Calendar icon
Clock icon

6 minuten

Hoe moet je aangifte doen als zzp'er? De btw-aangifte 

←  Terug naar overzicht
btw-aangifte-doen

Als ondernemer is er een ding dat zeker is: je krijgt blauwe enveloppen binnen van de Belastingdienst. Als zzp’er ben je verplicht om de btw-aangifte te doen, zodat je de juiste hoeveelheid belasting betaalt. In deze blog lees je alles over de btw-aangifte en waar je rekening mee moet houden.

Wat is btw?

Omzetbelasting wordt ook wel btw genoemd en is een afkorting van Belasting over de Toegevoegde Waarde. Btw wordt betaald door de eindgebruiker, de consument. Daarom wordt btw door sommigen ook wel consumentenbelasting genoemd.

Waarom moet ik btw-aangifte doen?

Iedere ondernemer is wettelijk verplicht om btw in rekening te brengen over de prestatie die hij verricht bij zijn klant. Dat kan een andere ondernemer zijn of een particulier, dat maakt niet uit.

De btw komt bovenop de prijs die jij de ander in rekening brengt voor het leveren van jouw producten of diensten. Het bedrag dat jij aan btw ontvangt moet je afdragen aan de Belastingdienst.

Hoe weet ik of ik btw moet afdragen?

Als je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel (KVK), ontvang je een KVK-nummer. Dit laat zien dat je staat ingeschreven en formeel een bedrijf hebt. Zodra je jouw bedrijf inschrijft bij de KVK, word je automatisch aangemeld bij de Belastingdienst. 

Wanneer ben ik ondernemer voor de Belastingdienst?
Dit geldt voor de meeste ondernemers. Je bent ondernemer als je zelfstandig werkzaamheden uitvoert en daar inkomsten mee verdient. Jouw bedrijf moet deelnemen aan het economisch verkeer.

Om vast te stellen of je ook daadwerkelijk een ondernemer bent kijkt de belastingdienst o.a. naar de volgende zaken:

  • Hoogte van je winst
  • Hoe zelfstandig is jouw onderneming
  • Kapitaal die jij beschikbaar hebt voor jouw onderneming
  • Hoeveel tijd jij in jouw onderneming steekt
  • Hoeveel opdrachtgevers je hebt

Check aan de hand van deze ondernemerscriteria van de Belastingdienst of jij in aanmerking komt.

Je krijgt een brief van de Belasting met daarin jouw btw-nummer. Ook staat hierin het tijdvak waarin je de aangifte moet doen: per maand of per kwartaal. In de meeste gevallen is dat per kwartaal.

Lees hier onze blog 'alles wat je moet weten over het btw-nummer'.

Btw in rekening brengen: de tarieven en vrijstellingen

De btw die je in rekening brengt hangt af van de producten en diensten die je levert. Het algemene btw-tarief is 21% (denk aan commerciële diensten zoals consultancy of copywriting), voor sommige goederen en diensten geldt het lagere tarief van 9% (etenswaren en fietsen repareren of personenvervoer) of 0%. 

In sommige gevallen ben je vrijgesteld van btw en hoef je geen btw af te dragen. De btw die je hebt betaald over inkoop mag je dan ook niet aftrekken. Wil je weten of dit voor jou geldt? Lees hier meer over de vrijgestelde branches en activiteiten. 

Tip: ben je vrijgesteld van btw? Het is slim om je administratie wel goed bij te houden. Je moet alsnog facturen naar klanten versturen en als ondernemer wil je weten hoeveel kosten je maakt. 

btw-aangifte-vrijgesteld

Hoe bereken ik wat ik aan btw moet opgeven?

Iedere maand of ieder kwartaal rapporteer je aan de Belastingdienst hoeveel btw jij bij anderen in rekening hebt gebracht. Nu hoef je dat geld gelukkig niet volledig af te dragen. Meestal gaat daar nog een bedrag van af: de btw die jij hebt betaald over je inkoopfacturen en bonnen. Dit btw-bedrag mag je daarvan aftrekken. Het verschil tussen dit bedrag geef je aan en betaal je aan de Belastingdienst. 

Wanneer moet ik de btw-aangifte doen?

Je moet natuurlijk aangifte doen vóór de deadline die de Belastingdienst aanhoudt. Doe je aangifte per kwartaal? Dan houd je het einde van de kwartalen aan en doe je iedere drie maanden aangifte.

