Verdien jij wel genoeg? #1 Dit zijn de best betaalde zzp’ers van Nederland.

Handen schudden

Als zzp’er moet je veel zelf regelen. Soms best vervelend, af en toe ook wel fijn. Je bepaalt namelijk ook zelf wat je verdient.Maar hoe kom je er in het oerwoud aan beroepen, branches en functies achter of je wel het juiste uurloon vraagt? Voor veel (startende) ondernemers is dat een lastige vraag. In deze reeks gaan we voor je op zoek naar cijfers, tools en nieuwtjes die kunnen helpen bij het beantwoorden van de vraag: verdien jij wel genoeg?

Heb je je ooit afgevraagd wat een artiest als Jan Smit voor een optreden vraagt? Of wat een diepzeeduiker per uur verdient? In het eerste artikel in deze reeks de top 10 hoogste freelance uurtarieven in Nederland, bekend gemaakt in de jaarlijkse Prijzen en Tarievengids.

1. Bekende artiest: € 28.000 p/u (Jan Smit)

2. Topmodel: € 12.000 per dag (Doutzen Kroes)

3. Bekende spreker: € 4950 per dagdeel (Anita Witzier)

4. Blockchain specialist: € 1000 p/u

5. Fiscalist (internationaal): € 450 p/u

6. Specialist-advocaat: € 450 p/u

7. Topadvocaat: € 360 p/u

8. Voice-over stem: € 350 p/u

9. Diepzeeduiker: € 350 p/u

10. Consultant: € 175 p/u

Jan Smit allerduurste zzp’er

Zoals je ziet doen vooral de bekende Nederlandse zzp’ers het financieel goed. Wil je Jan Smit voor een half uurtje op je bruiloft, dan moet je grof geld betalen. Voor minder dan €14.000 euro hoef je het bij Jan niet te proberen. Hij is financieel gezien (voor zover bekend) de duurste zzp’er van Nederland.

Expert: daar word je rijker van

Exclusiviteit wordt sowieso goed beloond. Ook bekende topmodellen en graag geziene sprekers vragen ontzettend hoge uurtarieven. Zo verdient Doutzen Kroes ongeveer €4.5 miljoen per jaar, wat neerkomt op zo’n €12.000 per dag.

Beroepen met specialistische kennis en vaardigheden doen het zoals je ziet ook niet verkeerd. Blockchain specialisten, topadvocaten en fiscale experts lossen grote problemen op voor hele grote bedrijven en kunnen daardoor in principe vragen wat ze willen. Voor minder dan €350 per uur komen zij hun bed niet uit.

Diepzeeduiken

Een ander voorbeeld van een specifieke skill die goed wordt betaald is diepzeeduiken. De allerbeste diepzeeduikers repareren pijpleidingen en subsea installaties tot wel 200 meter diep! De beloning voor deze bijzondere prestatie kan oplopen tot zo’n €2500 per dag.

Maar let op: hiervoor leef je wel 28 dagen achter elkaar met vier tot acht man in een soort grote tank. Vanuit deze tank worden de duikers geleidelijk van de oppervlakte naar de duikspot gebracht. Dat is dus lekker verdienen, als je niet claustrofobisch bent.

Uurtarief calculator

Benieuwd naar wat jij zelf eigenlijk kunt vragen als zzp’er? Gebruik de uurtarief calculator en bereken zelf jouw minimale uurtarief.