Over Tellow

tips voor zzp’ers tijdens de komkommertijd  

Juli en augustus zijn maanden waarin veel Nederlanders op vakantie gaan en het bedrijfsleven maar op halve kracht draait. Ook voor zzp’ers kan het rustiger zijn dan normaal. Het is dus de ideale periode om projecten op te pakken waar je anders weinig of geen tijd voor hebt, maar die wél belangrijk zijn voor je onderneming. Hoe je je voordeel kan halen uit de komkommertijd? Wij geven je 7 tips om de rustige zomerperiode goed te benutten.

1. Maak jezelf online zichtbaar voor opdrachtgevers

Je potentiële klanten besteden in de zomer meer tijd dan gemiddeld op social media. Een uitgelezen kans om in het vizier te komen! Bekijk je social media kanalen daarom eens kritisch. Post je genoeg relevante content? Bereik je het aantal mensen dat je wil bereiken? Of kan je social media strategie wel wat opfrissing gebruiken? Af en toe een nieuwe look kan ook goed zijn, bijvoorbeeld door de header of profielfoto te veranderen. Je hoeft trouwens echt niet op alle kanalen actief te zijn. Je kunt beter actief zijn op één kanaal en dat goed doen dan meerdere kanalen aanhouden maar hier niet alles uithalen wat er in zit. Kies één of meerdere kanalen die goed bij jou en je diensten passen en laat daar zien waarom jij de expert bent die je opdrachtgever zoekt.

2. Nog content met je content?

Naast je social media kanalen heb je natuurlijk ook een website waar content op staat. Bekijk ook eens of deze nog steeds de juiste informatie geeft en opdrachtgever aanzet contact met je op te nemen. Het begint allemaal met de homepage. Dit is de belangrijkste pagina van je website. Is deze aantrekkelijk genoeg? Is het misschien tijd voor nieuwe foto’s? Verder is het slim om zo nu en dan de hele website eens onder de loep te nemen. Zijn er onderwerpen waar je nieuwe content voor toe moet voegen of kun je bestaande content zo aanpassen dat deze weer actueel is? Zeker in tijden van weinig interessant nieuws kan dit een goede uitkomst zijn. Je kunt nu ook gaan experimenteren met andere content dan je normaal maakt. Ga bijvoorbeeld bloggen, vloggen of begin een podcast. Maak een contentkalender en plan meteen je contentcreatie in, zodat je dit gedurende drukkere periodes niet hoeft te doen.

3. Vergroot je netwerk

Ga netwerkborrels langs en laat zoveel mogelijk mensen weten wie jij bent, wat je kanen dat je tijd hebt voor nieuwe opdrachten. Netwerkborrels zijn door het hele land te vinden en er zijn ook borrels speciaal gericht op zelfstandig ondernemers. Deze bieden je een informele sfeer om je netwerk uit te breiden. De Bitterballenborrel is een voorbeeld van een gratis en laagdrempelige ondernemersborrel die op verschillende plaatsen wordt gehouden.

4. Breid je kennis uit

Jezelf en je onderneming ontwikkelen zou voor iedere zzp’er prioriteit moeten hebben. Regelmatige bijscholing zorgt ervoor dat je op de hoogte bent en blijft van alle relevante product- en brancheontwikkelingen. De zomermaanden zijn bij uitstek geschikt om je kennis bij te spijkeren. Dit kan op diverse manieren. Denk bijvoorbeeld aan het lezen van boeken of blogs over ondernemen in het algemeen of specifiek over jouw vakgebied. Ook kun je cursussen of webinars volgen. Zo organiseert vakbond FNV Zelfstandigen een Summer Academy waar je gratis workshops kunt volgen over o.a. een elevatorpitch, succesvol social media inzetten en timemanagement.

5. Evalueer je resultaten

Tijdens de zomermaanden zitten we alweer over de helft van het jaar. Een goed moment om eens terug te blikken op het afgelopen half jaar. Zit je nog op koers om je doelen van dit jaar te halen? Of kan je werkwijze wel wat bijschaving gebruiken? Je hebt nu alle tijd voor reflectie en het krijgen van nieuwe ideeën ter verbetering. Denk ook eens aan hoe samenwerkingen zijn verlopen. Gingen deze goed of zijn er dingen je in de toekomst graag anders wil doen?

6. Werk je administratie bij

Voor veel ondernemers niet de leukste klus, maar met het bijwerken van je administratie sla je wel twee vliegen in één klap. Terwijl je jouw financiën bijwerkt evalueer je namelijk ook meteen de manier waarop je dat doet. Misschien kan het wel beter, sneller, nauwkeuriger of simpeler. Als het nodig is, is het slim om nu een andere manier van administreren in te voeren, zodat je die snel en foutloos kan toepassen in drukkere periodes. Met een boekhoudtool als Tellow kun je veel tijd besparen aan je boekhouding. En heb je nog niet nagedacht over je pensioen of ziekteregeling? Dan heb je nu ook mooi de tijd om je daarin te verdiepen.

7. Geniet van de zon

Last but not least: geniet van deze rustige periode en ga lekker buiten in het zonnetje zitten als die schijnt. Krijg je meteen wat vitamine D binnen en nieuwe energie om aan de slag te gaan na de vakantie!