De data wanneer je btw-aangifte (en betaling) binnen moet zijn vind je op de website van de Belastingdienst. De data voor 2020 zijn nog niet bekend, maar je aangifte voor het 4e kwartaal van 2019 moet vóór 31 januari 2020 binnen zijn.

Heb je van de Belastingdienst een brief gekregen dat je iedere maand of ieder jaar de aangifte moet doen? Check dan hier de data. 

Btw-aangifte te laat gedaan of niet ingediend

Te laat de btw-aangifte doen? Da’s niet zo’n goed idee. Doe je geen aangifte, dan krijg je een boete van € 65. Als je jouw aangifte steeds te laat doet, kan de Belastingdienst de boete verhogen tot € 131. 

Tip voor starters: als starter moet je vanaf de eerste aangifte zelf de betaling in orde maken. Je krijgt dus geen rekening thuis gestuurd. Heb jij als starter je aangifte te laat gedaan? Dan rekent de Belastingdienst soms een coulancetermijn van 7 kalenderdagen. Als je binnen die termijn alsnog aangifte doet, dan volgt er (vaak, maar niet altijd) geen boete. 

Het siert de Belastingdienst dat deze coulancetermijn bestaat, maar tart het lot niet en stuur je aangifte gewoon op tijd op.

Betalen doe je nadat je de aangifte hebt ingestuurd. Als je de aangifte te laat betaalt, dan kan de Belastingdienst een boete in rekening brengen. Als je zowel de aangifte als de betaling te laat doet, kun je twee boetes krijgen. Eén voor te laat aangeven en één voor te laat betalen.

Hoe doe ik de btw-aangifte?

Dat antwoord is vrij simpel: op de website van de Belastingdienst. 

  1. Log in op de site van de Belastingdienst.
  2. Klik op ‘Aangifte omzetbelasting’ van het tijdvak dat je wilt invullen. Beantwoord alle vragen.
  3. Verstuur de aangifte.

btw-aangifte-zonder-stress

De btw-aangifte doen zonder stress

Je hebt je bonnen bewaard in je portemonnee, alle verkoopfacturen opgeslagen in een aparte map… maar wat nu? Veel ondernemers ervaren stress rondom de btw-aangifte, voornamelijk omdat ze bang zijn dat ze iets fout doen. Je wilt natuurlijk geen geld mislopen, te veel geld afdragen of een boete krijgen omdat je iets over het hoofd hebt gezien.

De oplossing? Je kunt een boekhouder inhuren. Zij zijn ervoor opgeleid om dit werk voor je te doen, waardoor je jezelf veel tijd en stress bespaart. Het enige nadeel is dat je hier behoorlijk wat geld aan kwijt bent. Daarnaast blijf je zelf verantwoordelijk voor de aangifte, ook als de boekhouder deze voor je maakt. Als je boekhouder een fout maakt, draai je daar toch zelf voor op. 

Zelf in een paar klikken je btw-aangifte indienen

En daarom is Tellow in het leven geroepen: wij geloven in de toekomst van freelancen en maken ondernemen simpeler. Zzp’ers zeggen dat hun boekhouding met ons boekhoudpakket zelfs leuker wordt. 

Stuur je facturen via Tellow en maak foto’s van je bonnen via de app op je telefoon. Terwijl de bonnen veilig worden opgeslagen, worden de btw-bedragen ingelezen en meteen aan je btw-aangifte toegevoegd. Daardoor staat de aangifte altijd voor je klaar. Je hoeft deze alleen nog over te nemen op de site van de Belastingdienst. Probeer Tellow nu 1 maand gratis.

Hoe doe ik de btw-aangifte in Tellow?

De btw-aangifte wordt praktisch voor je klaargezet.
Lees in dit artikel precies hoe je de btw-aangifte doet met Tellow

Boekhoudkundig advies over je btw-aangifte
Wil je extra ondersteuning bij het doen van je btw-aangifte? Vraag het aan een van de belastingspecialisten in het Masters netwerk. Masters netwerk is dé specialist op het gebied van online ondersteuning van MKB-ondernemers op financieel, fiscaal en personeel gebied. Deze blog is mede mogelijk gemaakt door Jos Achterberg, uit het Masters netwerk. 

Je btw-aangifte doen zonder gedoe?

Ontdek Tellow   →