Financieel advies

Verdien jij wel genoeg? Dit zijn de best betaalde zzp’ers van Nederland 

Handen schudden

Als zzp’er moet je veel zelf regelen, dus ook je eigen uurtarief. Maar hoe kom je er in het oerwoud aan beroepen, branches en functies achter of je wel het juiste uurloon vraagt? Voor veel (startende) ondernemers is dat een lastige vraag. Zie daarom hier een overzicht van de best verdienende beroepen. Zo heb je wat vergelijkingsmateriaal en zul je zien dat je best hoog mag inzetten per uur!

De beste betaalde zzp'ers

Heb je je ooit afgevraagd wat een artiest als Jan Smit voor een optreden vraagt? Of wat een diepzeeduiker per uur verdient? In de jaarlijkse Prijzen en Tarievengids werden de 10 hoogste freelance uurtarieven in Nederland bekend gemaakt.

1. Bekende artiest: € 28.000 p/u (Jan Smit)

2. Topmodel: € 12.000 per dag (Doutzen Kroes)

3. Bekende spreker: € 4950 per dagdeel (Anita Witzier)

4. Blockchain specialist: € 1000 p/u

5. Fiscalist (internationaal): € 450 p/u

6. Specialist-advocaat: € 450 p/u

7. Topadvocaat: € 360 p/u

8. Voice-over stem: € 350 p/u

9. Diepzeeduiker: € 350 p/u

10. Consultant: € 175 p/u

De best verdienende zzp beroepen

Zoals je ziet doen vooral de bekende Nederlandse zzp’ers het financieel goed. Wil je Jan Smit voor een half uurtje op je bruiloft, dan moet je grof geld betalen. Voor minder dan €14.000 euro hoef je het bij Jan niet te proberen. Hij is financieel gezien (voor zover bekend) de duurste zzp’er van Nederland.

Exclusiviteit wordt sowieso goed beloond. Ook bekende topmodellen en graag geziene sprekers vragen ontzettend hoge uurtarieven. Zo verdient Doutzen Kroes ongeveer €4.5 miljoen per jaar, wat neerkomt op zo’n €12.000 per dag.

Beroepen met specialistische kennis en vaardigheden doen het ook niet verkeerd. Blockchain specialisten, topadvocaten en fiscale experts lossen grote problemen op voor hele grote bedrijven en kunnen daardoor in principe vragen wat ze willen. Voor minder dan €350 per uur komen zij hun bed niet uit.

Word specialist en verdien meer

Een ander voorbeeld van een specifieke skill die goed wordt betaald is diepzeeduiken. De allerbeste diepzeeduikers repareren pijpleidingen en subsea installaties tot wel 200 meter diep! De beloning voor deze bijzondere prestatie kan oplopen tot zo’n €2500 per dag.

Maar let op: hiervoor leef je wel 28 dagen achter elkaar met vier tot acht man in een soort grote tank. Vanuit deze tank worden de duikers geleidelijk van de oppervlakte naar de duikspot gebracht. Dat is dus lekker verdienen, als je niet claustrofobisch bent.

Zelf je zzp-tarief bepalen en verhogen

Wat kun je rekenen als zzp'er? Wat is passend om te vragen als copywriter, fotograaf of designer? En wat rekent een verpleegkundige of timmerman? Het is allemaal afhankelijk van de branche waarin je werkt, de ervaring die je hebt opgedaan, hoeveel vraag er is in de markt... en ook hoeveel je jezelf waard vindt. Eén ding is zeker, als je je uren makkelijk wil bijhouden is dat tegenwoordig met een app zo gepiept.

Wil je je nieuwe uurtarieven makkelijk bijhouden?

Bekijk hier de voordelen   →