Calendar icon
Clock icon

2 minuten

Na zomer komt ondernemen 

←  Terug naar overzicht
Online werken

Iedereen is weer begonnen.. De zomervakantie is echt voorbij. Nederland kennende wordt het nu lekker weer, maar dat terzijde. Ook ik ben weer volop aan de slag en wat me is opgevallen is dat om een of andere reden in september het aantal collega-ondernemers enorm stijgt. Wachtrijen bij de Kamer van Koophandel dus. Maar waarom?

Eureka

Is de zomer(vakantie) een trigger voor ondernemerschap? Je hoort wel vaker dat briljante ideeën komen als je rust neemt dus het zou me niets verbazen. Toegegeven je hoort ook het tegenovergestelde; dus dat mensen in de vakantie ziek worden, want dan hebben ze er tijd voor. Altijd fijn zo’n griepje. Enfin, tijd vrij hebben doet dus iets met ons en in het gunstigste geval gebruik je die tijd nuttig door bijvoorbeeld een idee voor een bedrijf op te doen of je bestaande idee – nu je er eindelijk tijd voor hebt – uit te werken.

September

Als de zomer dan voorbij is en september start, staan dus vele ondernemers in de startblokken. Wat ik me afvraag is of echt handig is, starten in september. Want één: je start al ruim in een kalenderjaar en startersaftrek die hierover wordt berekend is verre van optimaal. En twee: je zit middenin een kwartaal voor BTW afdracht en bijkomende administratie. Misschien eens iets om over na te denken. Ik heb niet voor niets besloten om, als ik me inschrijf, dit per 1 januari te doen. Twee vliegen in één klap. Dan lopen zowel mijn boek- als kalenderjaar gelijk en start ik netjes met een nieuw kwartaal.

Verandering van spijs doet eten

Nu is mijn keuze rondom inschrijven natuurlijk ontzettend rationeel en ondernemen is dat niet. Dat is ook emotie. Dus ik snap het wel, dat het begint te kriebelen en je meteen je slag slaat. Verandering is leuk, nieuw en uitdagend. Ik ben er zelf ook niet ongevoelig voor. Vorig jaar deze tijd besloot ik voorzichtig te gaan schrijven. Dit jaar gooi ik het ook over een heel andere boeg. Waar ik mezelf in het vorige blog nog introduceerde als bankier, is dat per oktober schluss. Ik wissel van werkgever en ben straks bankier af. Ik ga ook nog eens meer uren werken. Het wordt dus opnieuw passen en meten qua planning met mijn schrijfsels, want dat blijf ik gewoon doen. Ook voor Tellow. Alles onder het mom van een nieuwe uitdaging, en dus hartstikke leuk!