Calendar icon
Clock icon

3 minuten

Vijf tips voor en door echte ondernemers 

←  Terug naar overzicht
Ondernemer

Bijna de helft van alle startende ondernemingen in ons land overleeft de eerste vijf jaar niet. Dat is gek genoeg geen slechte score. Op de lijst van succesvolle starters stonden we in Europa vorig jaar op de vierde plek, net onder Zweden, België en Oostenrijk. 

Toch blijft succes in het landschap van de ondernemer een gewilde formule. Op internet vind je honderden tips, eigenschappen en kwaliteiten die klakkeloos worden opgevoerd als gebruikshandleiding voor succes.

Af en toe zit daar ook wel iets tussen. Zoals het vorig jaar gepubliceerde make or brake report. Hierin werden 2000 succesvolle en gefaalde ondernemers geïnterviewd over hun gebruiken en gewoonten. Dit zijn de vijf belangrijkste tips voor en door echte ondernemers.

1. Werk jezelf geen slag in de rondte

Bijna zes van de tien respondenten (58%) noemde tijd met familie cruciaal voor hun effectiviteit als ondernemer en meer dan de helft (55%) gaf aan de weekenden vrij te houden voor hun geliefden.

Megahosselaar of zwoegende nachtbraker; niets is minder waar. Succesvolle ondernemers waarderen vrije tijd en gaan daarin verder dan een jaarlijkse vakantie. Op lange termijn maakt het leven buiten werk jouw onderneming succesvoller.

2. Doe niet alsof je alle antwoorden zelf weet

Heb je nog nooit om advies gevraagd? Misschien moet je dat eens doen. Maar liefst een derde van de succesvolle ondernemers heeft professioneel advies aangevraagd, in vergelijking tot 14% van de ondernemers die failliet gingen.

Om een onderneming in je eentje draaiende te houden is toch vaak een eenzaam bestaan. Een hart onder de riem of specialistische kennis; er zijn in Nederland genoeg instanties die ondernemers helpen. Werken voor jezelf betekent niet dat je het helemaal alleen hoeft te doen.

3. Geef geld uit aan de juiste dingen

Als je begint met ondernemen heb je vaak nog weinig centen te makken. Maar wat blijkt: om geld te verdienen moet je geld uitgeven. Succesvolle ondernemers houden daarom hun budget goed in de gaten, maar investeren veelal in technologie of strategische initiatieven.

  • Ongeveer de helft van de succesvolle ondernemers geeft geld uit aan marketingcampagnes, tegenover 20% van de gefaalde ondernemers.
  • Bijna zes van de tien overlevers gebruikt software om hun financiën te regelen, ten opzichte van 14% van de groep falers.
  • Geld uitgeven aan het verbeteren van de service doen vooral de succesvolle zelfstandigen (31%). Maar 20% van hun gefaalde collega’s openden hiervoor hun portemonnee.

4. Houd je financiën op orde

Logisch, maar waar: het falen van een bedrijf komt bijna altijd door financiële onkunde. Een knallende 65% van alle respondenten die om zakelijke problemen het hoofd niet meer boven konden houden gaf dit aan.

Blijf dus bevriend met je boekhouder, of gebruik nieuwe technologie om je financiën te managen. Ongeveer elke respondent die gebruik maakt van technologische hulpmiddelen raadt dit anderen aan (99% van falers, 98% van overlevers). Zo’n universeel advies is vast de moeite waard.

5. Wees niet bang om te falen

Klinkt cliché, we know. Maar risico is nou eenmaal een groot onderdeel van ondernemerschap. Als je zoekt naar een gegarandeerd inkomen, moet je die vaste baan niet opzeggen. Er is namelijk een vrij grote kans dat het niet (meteen) lukt.

Toch lukt het veel voorheen stabiele werknemers om de onzekerheid te trotseren. Meer dan de helft (58%) van alle succesvolle ondernemers geeft aan voorheen in loondienst te zijn geweest. Dus twijfel niet, gewoon doen!