Boekhoudtips

Is de KOR interessant voor jou als zzp’er? 

Al eens gehoord van de kleine ondernemersregeling (KOR)? Als je hieraan meedoet, dan hoef je geen btw meer te berekenen aan je klanten. Ook hoef je geen btw-aangifte meer te doen. Scheelt je een hele hoop administratief werk. Je kunt vrijstelling aanvragen als je niet meer dan € 20.000 omzet draait in 1 kalenderjaar.

Heb jij door corona omzetverlies en denk je dat het nog wel even kan duren voor je omzet gaat stijgen? Lees dan snel verder en ontdek of de KOR voordelig is voor jou.

Hoe werkt de KOR?

Sinds 1 januari 2020 is de nieuwe KOR ingegaan. Dit is de omzetgerelateerde vrijstelling omzetbelasting (OVOB). De regeling houdt in dat je geen btw naar je klanten toe berekent en dus ook geen btw factureert. Je kan ook geen btw terugvorderen over je aankopen en investeringen. Als je beslist om van de regeling gebruik te maken, dan geldt dit automatisch voor drie jaar. Over die periode mag je omzet exclusief btw niet meer zijn dan € 20.000 per jaar.

Is de KOR interessant voor jou?

De KOR kan financieel voordelig zijn als de volgende punten voor jou gelden:

  • Je omzet is door corona lager dan € 20.000 en je verwacht dat dit de komende drie jaar zo blijft.
  • Je levert alleen aan particulieren en organisaties die geen btw kunnen verrekenen als klant. Als jij geen btw op de factuur zet, ben je dus goedkoper voor je klanten.
  • Je levert alleen diensten en producten aan Nederlandse bedrijven en koopt alleen bij Nederlandse bedrijven in.
  • Je hebt geen plannen om de komende drie jaar een investering toe doen van meer dan € 10.000.

Zitten er ook nadelen aan de KOR?

Lagere prijzen voor klanten, minder administratieve lasten: dat klinkt als een goed plan! Toch? Zeker, maar er zitten ook een aantal nadelen aan de KOR die je goed moet overwegen. 

Zo moet je je ervan bewust zijn dat een aanmelding geldt voor drie jaar. Dat betekent dat je drie jaar lang geen btw in rekening brengt, maar het zelf ook niet mag aftrekken van zakelijke kosten en investeringen. Heb je daar wel plannen voor? Dan kan dat een reden zijn om niet aan de KOR deel te nemen.

Verder moet je er zeker van zijn dat je omzet niet boven de grens van € 20.000 komt. Als zzp’er kan dit soms lastig in te schatten zijn. Als je de grens bereikt, vervalt je vrijstelling meteen en moet je weer btw gaan berekenen. Hierdoor worden de prijzen voor je klanten ineens een stuk hoger.

Vanaf dat moment moet je bovendien drie jaar wachten voor je je weer aan kunt melden voor de KOR. Je administratie goed bijhouden blijft dus prioriteit. Gelukkig kan een slimme boekhoudtool als Tellow je hierbij helpen. Deze stuurt je een seintje wanneer je de € 20.000 grens nadert, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

In een eerdere blog schreven wij ook al over de nadelen en tips om te beslissen of je mee wil doen aan de nieuwe KOR. De KOR kan dus zeker interessant zijn voor zzp’ers, maar het is belangrijk om eerst goed na te gaan of de regeling voor jouw specifieke situatie ook rendabel is. 

Wanneer kun je je aanmelden voor de KOR?

Levert deelname jou voordeel op? Aanmelden kan voor ieder nieuw kwartaal. Over de kwartalen dat je nog niet aan de KOR deelneemt moet je nog btw verrekenen en btw-aangifte doen. Meld je uiterlijk 4 weken voor het begin van een nieuw kwartaal aan bij de Belastingdienst.