Boekhoudtips

Wat kost een boekhouder voor zzp in 2024? De complete gids 

woman on the phone doing her taxes

Ben je een zzp'er die zich afvraagt wat het kost om een boekhouder in te huren? Dan ben je niet alleen! Veel zelfstandige ondernemers willen hun financiële zaken efficiënt beheren zonder dat het je een fortuin kost.

In dit artikel duiken we dieper in op de kosten van een boekhouder voor zzp'ers, wat een boekhouder allemaal voor jou financiële situatie kan betekenen. Welke factoren invloed hebben op de kosten, en geven we een overzicht van de taken die boekhouders voor je kunnen uitvoeren.

Hopelijk helpt deze informatie je bij het maken van de juiste keuze voor jouw bedrijf!

Wat kost een boekhouder voor zzp’ers?

Ontdek de diverse tariefmodellen: uurtarief, vast tarief en een combinatie van beide


Als zzp'er kun je verschillende tariefstructuren tegenkomen bij het inhuren van een boekhouder. Een uurtarief houdt in dat je betaalt voor de daadwerkelijk gewerkte uren, terwijl een vast tarief een vooraf bepaald bedrag per maand is, ongeacht de hoeveelheid werk. 

Sommige boekhouders bieden een combinatie van beide aan, waarbij bijvoorbeeld standaardtaken tegen een vast tarief worden uitgevoerd, terwijl extra werk tegen een uurtarief wordt berekend. Het is belangrijk om de verschillende tariefstructuren te begrijpen en te overwegen welke het beste past bij de behoeften van jouw bedrijf.

Uit marktonderzoek in 2024 blijkt dat de gemiddelde kosten voor een boekhouder voor zzp'ers variëren afhankelijk van ervaring en dienstverlening.

Wat kost een boekhouder per uur voor zzp'ers?

Nieuwsgierig naar de kosten van een boekhouder per uur voor zzp'ers? Hier is een indicatie van de gemiddelde tarieven:

 • Boekhouder met enkele jaren ervaring: €65 per uur
 • Zeer ervaren Boekhouder: €100 per uur

Een beginnende boekhouder vraagt meestal tussen de €40 en €65 per uur. Dat terwijl een ervaren boekhouder met diepgaande kennis doorgaans tussen de €70 en €100 per uur kost.

Wat kost een boekhouder per maand voor zzp’ers?

Maar wat als je liever een vaste maandelijkse prijs wilt? Veel ondernemers kiezen hiervoor, met tarieven variërend van €70 tot €250 per maand. Voor het compleet uit handen geven voor eenmanszaken ligt dit meestal tussen de €80 en €120 per maand, afhankelijk van de afspraken en de omvang van jouw bedrijf. Daarbij kunnen soms ook nog extra kosten komen.

Tip: Zo sla je twee vliegen in een klap!

Soms kun je de kosten voor een boekhouder slim combineren met die voor een online boekhoudprogramma of online administratie programma, wat veel boekhouders aanbieden als onderdeel van hun service. Met je eigen inlog heb je altijd toegang tot je digitale administratie.

In één oogopslag zien hoe je bedrijf ervoor staat

Probeer het gratis uit   →

Wat kost een boekhouder per kwartaal?

Sommigen geven er de voorkeur aan om een boekhouder per kwartaal in te huren. Op basis van de maandelijkse kosten komt dit meestal neer op een bedrag tussen de €225 en €420 per kwartaal, afhankelijk van het type onderneming.

Wat kost een boekhouder per jaar?

En wat zijn de jaarlijkse kosten? Als zelfstandige zonder personeel of eenmanszaak, liggen de jaarlijkse kosten voor boekhouding meestal tussen de €700 en €1500. Veel boekhouders hanteren een all-in tarief voor de volledige boekhouding, inclusief btw-aangiftes en jaarrekening. 

Let op: de bovengenoemde bedragen zijn gemiddelde schattingen. Elke boekhouder hanteert zijn eigen tarieven, gebaseerd op ervaring, kennis en de wat voor werkzaamheden ze voor jou verrichten. En vergeet niet, hoe je jouw administratie aanlevert en of je extra advies wilt, kan ook invloed hebben op de uiteindelijke prijs.

Wat doet een boekhouder voor zzp'ers?

