Ondernemerschap

Vakantiechecklist voor zzp’ers: tips om gerust op vakantie te gaan 

Vakantie als zzp'er

Het is bijna zomer, tijd voor vakantie! Of je nu naar het buitenland gaat of in Nederland blijft, dit is het moment om te ontspannen en nieuwe energie op te doen. Je hebt het hele jaar hard gewerkt en verdient het om er even tussenuit te gaan.

Voordat je het vliegtuig pakt of in je auto naar de andere kant van Nederland rijdt is het wel handig om een paar zaken geregeld te hebben. Met de tips uit onderstaande checklist is je onderneming vakantieproof!

Tip 1: Kies het juiste moment voor vrije tijd

De timing van je vakantie is essentieel. Het is handig om vooraf te bedenken wanneer het voor jou als zzp’er een rustige periode is. In iedere branche geldt een andere piekperiode. In een periode waarin je klanten heel actief zijn wil je liever niet op vakantie gaan.

De omzet die je dan mist heeft grote impact op je inkomen in het hele jaar. Zelfs als je nog geen concrete opdracht hebt liggen kun je beter niet op vakantie gaan als je klanten heel actief zijn. Opdrachtgevers waarderen het als je bereikbaar bent als ze je nodig hebben.

Ben jij dan juist lekker aan het genieten in de zon? De kans is groot dat je potentiële klanten verliest aan concurrenten. En dat wil je voorkomen!

Tip 2: Zorg voor een financiële buffer

Zeker als zzp’er is een financiële buffer slim om te hebben. Niet alleen om op vakantie te gaan, maar ook voor de periode na de vakantie, zodat je het gat in je inkomsten goed kunt opvangen.

Je kunt je goed voorbereiden door iedere maand wat geld opzij te zetten, zodat je een potje hebt met vakantiegeld. En komen je vrije dagen eraan? Vergeet dan niet al je facturen voor je vakantie te versturen en al je rekeningen te betalen.

Vind je het lastig om je onderneming helemaal los te laten en wil je tijdens je vakantie ook op de hoogte blijven van je financiën? Via Tellow kun je online eenvoudig je boekhouding inzien. Dus ben je toch nog iets vergeten, dan kun je dit met de boekhoudapp zo regelen vanaf het strand, terras of je hotelkamer.

Tip 3: Laat je klanten weten dat je op vakantie bent

Je kunt je klanten het beste zo vroeg mogelijk op de hoogte stellen van je vakantieplannen. Zo kunnen ze op tijd nagaan of ze je nodig hebben voor een opdracht. Spreek ook een voicemail in en stel een out-of-office in je mail in.

Het is ook goed om aan te geven wanneer je weer terug bent. Informeer klanten het liefste persoonlijk en niet via een bericht op social media of je website. Vanwege de verplichting inschrijving bij de Kamer van Koophandel is je vestigingsadres namelijk openbaar. En je wil met jouw vakantiebericht natuurlijk geen inbrekers aantrekken. 

Tip 4: Is tijdelijke vervanging nodig?

Bepaal voor jezelf of het nodig is om vervanging te regelen. Je kunt bijvoorbeeld iemand inschakelen om je zakelijke mail bij te houden.

Maak ook afspraken over spoedgevallen. Het liefste wil je tijdens je vakantie natuurlijk helemaal niet bezig zijn met werk, maar soms is het toch handig als je bereikbaar bent. Geef daarom een telefoonnummer voor noodgevallen door aan je vervanger.

Tip 5: Geniet van je vakantie!

Last but not least: geniet van je vrije tijd. Zeker als ondernemer sta je constant aan. Gun jezelf de ontspanning die je nodig hebt. Zet de pushberichten op je telefoon uit, zodat je niet voortdurend wordt gestoord.

Check alleen op gezette tijden je e-mails en berichten. Blijf je thuis? Laat je laptop dan ook lekker voor wat het is. Ook al ben je in de gelegenheid om te werken, het is niet nodig om dat ook te doen. Fijne vakantie!