermt de consument. Alle kredieten/leningen van consumenten worden bij Stichting BKR genoteerd en zo wordt voorkomen dat je te veel leningen afsluit en dit financieel niet kan dragen. 

Een private leasecontract wordt bij Stichting BKR gezien als een operationeel autoleasecontract (code OA), waarbij je maken hebt met twee componenten.

  • Financieel: bij het BKR wordt 65% van het totaalbedrag (maandelijks leasebedrag * aantal maanden ofwel leasetermijn) geregistreerd. Dit wordt meegenomen in de berekeningen voor de hypotheek.
  • Service: de service bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder onderhoud en reparatie, verzekeringen en de bijkomende belastingen.

Hoe bereken je het effect op je hypotheek? 

Nu we weten dat een private leasecontract invloed heeft op jouw toekomstige hypotheek, is het ook goed om te weten hoe groot deze impact is. 

Hypotheekverstrekkers kijken naar alle lopende leningen/kredieten die je hebt en gaan ervan uit dat jij daarvan 2% nodig hebt om jouw schuld(en) af te lossen.

Stel: jouw leaseauto kost € 400 per maand en je hebt deze heel blij afgesloten voor een looptijd van 48 maanden. Het bedrag dat geregistreerd wordt bij het BKR is: € 400 * 48 maanden * 65% = € 12.480. 

De vervolgberekening die hypotheekverstrekkers gebruiken is gebaseerd op de GHF-norm (het inkomen/de inkomens van de aanvrager), de rente minus 2% van de BKR-registratie (het bedrag van 65% van totaal leasebedrag). 

Bovenstaande berekening is een voorbeeldberekening. Een hypotheekadviseur kan je het precieze antwoord geven en een volledige berekening voor je maken.

Meer weten?

Wil je meer weten over een BKR-registratie? Hier vind je meer informatie.

Lees ook over de bijtellingspercentages in 2020 en hoe je je reiskosten kunt berekenen.

Gebruik Tellow, de boekhoudtool voor autoliefhebbers

Boekhoud minder en onderneem meer met Tellow, het boekhoudpakket voor zzp’ers. Heb je jouw auto volgegooid met benzine of opgeladen aan een oplaadpaal? Scan de bon hiervan met je telefoon. Deze uitgave wordt in jouw banktransacties getoond. Koppel deze transactie aan de bon en de kosten worden automatisch onder autokosten in je boekhouding geboekt. Done!

Gebruik Tellow helemaal gratis.

Probeer Tellow nu 30 dagen gratis

Registreer nu   →