Een goede boekhouder kan een essentiële rol spelen in het succes van een zzp-bedrijf. Ze houden financiële gegevens bij, doen je btw-aangifte en geven waardevol advies. Ze zorgen voor wettelijke naleving, zoeken besparingen, optimaliseren cashflow en kunnen helpen bij groeiplanning, waardoor je je als zzp’er kunt richten op het laten groeien van je bedrijf.

 • Zakelijke boekhouding
  Het registreren en afhandelen van ontvangen en verzonden facturen, het beheren van het kasregister en banktransacties, en het up-to-date houden van de balans.
 • Aangifte omzetbelasting
  Aan het einde van elk kwartaal dient de btw te worden verrekend met de belastingdienst, waarbij verschillende btw-tarieven kunnen gelden, afhankelijk van het geleverde werk dat je doet.
 • Intracommunautaire diensten
  Dit is gerelateerd aan de btw-aangifte wanneer je als zzp'er internationaal actief bent.
 • Jaarrekening opmaken
  Elk jaar wordt afgesloten met het opstellen van een jaarrekening, waarin een overzicht wordt gegeven van de financiële cijfers van het afgelopen jaar, zoals de winst- en verliesrekening.
 • Fiscaal advies
  Het verstrekken van advies over belastingregels en -mogelijkheden om de winst te verhogen.
 • Aangifte-inkomstenbelasting
  Ook bekend als de IB-aangifte, waarbij je zakelijke en persoonlijke financiële gegevens worden verwerkt. Bij de privéaangifte kunnen onder meer uitgekeerde winst, autokosten, hypotheekrente en partnergegevens belangrijk zijn.

Wat kan een boekhouder betekenen voor zzp’ers?

 • Tijd besparen
  Door het uitbesteden van financiële taken aan een boekhouder, kun je je richten op het runnen van je bedrijf en het laten groeien van je bedrijf in plaats van de eindeloze administratie.  
 • Fouten voorkomen
  Boekhouders zijn getraind om nauwkeurig en consistent te werken, waardoor fouten in de administratie worden voorkomen. Dit helpt je om boetes en correcties te voorkomen die kunnen ontstaan ​​door onnauwkeurige financiële gegevens.
 • Financieel advies
  Naast het bijhouden van de boeken, fungeert een boekhouder ook als een waardevolle adviseur voor zzp'ers. Ze bieden deskundig advies over besparingen, financiële planning en optimalisatie strategieën, waardoor je jouw financiële positie kan versterken en groeikansen kan benutten.
 • Compliance
  Boekhouders zorgen ervoor dat zzp'ers voldoen aan alle wettelijke verplichtingen op het gebied van belastingen en financiën. Door op de hoogte te blijven van de laatste regelgeving en vereisten, helpt de boekhouder jou om juridische problemen te voorkomen en een goede reputatie op te bouwen bij overheidsinstanties en klanten.

Kortom, een boekhouder is niet alleen een administratieve ondersteuning. De boekhouder kan ook een strategische partner zijn die jou waardevol advies geeft en helpt om de financiële gezondheid en de groei van jouw bedrijf te bevorderen.

Zorg voor de optimale samenwerking: maak duidelijke afspraken met jouw boekhouder

Zorg ervoor dat je duidelijke afspraken maakt over wat wel en niet is inbegrepen in de prijs. Dat is cruciaal omdat dit helderheid geeft en eventuele verwarring voorkomt. Zo weet je altijd waar je aan toe bent voor je bedrijf. 

Welke punten zijn goed om te bespreken met de boekhouder?

Bij het aangaan van een samenwerking met een boekhouder is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken. Enkele punten om te bespreken zijn onder andere:

 • Frequentie van Contact
  Bepaal hoe vaak je contact hebt met je boekhouder. Dit kan variëren van maandelijkse tot kwartaalgesprekken, afhankelijk van je behoeften en de omvang van je bedrijf.
 • Tariefstructuur
  Bespreek de tariefstructuur van de boekhouder. Ga na of zij werken met een vast tarief per uur, per maand of per project, en wat er allemaal is inbegrepen in dit tarief.
 • Verantwoordelijkheid van de Boekhouder
  Maak duidelijke afspraken over de taken van de boekhouder. Welke taken voeren zij uit en wat wordt er van jou als zzp'er verwacht in termen van het aanleveren van documenten en informatie?
 • Toegankelijkheid en Communicatie
  Bespreek hoe je kunt communiceren met je boekhouder en hoe toegankelijk zij zijn voor vragen en ondersteuning. Zorg ervoor dat er een duidelijke lijn van communicatie is om eventuele problemen snel op te lossen.
 • Rapportage en Documentatie
  Spreek af hoe en wanneer financiële rapporten worden verstrekt en welke documentatie je ontvangt voor je belastingen en financiële planning.

