Ondernemerschap

Duurzaam ondernemen is de sleutel tot succes 

een fietstocht door de heuvels

Hoe zal onze aarde er over 30 jaar uitzien? Dat weet niemand, maar één ding weten we eigenlijk wel. Als we zo doorgaan dan raakt ons klimaat verder vervuild en zal de klimaatverandering zich doorzetten. Is de aarde dan nog wel een plek waar wij en de volgende generaties kunnen leven? 

Mede hierdoor streeft de overheid ernaar om over 30 jaar volledig circulair en duurzaam te zijn. Dit lijkt nog ver weg... Maar time flies when you’re having fun, zeggen ze. Tijd voor actie dus. Hoe kun jij hier als ondernemer een bijdrage aan leveren?

1. Papierloos ondernemen
Papiervrij ondernemen; daar gaan we voor. Laat je facturen niet per post aanleveren, maar per mail. Zo sta je niet een uur te scannen bij de printer en kun je de facturen gemakkelijk uploaden in Tellow.

Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor de facturen die jij zelf verstuurt naar klanten. Moet je toch echt iets printen? Print dan zoveel mogelijk dubbelzijdig. 

2. Afval scheiden
Grote successen beginnen bij kleine veranderingen, zoals afval scheiden! Ja, zo simpel kan het zijn... Voorzie je werkplek of kantoor van aparte vuilnisbakken voor restafval, groen, papier en plastic. 

Plastic kun je sowieso beter zoveel mogelijk vermijden. De plastic soep is een onderwerp dat je vast voorbij hebt zien komen - onze oceanen liggen vol met plastic. Als we zo doorgaan, ligt er straks meer plastic dan vis in de zee. We willen MINDER plastic! Er zijn al genoeg alternatieven op de markt. Check hier hoe plastic verpakkingen vervangen kunnen worden, doe jij mee?

3. Duurzaam reizen

Stap op de fiets...
Ligt je werk op fietsafstand of ben je sportief? Stap dan ’s ochtends wat vaker op de fiets in plaats van in de auto. Beter voor het milieu en voor jou. Het bespaart je behoorlijk wat brandstofkosten en zo kom je makkelijker aan het voorgeschreven uurtje bewegen per dag. Go for it!

Is het slecht weer of vind je de afstand naar je werk te ver om te fietsen? Dan is het openbaar vervoer een goed alternatief. Wanneer je in loondienst bent en met het openbaar vervoer reist naar je werk, kun je onder bepaalde voorwaarden profiteren van de reisaftrek. 

Betaal jij deze reiskosten uit eigen portemonnee? Misschien kom je dan in aanmerking. Check het hier.

… en niet in het vliegtuig!
Heb je zakenrelaties in het buitenland en vlieg je regelmatig naar hen toe voor een meeting? Vliegen is de meest vervuilende manier van reizen.  Spreek daarom zoveel mogelijk af via Zoom of Skype. Zo kun je toch de belangrijke zaken bespreken, zonder dat je drie dagen weg bent van huis en het milieu onnodig vervuilt.

Kortere reisafstanden kun je eventueel ook afleggen per trein. Een treinreis is namelijk 7 tot 11 keer zo duurzaam als dezelfde reis per vliegtuig. 

4. Energiebesparing op kantoor - Deur dicht is licht uit
Zet de elektrische apparatuur zoveel mogelijk uit aan het einde van een werkdag. Niet op stand-by dus. Ga jij als laatste weg? Check dan nog even snel of alle lichten uit zijn en controleer direct of de verwarming uit is. Het zou namelijk zonde zijn als er gestookt wordt in een ruimte waar niemand is.

5. Flexibel werken
Tegenwoordig zijn de mogelijkheden om vanuit huis te werken steeds toegankelijker. Zo kun je ook steeds vaker ondernemen vanuit huis. Wanneer je personeel in dienst hebt zijn flexibele werkplekken een goede optie. Wat is dan het voordeel hiervan? Dit kan je kantoorruimte en geld besparen. Wanneer je werkt met flexibele werkplekken heb je gemiddeld minder werkplekken nodig dan wanneer je werkt met elke-medewerker-zijn-eigen-plek. In het kader van duurzaamheid zal dit uiteindelijk ook energie besparen.

6. Lokaal winkelen
Iedereen bestelt erop los - ook als ondernemer wordt dit steeds gemakkelijker en efficiënter. Vandaag besteld is morgen in huis. Je betaalt soms niet eens verzendkosten en wanneer je bestelling niet bevalt, kun je het gratis retourneren. De drempel om online aankopen te doen wordt hierdoor steeds lager. 

De Jumbo- en PostNL-busjes zijn bijna niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Maar, het milieu is hier niet blij mee… Veel bezorgers rijden namelijk niet duurzaam. Hoe vaker jij iets online bestelt en weer retourneert, hoe meer zij moeten rijden. Zoek het daarom dichterbij. Probeer eerst lokaal in te kopen voordat je het online winkelmandje vol stopt. Het bespaart je verzendkosten, je steunt andere lokale ondernemers en het is beter voor het milieu.

Hoe zit het met jou? Ben jij ongemerkt al heel duurzaam bezig op de werkvloer of kun je nog punten implementeren? Ook voor je bedrijf kun je duurzame beslissingen nemen. Automatiseer je administratie, bespaar tijd én geld en doe je btw-aangifte in een paar klikken. Speciaal voor jou: Gebruik Tellow geheel gratis.

Wil jij ook duurzamer boekhouden?

Bekijk de voordelen van Tellow   →