Boekhoudtips

Heb ik een boekhouder nodig als zzp’er? 

Freelancer

Zzp’ers beschouwen het over het algemeen niet als hun favoriete bezigheid maar iedereen moet eraan geloven: een administratie bijhouden. Je bent niet verplicht om hier een boekhouder voor in te huren, maar het mag natuurlijk wel. In dit artikel leggen we aan je uit waar je administratie aan moet voldoen, hoe je dit zelf kunt regelen en hoe een boekhouder je daar mee kan helpen. 

De administratie van een zzp’er 

Voor de Belastingdienst ben je als zzp’er verplicht je administratie bij te houden. Het kan voorkomen dat de Belastingdienst komt controleren of je op de juiste manier aangifte hebt gedaan, en dan is het belangrijk dat je kunt laten zien dat het allemaal klopt. Mocht je administratie niet op orde zijn, dan riskeer je een boete. Die kan flink hoog zijn! De Belastingdienst kan vragen naar de volgende gegevens: 

  • Ontvangen facturen en kopieën van verzonden facturen
  • De urenregistratie
  • Bankafschriften 
  • Transactieoverzichten
  • Kasadministratie en kassabonnen 
  • Registratie reiskosten voor auto en/of openbaar vervoer
  • Modelovereenkomst (voorheen VAR)
  • Bedrijfscorrespondentie zoals brieven, e-mails en offertes
  • Contracten, overeenkomsten en andere afspraken 

Zelf je administratie bijhouden 

Ben je geschrokken van deze waslijst? Geen zorgen. Het klinkt ingewikkelder dan het in werkelijk is. Bovendien, als zzp’er heb je zelf ook profijt van een ‘goede administratie’ omdat je hierdoor inzicht krijgt in je uitgaven en inkomsten. De meeste zzp’ers die hun onderneming starten besluiten dan ook om geen boekhouder in te huren en zelf hun boekhouding bij te houden. 

Betekent dit dat je aan de slag moet gaan met schriften en multomappen? Gelukkig niet! Tegenwoordig zijn er een hoop handige online boekhoudprogramma’s die het boekhouden vergemakkelijken. Speciaal voor zzp’ers is er de boekhoudtool van Tellow.

Met Tellow kan je facturen maken en automatisch bonnen inscannen. Als je een zakelijke rekening hebt kan je deze koppelen waardoor al je financiële transacties overzichtelijk verwerkt worden zonder dat er allerlei handmatige, dubbele handelingen nodig zijn.

Daarnaast heeft Tellow een directe koppeling met de Belastingdienst waardoor je binnen een paar klikken je btw- en inkomstenbelasting aangifte kunt indienen. Een boekhoudtool als Tellow bespaart tijd en moeite en voorkomt beginnersfouten. Hierdoor is het dus heel goed mogelijk om zelf je boekhouding te regelen. 

Een boekhouder inhuren 

Waarom zou je dan toch een boekhouder in willen huren? Als je merkt dat je te veel tijd kwijt bent aan de boekhouding, of er simpelweg niet uitkomt, is het waarschijnlijk slim om dit uit te besteden. Boekhouders kennen alle fiscale regels en zorgen ervoor dat je maximaal profiteert van alle belastingvoordelen. Daarnaast kun je er van op aan dat alles goed is ingevuld, zodat je later geen naheffingen of boetes van de Belastingdienst krijgt. 

Maar het inhuren van een boekhouder kost wel geld. Een zelfstandig boekhouder heeft een gemiddeld uurtarief van € 50 tot € 70 per uur. Wanneer je als zzp’er per kwartaal de btw-aangifte laat doen, en jaarlijks de aangifte inkomstenbelasting, inclusief jaarrekening, ben je dus al snel zo'n € 600 tot €800 kwijt. Daarnaast heb je met een boekhouder niet altijd tussentijd inzicht in je eigen administratie. 

Wil je zeker weten dat je het goed doet, maar ook zelf de controle houden? Bij Tellow werken we samen met boekhouders. Als je gebruik maakt van Tellow Compleet kijkt er altijd een boekhouder met je mee. Hij of zij controleert je btw- en IB-aangifte en geeft onbeperkt boekhoud ondersteuning. Een stuk goedkoper dan volledig uitbesteden, en je blijft zelf de baas over je administratie. 

Meer dan alleen een boekhouder nodig?

Meer informatie   →