Coronavirus

Corona update: Steunpakket voor zzp'ers 

steun-zzp

Laatste update op 8 april 2020.

Veel ondernemers worden geraakt door het coronavirus. Het kabinet neemt uitzonderlijke economische maatregelen. Er worden miljarden vrijgemaakt om zzp’ers, ondernemers en grote bedrijven bij te staan. Deze Steunmaatregelen gelden zolang als nodig is. Lees in deze blog wat je nu in ieder geval kunt doen als zzp’er.

1. Uitstel van betaling

Een van de maatregelen is dat je uitstel van betaling kan aanvragen. Hier schreven we een aparte blog over. Lees deze hier.

2. Verander je voorlopige aanslag inkomstenbelasting

Betaal je een voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting? Het kan zijn dat je winst dit jaar veel lager zal uitvallen dan je had verwacht. Je kunt je voorlopige aangifte wijzigen en opnieuw indienen, waardoor de Belastingdienst een nieuwe voorlopige aanslag doet die waarschijnlijk veel lager is. Ook kun je een nihil aangifte indienen voor de inkomstenbelasting, waarmee je de betaling uitstelt en op korte termijn geld bespaart.

Hoe kan ik mijn voorlopige aanslag wijzigen?

Je wijzigt je voorlopige aanslag via Mijn Belastingdienst

3. Bekijk andere financiële oplossingen

Heb je geen buffer achter de hand waar je op kunt terugvallen? Maak een afspraak bij een bank om te kijken of je financiering kunt aanvragen. Ook kun je aan je leveranciers vragen of je door deze crisis een langere betalingstermijn kan aanhouden. Zijn er nog openstaande facturen? Ga ook hier achteraan.

4. Vraag inkomensondersteuning aan

Hopelijk is het niet nodig, maar weet dat je inkomensondersteuning kunt aanvragen via de Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers). Hier schreven we een aparte blog over. Lees deze hier.

5. Noodloket

Voor zzp’ers die hun omzet geheel of grotendeels zien verdwijnen door de overheidsmaatregelen ter bestrijding van de coronacrisis komt er een noodloket. Getroffen sectoren zijn bijvoorbeeld horecagelegenheden, schoonheidssalons en andere zelfstandigen die in de problemen komen vanwege de 1,5 meter afstandseis.

Het gaat om een forfaitair bedrag van €4.000 voor de periode van 3 maanden die niet hoeft te worden terugbetaald. De precieze voorwaarden worden uitgewerkt. Het kabinet houdt nauwlettend een vinger aan de pols bij getroffen sectoren. Er komt een overzicht van bedrijven die hiervoor in aanmerking komen: de informatiepagina van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland wordt up-to-date gehouden.

6. Microkrediet aanvragen bij Qredits

Qredits financiert en coacht kleine en startende ondernemers die via de bank moeilijker aan financiering komen, zoals ondernemers in de horeca, detailhandel, bouw, persoonlijke verzorging en zakelijke dienstverlening. Voor kleine ondernemers die worden geraakt door de coronacrisis wordt zes maanden lang uitstel van aflossing aangeboden. De rente wordt ook verlaagd naar 2%. Het kabinet heeft hier 6 miljoen euro voor vrijgemaakt.

Zelfstandigen, jullie staan er niet alleen voor! Hang in there!

Veelgestelde vragen over financiële maatregelen

Wij updaten deze pagina zodra er meer bekend is. Wil je in de tussentijd meer lezen? De Rijksoverheid beantwoordt veelgestelde vragen hier.

Voor meer informatie kun je verder lezen in:

P.S. Met de foto bovenaan het blog willen we zeggen: je staat er niet alleen voor. Natuurlijk is deze foto gemaakt voor Corona-tijden. Ons gehele Tellow-team houdt zich aan de voorgeschreven maatregelen, werkt vanuit huis en stimuleert je ook om 1,5 meter afstand te houden.

Dit zijn alle maatregelen voor zzp'ers

Lees meer   →