Financieel advies

Buitenlandse btw betaald? Kom vóór oktober in actie! 

Buitenlandse btw betaald? Kom vóór 1 oktober in actie!

 

Heb jij als zzp’er in 2020 zakelijke kosten gemaakt in een andere EU-land? Bijvoorbeeld omdat je een zakenrelatie hebt opgezocht in het buitenland of daar een product hebt gekocht? Als je op tijd actie onderneemt kun je betaalde buitenlandse btw terugkrijgen. Weten hoe dat moet en wat de voorwaarden zijn? Je leest het in deze blog!

Deadline 30 september 2021

Op zakelijke kosten als benzine, een vergaderruimte of hotelovernachtingen heb je waarschijnlijk buitenlandse btw betaald. Deze kun je terugkrijgen als je die uiterlijk 30 september 2021 terugvraagt. Niet geschoten is altijd mis toch? 

Wat zijn de voorwaarden?

Om je betaalde buitenlandse btw terug te krijgen moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Voor verzoeken over een heel kalenderjaar of resterend gedeelte van een kalenderjaar geldt een drempelbedrag van €50. Een verzoek over het resterende deel van een kalenderjaar moet wel de maand december bevatten. Is je verzoek voor een periode korter dan een kalenderjaar maar meer dan 3 maanden? Dan geldt een drempel van €40.
  • Je bedrijf is in Nederland gevestigd.
  • Je hoeft in het land waar je btw over terugvraagt geen btw-aangifte te doen. Doe je dit wel? Dan kun je de btw daar als voorbelasting aftrekken.
  • Je gebruikt de producten en diensten voor met btw belaste bedrijfsactiviteiten.

Benieuwd naar de specifieke vereisten per EU-land? Die vind je hier. Zo vraagt een aantal EU-landen om facturen of invoerdocumenten mee te sturen met de aanvraag.

Waar vraag je buitenlandse btw terug?

Je kunt de btw terugvragen via de website Teruggaaf van btw uit andere EU-landen. Inloggegevens vraag je aan met het formulier aanvraag inloggegevens. Let op: per omzetbelastingnummer kun je maar één keer inloggegevens aanvragen. Ben je deze kwijt? Vraag dan geen nieuwe aan, maar vraag ze op bij de BelastingTelefoon (0800-0543). Vul het formulier in, print het uit, onderteken het en stuur het op naar de Belastingdienst. Binnen 4 weken ontvang je dan je gebruikersnaam en wachtwoord. 

Hiermee kun je de aanvraag doen. De Nederlandse Belastingdienst stuurt je verzoek dan door naar de belastingdienst in het EU-land waar je btw terugvraagt. Binnen 4 maanden krijg je antwoord of je verzoek is goedgekeurd, afgekeurd of gedeeltelijk goedgekeurd. Als je verzoek is goedgekeurd, krijg je binnen 10 werkdagen na het verstrijken van de viermaandentermijn de betaalde btw terug. Is je verzoek maar gedeeltelijk goedgekeurd? Dan moet je meer informatie aanleveren, zodat de buitenlandse Belastingdienst de aanvraag goed kan beoordelen.