Boekhoudtips

Laat geen belastingvoordeel liggen! belangrijke aftrekposten voor zzp’ers 

Het is zeker niet de leukste taak, maar iedereen in Nederland moet eraan geloven: belasting betalen. Gelukkig zijn er een heleboel (starters)voordelen voor ondernemers. Daarmee houd je onder de streep veel minder over om belast op te worden. Wil je weten van welke fiscale voordelen je allemaal kan profiteren? Hieronder vind je een overzicht van 7 belangrijke aftrekposten.

1. Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is de bekendste aftrekpost voor ondernemers. Wie heeft er recht op? Iedere zzp’er die inkomstenbelasting moet betalen en minimaal 1.225 uur in het kalenderjaar aan zijn onderneming heeft besteed. In 2021 mag je €6.670 van de winst aftrekken.

2. Startersaftrek

Startende ondernemers krijgen bovenop de zelfstandigenaftrek nog een startersaftrek. Deze aftrekpost is bedoeld om starters die nog maar weinig winst maken te ondersteunen. In de eerste vijf jaar van je onderneming mag je de startersaftrek maximaal drie keer toepassen. In 2021 krijg je €2.123.

3. MKB-winstvrijstelling

Alle ondernemers, dus ook zzp’ers, mogen jaarlijks een percentage van de winst vrijstellen van belasting. Over dat deel hoef je geen inkomstenbelasting te betalen, zonder dat je aan aanvullende voorwaarden zoals een urencriterium moet voldoen. In 2021 is het percentage 14%.

4. Meewerkaftrek 

Helpt je partner je een handje met je onderneming zonder dat je hem of haar daarvoor betaalt? Of betaal je je partner wel, maar minder dan €5.000? Misschien kan je dan gebruikmaken van de meewerkaftrek. Daarmee kun je de uren van je partner als arbeidskosten op laten nemen. De hoogte van de aftrek is een percentage van de winst. Check hier de voorwaarden en de percentages die gelden per aantal meegewerkte uren.

5. Kleinschaligheidsaftrek (KIA)

Als je als zzp’er in 2021 tussen €2.401 en €328.721 investeert in bedrijfsmiddelen voor jouw onderneming, dan kun je in aanmerking komen voor de kleinschaligheidsaftrek. Dus schaf je een nieuwe laptop, telefoon of bureaustoel aan, dan kun je een gedeelte van dit bedrag aftrekken van je winst om zo minder belasting te hoeven betalen. Let wel op: elke investering moet minimaal €450 exclusief btw zijn en het product wat je hebt aangeschaft moet langer dan een jaar meegaan. Meer informatie over de KIA vind je hier.

6. Middelingsregeling 

Als ondernemer heb je vaak geen stabiel inkomen. Het ene jaar heb je een topjaar, en het volgende heb je misschien wel minder omzet dan gehoopt. Met de middelingsregeling vergelijk je de inkomsten van drie opeenvolgende jaren en wordt de belasting berekend over het gemiddelde inkomen in die periode. Dat levert vaak belastingvoordeel op. Als je bijvoorbeeld in een topjaar zoveel winst maakt dat je de 52% belastingschijf bereikt, dan kun je dat voorkomen door te middelen met lagere inkomens in de jaren ervoor.

7. Oudedagsreserve

Als zzp’er kun je je meestal niet aansluiten bij een pensioenfonds en zul je zelf moeten sparen voor je pensioen. Met de oudedagsreserve reserveer je een deel van je winst voor je pensioen en krijg je over dat deel uitstel van belastingheffing. Je hoeft hier pas inkomstenbelasting over te betalen als je met pensioen gaat en de reserve als het ware naar jezelf uitgekeerd wordt. Super voordelig, want als je de AOW-gerechtigde leeftijd hebt, val je in een lager belastingtarief. In 2021 mag je 9,44% van de winst toevoegen aan je oudedagsreserve, met een maximum van €9.395.