Calendar icon
Clock icon

4 minuten

Het verhaal van freelance kok Rico 

←  Terug naar overzicht

“Ik kan me nu volledig richten op waar ik zelf goed in ben.”

Rico Nab (22) woont in Rotterdam en is sinds kort freelance kok. Hij reist voor zijn werk af tot over de grens van België. Dat betekent lange dagen, veel tankbonnen en weinig tijd voor facturatie. Tellow was voor hem de perfecte oplossing.  “Het werkt in mijn ogen heel goed. Het scheelt je gewoon heel veel tijd.”

Rico is vier jaar lang eindverantwoordelijke in de keuken van een hotel op de Veluwe. Maar hij is de lagere werkdruk buiten het seizoen een beetje zat en besluit terug te verhuizen naar Rotterdam. Daar gaat hij aan de slag bij een zakenhotel met veel grote congressen. De hoge pieken in drukke tijden worden opgevuld met uitzendkrachten en zelfstandigen. Zo komt hij steeds vaker in contact met andere freelancers, die hem uiteindelijk overtuigen van de voordelen van zelfstandigheid.

“Genoeg werk, wat lekker dat ik altijd vrij kan nemen, je kent de bekende verhalen wel.”

De collega die Rico inwerkt is freelancer en geeft het laatste zetje. In juli dit jaar gaat hij overstag. Rico verhuurt zichzelf als kok in de catering, hotelwereld, bij a la carte restaurants en reist in bijna de helft van de gevallen af naar België. “Je kan het zo gek niet bedenken, zelfs verzorgingstehuizen zijn af en toe mijn klanten.”

Voordelen

Opdrachtgevers vindt Rico eigenlijk altijd via via, bijvoorbeeld dankzij oud-collega’s of oud-werkgevers. ”Ik kies bewust niet voor uitzendbureau’s, omdat ik naar klussen voor een langere termijn zoek. Daarin ben ik voor sommige bedrijven dan ook aantrekkelijker dan grote uitzendbureau’s, omdat zij niet altijd kunnen garanderen dat één en dezelfde persoon op een klus wordt gezet. Ook in de betalingen is dit een stuk gemakkelijker en sneller. Je krijgt betalingen sneller binnen en je inkomsten zijn ook hoger omdat je geen bemiddelingskosten hoeft af te dragen”.

Toch maar Tellow

In eerste instantie denkt Rico de administratie nog wel zelf te kunnen doen. Hij heeft bijna geen inkoop en een familielid kan hem helpen met de btw-aangifte en inkomstenbelasting. Toch kijkt hij na aanraden van een adviseur even op de website van Tellow en raakt hij enthousiast. “Het leek me toch gemakkelijk om het allemaal bij elkaar te hebben. Ik kan wel redelijk rekenen maar ik ben geen held in al die bonnen bij elkaar houden.”

Al snel wordt Rico ook gek van de tijd die hij kwijt is aan het versturen van zijn facturen. “Ik maak lange dagen, soms ben ik om half twee ‘s nachts pas thuis en moet ik er om negen uur weer uit. Ik had gewoon niet heel veel tijd om in mijn facturatie te steken.” Uiteindelijk verstuurt Rico maar tien facturen zelf en doet nu al ruim vier maanden praktisch alles met Tellow.

“Het werkt in mijn ogen heel goed. Het scheelt je gewoon heel veel tijd. Ik kan me nu volledig richten op waar ik zelf goed in ben.”

Doorbreken administratieve drempel

Tellow werkt snel, schept duidelijkheid en houdt alle gegevens bij elkaar; ook die laatste eigenschap was voor Rico erg belangrijk. “Tellow is gekoppeld aan mijn rekening, je hebt alles in een overzicht. Ik weet niet of ik het had gedaan als dit een los programma was geweest.”

Daarnaast is hij erg tevreden over de snelle service van het programma. “Vragen worden meestal nog dezelfde dag beantwoord. Al je boekingen zijn eigenlijk een dag later ook al verwerkt. Heel netjes, zeer professioneel.”

Dat er werk is als freelance kok, dat is Rico wel duidelijk. Het administratieve gedeelte was eigenlijk de enige drempel op weg naar zelfstandig ondernemerschap. “Als ik van tevoren had geweten dat ik zo weinig had hoeven doen had dat de stap wel iets makkelijker gemaakt.”