Ondernemerschap

Prinsjesdag 2021: wat is de impact op ondernemers? 

Afgelopen dinsdag zijn de kabinetsplannen, de begroting en fiscale maatregelen voor volgend jaar bekendgemaakt. De verwachting is dat de economie als geheel eind 2021 weer terug is op het niveau van voor de coronacrisis. Wil je weten wat de belangrijkste gevolgen van Prinsjesdag zijn voor jou als ondernemer? Je leest het in deze blog!

Kleine daling van inkomstenbelasting voor zzp’ers

We beginnen met iets positiefs: de inkomstenbelasting die je als zzp’er moet betalen wordt minder. Het tarief in de eerste schijf (inkomens tot 69.398 euro) daalt van 37,1% naar 37,07%. Naar verwachting gaat dit gelden vanaf 1 januari 2022.

Bijtelling elektrische auto gaat omhoog

Nog een voordeel: de bijtelling voor het privégebruik van een nieuwe elektrische auto van de zaak stijgt in 2022 van 12% naar 16%. Deze verhoging geldt voor de eerste 35.000 euro van de cataloguswaarde. Is de cataloguswaarde hoger? Dan geldt voor het overige bedrag hetzelfde tarief als voor niet-elektrische auto’s, namelijk 22%.

STAP-subsidie vervangt scholingsaftrek

Volg je een cursus, training of opleiding om meer kennis op te doen in je vakgebied? De nieuwe Subsidie Stimulans Arbeidsmarkt Positie (STAP) vervangt de fiscale aftrek van scholingsuitgaven. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de kosten van het leertraject, maar per persoon maximaal 1.000 euro per jaar. Naar verwachting geldt de STAP per 1 maart 2022.

Verruimd begintarief vennootschapsbelasting

Heb je een VOF? Dan profiteer je in 2022 van een verruimd begintarief voor de vennootschapsbelasting. Je betaalt 15% over de eerste 395.000 euro winst. Dat is een verlenging van de eerste schijf met 150.000 ten opzichte van 2021. Over de winst boven 395.000 euro blijft het tarief wel 25%.

Kabinet stelt handhaving op schijnzelfstandigheid uit

Ga je voor jezelf beginnen als zzp’er? Dan krijg je straks te maken met de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties. Die is er om jou en je opdrachtgever duidelijkheid te geven over jullie arbeidsrelatie. Sinds 11 januari 2021 loopt hier een pilot voor, maar een besluit over de deze wet is nog niet genomen. Het kabinet stelt handhaving op schijnzekerheid dus uit tot er een nieuw kabinet is.

Minder betalen voor de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet

Zo, dat is een hele mond vol. Maar het is weer goed nieuws! Als ondernemer betaal je in 2022 nog maar 5,45% verplichte zorgpremie via je inkomstenbelasting. Dat was 5,75% in 2021. Je betaalt dit tarief over een maximum jaarinkomen van 59.267 euro.

Daling zelfstandigenaftrek zorgt voor minder belastingvoordeel

Helaas brengt Prinsjesdag niet alleen positief nieuws met zich mee. Minder fijn is dat de zelfstandigenaftrek in 2022 met 360 euro daalt, van 6.670 euro naar 6.310 euro. Dat betekent minder belastingvoordeel. Het bedrag waar je belasting over betaalt wordt namelijk hoger, en dus ook het bedrag dat je aan inkomstenbelasting moet betalen.

 

Prinsjesdag 2021 brengt dus met name voordelen met zich mee voor ondernemers. Let op: het staat nog niet vast wanneer deze (wets-)wijzigingen precies ingaan. Een wetswijziging moet namelijk eerst goedgekeurd worden door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer. Bovendien geldt het pas als het in het Staatsblad of de Staatscourant is gepubliceerd. Nog even wachten dus, maar we zien de toekomst rooskleurig tegemoet!