Ondernemerschap

Geld verdienen als freelancer? Dit zijn de beste hulpmiddelen 

Freelancer-geld-verdienen

Freelancer worden (en blijven) is één van de meest moedige, uitdagende en interessante dingen die je kunt doen in je carrière. Eigen baas zijn biedt voor veel mensen vrijheid en veel voordelen, maar je hebt ook genoeg inkomsten nodig om zzp’er te kunnen blijven (mits je de loterij wint).

Maar hoe doe je dat, fijn geld verdienen als zzp’er?

1. Hoe krijg ik opdrachten als zzp’er?

Idealiter bellen potentiële klanten je vanzelf op, trilt je telefoon daardoor meerdere malen per dag en sijpelen de digitale aanvragen je inbox binnen. Sommige zzp’ers worden door een klant ingeschakeld en maken zo’n goede indruk dat de opdrachten binnenstromen, puur door mond-tot-mondreclame. Maar hoe kom je als freelancer aan je klussen, als dit droombeeld niet de realiteit is?

Freelance opdrachten vinden

In plaats van achterover leunend in je stoel te wachten tot potentiële opdrachtgevers je een mail sturen of aan je deur kloppen, is het handiger om zelf proactief op zoek te gaan naar opdrachten. Als zzp’er heb je namelijk te maken met behoorlijk wat concurrentie. Begin januari deelde je het ondernemerschap in Nederland met 1,9 miljoen ondernemingen, waarvan 1,2 miljoen zzp’ers zijn. 

Uit het meest recente rapport van onderzoeksbureau Nielsen* blijkt dat 78% van de mensen vertrouwen heeft in aanbevelingen van familie en vrienden. Deze kring die je kunt inschakelen is met sociale media zoals LinkedIn natuurlijk uitgebreid, waardoor de kans groot is dat mensen via-via de freelancer vinden voor hun project. Het is zonde als jij dat niet bent!

Online de leukste freelance opdrachten vinden

Het antwoord op je vraag is: freelance platformen! Daar zijn er steeds meer van. Maar ken je het spreekwoord “Door de bomen”...?

Een goed platform voor freelance opdrachten is freelancer.nl. Via freelancer.nl kunnen opdrachtgevers opdrachten plaatsen en zzp’ers opdrachten vinden. Het handige aan dit platform is dat je direct ziet hoeveel budget beschikbaar is voor het afronden van de klus, wanneer de opdracht af moet zijn en op welke locatie je het uitvoert. Freelancer.nl heeft een mooi aanbod aan opdrachten van o.a. Suitsupply, TakeAway en ABN AMRO. 

En het mooie? Freelancer.nl heeft een groot netwerk, waardoor dagelijks nieuwe opdrachten worden geplaatst voor verschillende branches. Of je nou tekstschrijver, developer of marketeer bent of in de bouw, coaching of zorg werkt… Er is voor ieder wat wils.

2. Je financiële administratie doen als zzp’er

‘Uh, hoe gaat het doen van mijn boekhouding mij geld opleveren?’ vraag jij je misschien af.

Well, my friend, here’s how!

Als ondernemer wil je je misschien liever niet bezig houden met je administratie en is de kans aanwezig dat de btw-aangifte een onderwerp is dat je liever vermijdt. Je administratie bijhouden is niet sexy. Boekhouden is geen feestje. Toch houd jij je als ondernemer - indirect en/of onbewust - heel veel bezig met je boekhouding.

Weten wat je cash flow is

Je houdt je hoogstwaarschijnlijk bezig met hoeveel geld je hebt. Je checkt of facturen zijn betaald, je wilt weten of je de nieuwe iPhone kunt betalen en of je je boodschappen daadwerkelijk kunt afrekenen. Vaak weet je nog niet hoeveel geld je moet overmaken naar de Belastingdienst aan het eind van het kwartaal, maar wil je wel weten of je deze maand de huur kunt betalen.

En daarvoor is het zaak dat jij je financiën bijhoudt. Als je in een maand 7000 euro factureert, is dat zelden het bedrag dat je kunt uitgeven, omdat je rekening moet houden met de belasting die je moet afdragen aan de Belastingdienst. Als je real-time overzicht hebt op de kosten die je maakt, kun je meteen inzien hoeveel cash je overhoudt. Hoe dat werkt? Tellow doet het simpelweg voor je. 

Geld verdienen met je btw-aangifte

Een boekhoudpakket aanschaffen is op de korte termijn een tijdsinvestering, maar op de lange termijn bespaar je juist een hoop tijd. En je weet het: tijd is geld! Daarnaast bespaar je flink op je boekhouder, omdat je deze minder hoeft in te zetten.

