Boekhoudtips

Duurzaam rijden is niet meer zo ‘duur’ als je denkt 

elektrische auto

Duurzaamheid is een topic waar de laatste jaren veel over gesproken wordt. Het woord zegt het al.. duurzaam ondernemen wordt vaak gezien als ‘duur’. Een voorbeeld hiervan is elektrisch rijden. In dit artikel laten wij je zien dat door verschillende voordelen dit tegenwoordig niet meer het geval is!

Feeling hot

Het was de afgelopen dagen lekker weer en het lijkt steeds warmer te worden elke zomer. We hebben niets te klagen toch? Nou ja, eigenlijk wel want het klimaat is aan het veranderen. Je kent het bekende broeikasverhaal wel. Onze benzine en dieselauto’s stoken die broeikas nog even lekker op door de CO2 die ze uitstoten. Hier lijkt verandering in te komen want steeds meer steden komen met milieuzones en daar is je goedkopere diesel niet welkom.

In 2030 alleen nog maar elektrische auto’s

Denk jij dat het haalbaar is? De rijksoverheid denkt van wel en doet haar best om de klimaatverandering tegen te gaan. Dit doen ze met name door het stimuleren van elektrisch rijden. Toch vinden veel mensen het momenteel duur en doet dat ze twijfelen. Een elektrische auto is vaak duurder in aanschaf dan een benzine of dieselauto. Maar, het is goed om verder te kijken dan je neus lang is. In gebruik is een elektrische auto voordeliger door de lage onderhouds- en ‘brandstofkosten’. Daarnaast wordt duurzaam rijden verder gestimuleerd door verschillende belastingvoordelen waardoor jij wellicht toch de overstap maakt.

De vraag is natuurlijk: welke voordelen zijn dat dan en wat levert het jou op?

Hieronder leggen we kort uit hoe je geld bespaart door het aanschaffen van een nieuwe elektrische auto.

1.       Lage bijtelling

Het bijtellingspercentage van een nieuwe volledig elektrische auto is tot 2020 4% in plaats van 22%. Dit geldt voor een periode van 5 jaar vanaf de datum dat de auto een kenteken heeft. We begrijpen dat je geen belastingexpert bent en misschien niet weet wat bijtelling is. Daarom leggen we het even kort aan je uit.

Wanneer je een auto op de zaak hebt aangeschaft dan is het eigenlijk de bedoeling dat je de auto voor zakelijke ritjes gebruikt. Maar je kunt ervoor kiezen om de zakelijke auto ook te gebruiken voor privé zaken (zoals de wekelijkse boodschappen bij de Appie). Nu begrijp je wel dat dit consequenties heeft.. en ja dat vindt de Belastingdienst ook. Zij zien het privé rijden in een auto van de zaak als extra inkomsten. En over inkomsten betaal je in Nederland belasting. Het extra inkomen heet bijtellingen wordt berekend aan de hand van de cataloguswaarde van de auto. Over dit bedrag betaal je belasting. Bereken hier de bijtelling: Bijtellingscalculator

Het is niet altijd feest

Je profiteert alleen van het lage bijtellingspercentage van 4% bij een elektrische auto met een waarde tot €50.000. Is je auto meer waard? Dan reken je over het deel boven €50.000 wel gewoon 22% bijtelling.

Stel je hebt een elektrische auto aangeschaft met een waarde van €60.000. Dan geld voor de eerste €50.000 4% bijtelling. Over het resterende deel, dus €10.000 geldt het normale bijtellingspercentage van 22%. We rekenen het even voor je uit:

€50.000 x 4%= €2.000

€10.000 x 22% = €2.200

Totaal bijtelling: €4.200

2. Extra aftrekpost voor ondernemers

Als ondernemer heb je recht op de MIA. Ja mama-MIA! Deze Milieu-investeringsaftrek zorgt ervoor dat elektrisch rijden nog voordeliger wordt. Het voordeel ontstaat hier doordat je tot 36% van het investeringsbedrag in mindering kan brengen op je winst uit onderneming. De aftrek kan worden geclaimd in het jaar dat de investering is gedaan. Dit zorgt voor een lager fiscaal inkomen en dus hoef jij minder belasting te betalen. Let wel op wanneer je de regeling wilt toepassen je binnen 3 maanden na de investering een melding doet bij de RVO. Hier lees je meer over het aanvragen van MIA: RVO.

3. Betaal geen BPM

Elektrische auto’s zijn tot in ieder geval 2020 vrijgesteld van BPM (aanschafbelasting). Scheelt je al snel honderden euro’s.

4. Subsidie

Soms zijn er ook subsidies te ontvangen voor volledig elektrische auto’s. Dit verschilt per regio of gemeente. Wel goed om even te checken! De subsidies van een aantal gemeenten staan op Nederland Elektrisch.

En? Ben je al overtuigd? Elektrisch rijden is de toekomst en biedt je momenteel vele voordelen. Gas op die lollie!

Geschreven door: Amber Toutenhoofd, Partner Accountants