Het maken van heldere afspraken helpt bij het opbouwen van een sterke en effectieve samenwerking met je boekhouder, wat essentieel is voor het succes van je zzp-bedrijf.

Zoek je een betrouwbare boekhouder voor jou als zzp'er?

Bespreek gratis de opties   →

Tips voor het vinden van een betrouwbare boekhouder voor zzp’ers

Als zzp'er is het kiezen van de juiste boekhouder een cruciale beslissing. Hier zijn enkele belangrijke tips om je te helpen bij het vinden van een betrouwbare en geschikte boekhouder:

 • Kwalificaties en ervaring van de boekhouder

Controleer of de boekhouder de juiste kwalificaties heeft en ervaring heeft met het werken met zzp'ers. Vraag naar hun specialisatie en kennis van specifieke belastingregels voor zelfstandigen.

 • Referenties en recensies van klanten

Vraag naar referenties en zoek online naar recensies van eerdere klanten. Dit geeft je een idee van de reputatie en betrouwbaarheid van de boekhouder.

 • Persoonlijke match

Zorg voor een persoonlijke match tussen jou en de boekhouder. Let op hoe diegene communiceert, werkethiek en hoe goed je met elkaar kunt opschieten. Een goede relatie met je boekhouder is essentieel voor een succesvolle samenwerking.

 • Transparantie over kosten en tarieven

Wees duidelijk over de kosten en tarieven van de boekhouder. Vraag naar een gedetailleerde offerte en zorg ervoor dat er geen verborgen kosten zijn. Transparantie over financiële afspraken is van vitaal belang voor een gezonde zakelijke relatie.

Door deze tips in gedachten te houden, kun je een betrouwbare en geschikte boekhouder vinden die je helpt bij het beheren van de financiën van jouw zzp-bedrijf.

Conclusie

Als zzp'er wil je je financiën efficiënt beheren zonder dat het je een fortuin kost. In deze complete gids hebben we dieper ingezoomd op de kosten van een boekhouder voor zzp'ers, de verschillende tariefstructuren, en de taken die een boekhouder voor jou kan uitvoeren.

Door het uitbesteden van financiële taken aan een boekhouder, kun je kostbare tijd besparen, fouten voorkomen en waardevol financieel advies ontvangen. Een goede boekhouder kan een strategische partner zijn die jouw bedrijf helpt groeien en gedijen.

Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken met je boekhouder over de frequentie van contact, tariefstructuur, verantwoordelijkheden en communicatie is essentieel voor een optimale samenwerking.

Met de juiste tips en inzichten bij het vinden van een betrouwbare boekhouder, kun je met vertrouwen de financiële kant van jouw zzp-bedrijf aanpakken en je richten op het laten groeien van je onderneming.

Geen gedoe, altijd ondersteuning: Tellow Compleet voor zzp’ers

Stel je dit voor, voor een vaste prijs per maand: een boekhouder die het hele jaar door beschikbaar is voor support. Geen gedoe meer met ingewikkelde spreadsheets in Excel, waarin je je inkomsten en uitgaven moet bijhouden of eindeloos zoeken naar bonnetjes...

Dat is Tellow Compleet. Houd je administratie bij in je online account met alle handige functies van super gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma. Inclusief offertes en facturen sturen, bonnen scannen, betaallinks meesturen en nog veel meer.

En het mooiste: je persoonlijke boekhouder is het hele jaar beschikbaar voor ondersteuning en al je vragen via telefoon, email en chat. En dat voor een vaste prijs per maand!

Met Tellow Compleet krijg je op korte termijn toegang tot professionele boekhouding voor een vast, betaalbaar maandelijks tarief. Geen verrassingen, geen verborgen kosten. Gewoon transparantie en weten waar je aan toe bent, zodat jij je kunt richten op het doen waar je goed in bent.

En het beste van alles? Je kunt het allemaal zelf uitproberen met onze gratis proefperiode. Geen risico's, geen verplichtingen. Dus waar wacht je nog op? Ga vandaag nog aan de slag met Tellow en ontdek een nieuwe manier van boekhouden die zowel effectief als betaalbaar is.

Binnen een mum van tijd een eigen boekhouder?

Bekijk de voordelen van Tellow Compleet   →