Als je bijvoorbeeld hebt getankt, pak je je telefoon erbij en scan je je bon terwijl je ‘m nog in je hand hebt. De app berekent gelijk het btw-percentage en de belasting die je moet afdragen of juist terug krijgt, doordat de uitgaven automatisch onder de juiste kostenpost worden verwerkt. Het bedrag wordt automatisch in het btw-overzicht geplaatst. Je weet daardoor meteen hoeveel cash je daadwerkelijk te besteden hebt. Door de koppeling met je bank krijg je een seintje van de app als je na een aankoop de bon vergeet in te scannen. Dat betekent nooit meer bonnetjes en belangrijke bestanden kwijtraken.

Ook kun je facturen sturen via Tellow, waarna de btw die je moet afdragen meteen in je btw-overzicht wordt geplaatst. Je krijgt ieder kwartaal een seintje als het tijd is voor de btw-aangifte, die voor je is klaargezet. Zo heb je in één klik je btw-aangifte gedaan en nooit meer een boete omdat je te laat bent! 

Freelancer met bonnetjes

3. Freelance opdrachten vinden door te netwerken

Er zijn zzp’ers die vrijwillig aanwezig zijn bij iedere borrel en anderen zien er als de Himalaya’s tegenop: netwerken. Als je wilt groeien, nieuwe samenwerkingen wilt aangaan en nieuwe klanten wilt binnenhalen is het een essentieel onderdeel van je werk.

Maar hoe vergroot je je netwerk? 

Speel online matchmaker voor je collega-ondernemers

Verbind ondernemers met andere ondernemers. Dit kan al door een kennis te taggen in een Facebookbericht of iemand aan te dragen voor een bepaalde opdracht. Op social media als LinkedIn stellen veel mensen werkgerelateerde vragen. Houd dit platform proactief in de gaten en geef antwoord op de vragen die tot jouw vakgebied horen of tag een relatie die hier meer vanaf weet. Door jouw kennis vrijblijvend te delen, help je andere ondernemers met hun problemen. 

Waarom je jouw kennis zou delen? Je voegt enorme waarde toe voor andere mensen. Hierdoor blijf je in de picture bij anderen. Mensen weten meteen waar jij goed in bent en wat je expertise is, omdat ze het zelf hebben ervaren door de kennis die je hebt gedeeld. Wie weet haal je daar weer opdrachten uit. Ook is het goed om te onthouden dat mensen graag iets terug doen voor mensen die een gunfactor hebben. Als jij eens een vraag hebt, is de kans groter dat je ook daadwerkelijk wordt geholpen.

Aansluiten bij een bestaand netwerk-netwerk

Sluit je aan bij een mastermind of netwerk- of ondernemersclub. Dit zijn groepen waar ondernemers hun hoofden bij elkaar steken en elkaar helpen met vraagstukken. Wanneer je een interessante uitwisseling hebt gehad met iemand, zorg dan niet alleen dat ze jouw kaartje hebben, maar zorg dat jij contact met hen kan opnemen. Volg ze op social media, vraag om hun telefoonnummer of maak meteen een vervolgafspraak. Sluit je ook digitaal aan bij groepen op LinkedIn en Facebook. 

Wanneer je in gesprek raakt met iemand, of dat in de supermarkt is of op een formele bijeenkomst; stel interessante vragen. Toon oprechte interesse, zorg dat je je gesprekspartner aan het denken zet en geniet van het gesprek in plaats van er iets uit te willen halen. Wie weet wat je er dan voor terug krijgt! 

Social proof werkt goed: vraag bekenden, vrienden of oud-collega’s of zij jou voor kunnen stellen aan andere ondernemers die iets aan jouw diensten of product kunnen hebben. Het leukst is natuurlijk als ze jouw diensten/producten ook zelf kunnen aanbevelen, omdat ze dit zelf hebben uitgeprobeerd. 

