Ondernemerschap

Hoera! Eindelijk is er een regeerakkoord 

Hoera! Eindelijk is er een regeerakkoord. Ondernemers krijgen met vele veranderingen te maken. Zo gaat het lage belastingtarief omhoog van 6 naar 9 procent, wordt het minimumtarief voor zzp’ers verhoogt van 15 naar 18 euro en komt de Wet DBA te vervangen.

Het lage belastingtarief van 6 naar 9 procent

Het nieuwe kabinet verhoogt het naar 9 procent als onderdeel van grote belastinghervormingen. Een mandje boodschappen of je fiets laten repareren worden daardoor duurder. Het lage btw-tarief geldt voor zaken als eten, drinken, boeken, maar ook voor een knipbeurt. Als je een zzp’er bent die een laag btw-tarief mag hanteren, reken je over een tijdje dus geen 6 maar 9 procent btw over je werkzaamheden. Waarschijnlijk gaat dit nieuwe tarief pas in 2019 gelden, je hebt dus nog even.

Minimumtarief voor zzp’ers

Het minimumtarief voor zzp’er wordt opgehoogd naar 18 euro. Zit je als zzp’er onder het minimumtarief? Dan wordt je behandeld als gewone werknemer en moet de werkgever de welbekende werknemersverzekeringen betalen, bijvoorbeeld tegen ziekte, maar ook vakantiegeld en pensioen.

Wet DBA op de schop

In het regeerakkoord vinden we de volgende passage: “De Wet DBA wordt (…) vervangen. De nieuwe wet moet enerzijds (de inhuurder van) echte zelfstandigen zekerheid bieden dat er geen sprake is van een dienstbetrekking en anderzijds schijnzelfstandigheid (vooral aan de onderkant) voorkomen. Bij de uitwerking van de wet zullen veldpartijen betrokken worden en zijn zowel de handhaafbaarheid als de effecten op de administratieve lasten van belang.”

Het hele idee van modelovereenkomsten, ingevoerd met de Wet DBA, gaat dus weer verdwijnen. Er komt een webmodule met een zogenoemde opdrachtgeversverklaring.

*Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws dat voor zzp’ers belangrijk is? Volg dan de *Tellow facebook page .