Online netwerk vergroten

Geen zin om naar borrels te gaan en ongemakkelijk bij de bar te staan? Daar heeft Freelancer.nl een oplossing voor: door dit platform kun je vanuit huis je netwerk uitbreiden. Door je aan te melden bij deze zzp-marktplaats en je profiel volledig in te vullen, kun je reageren op freelance opdrachten die je aanspreken. Word je uitgekozen voor een klus? Na afronding van de klus laat je opdrachtgever een referentie achter en kom je hoger in de ranking. Opdrachtgevers kunnen je hierdoor gemakkelijker vinden. Je netwerk uitbreiden vanuit het comfort van je eigen huis; ideaal!

null

4. Tijd is geld: tijd overhouden door timemanagement

Een overzichtelijke agenda creëren  

We beginnen met een inkoppertje: gebruik een agenda. Een tool als Google Calendar is super handig, aangezien je altijd en overal je afspraken kunt inzien. Het is alsof je een virtual assistant in je broekzak hebt. What’s handy ‘bout it? Je kunt afspraken delen, met kleurtjes werken en meerdere agenda’s bijhouden. Dit is vooral handig als je voor meerdere bedrijven werkzaam bent.

Plan in je agenda niet alleen uren die je aan je werk besteedt, maar zorg ook dat je tijd blokt voor afspraken, marketing, e-mailafhandeling, administratie en om te werken aan je bedrijf in plaats van in je bedrijf. 

Gebruik een goede projectmanagement tool

Een projectmanagementtool is een echte aanrader. Je maakt hierin taken, deadlines en prioriteiten inzichtelijk. Zo kun je heel gemakkelijk zien wat je gedaan moet hebben en wanneer, en welke taken je beter als eerst kunt uitvoeren. De online tools Notion, Trello en Asana zijn hier super geschikt voor. Extra tip: geef aan de taken die je daar in zet direct deadlines.

Pak je concentratie problemen aan en krijg meer werk gedaan

Geconcentreerd werken: het is de oplossing voor stress. Als het je lukt om met focus te werken, krijg je meer gedaan en wordt je to-do list algauw een stuk korter. Maar hoe kun je je concentratie verbeteren? De aandachtsspanne van de moderne mens lijkt korter te worden. Met meer externe prikkels van het internet moet je een ijzeren wil hebben om ook daadwerkelijk gefocust te blijven. Maar ook daar zijn oplossingen voor!

Een goede manier om je te kunnen focussen is de Pomodoro techniek.

Deze techniek is gebaseerd op de ouderwetse kookwekker (zo eentje in de vorm van een tomaat). Voor veel mensen werkt deze techniek like a charm. Tips voor de Pomodoro-techniek:

  1. Prioriteer in de ochtend de belangrijkste drie taken waaraan je wilt werken of die je af wilt maken. 
  2. Begin met de eerste taak en start de Pomodoro-timer. Een Pomodoro duurt 25 minuten. Werk tot de wekker afgaat en laat je niet afleiden. Neem hierna een korte pauze (3 - 5 minuten). 
  3. Neem elke 4 pomodori een langere pauze van een kwartier. Neem deze tijd om even te bewegen, te dansen of wat te drinken - daarna is je energielevel weer up!
  4. Na 7 tot 8 pomodori neem je een langere pauze van een half uur tot een uur.
  5. Herhaal de cyclus na je lunchpauze. Wedden dat je zo je drie taken af krijgt?

Hoe ziet de Pomodoro techniek er uit in de praktijk? 
∙ 9.00 uur Pomodoro 1
∙ 9.25 uur 5 minuten pauze
∙ 9.30 uur Pomodoro 2
∙ 9.55 uur 5 minuten pauze
∙ 10.00 uur Pomodoro 3
∙ 10.25 uur 5 minuten pauze
∙ 10.30 uur Pomodoro 4
∙ 10.55 uur 15 minuten pauze
∙ 11.10 uur Pomodoro 5
∙ 11.35 uur 5 minuten pauze
∙ 12.00 uur Pomodoro 6
∙ 12.25 uur 5 minuten pauze
∙ 12.30 uur Pomodoro 7
∙ 12.55 uur Lunchpauze van 30 - 60 minuten
∙ 14.00 uur Work it en herhaal de gehele cyclus van de ochtend

Wat zijn de beste Pomodoro timer apps?

Natuurlijk kun je een wekker kopen en deze op je bureau zetten of de wekker op je telefoon gebruiken, maar als je af en toe in een co-working space zit, is dit niet de fijnste oplossing. Ook hier hebben technologische helden apps voor ontwikkeld. Goede tools voor de Pomodoro techniek zijn: 

En als je pauze neemt, neem dan ook echt pauze... Ga weg van je computer, pak niet gelijk je telefoon, beweeg je lijf of loop even naar buiten om te wandelen. Plan rust en persoonlijke activiteiten ook letterlijk in je agenda, zodat deze niet in het geding komen zodra je je agenda te vol hebt ingepland. 

* Bron

Meer vrijheid en minder boekhouden?

Probeer Tellow 30 dagen gratis   →