Boekhoudtips

Vijf belastingvoordelen waarvan je nog nooit hebt gehoord 

CEO-kind

Je zou zeggen dat hoe hoger je inkomen, des te meer je verdient. Toch is dat niet altijd het geval. Hoe dat kan? Omdat naarmate je inkomen stijgt, ook de belastingtarieven stijgen. Voeg daaraan toe dat vanaf een bepaald inkomen je recht op allerlei toeslagen (zorg, huur) vervalt en voilà, daar is je antwoord.

Toch betalen vier op de tien zzp’ers geen cent inkomstenbelasting! Hoe dat dan weer kan? Fiscale voordelen. Deze ondernemers hebben zoveel aftrekposten dat ze onder de streep niets meer overhouden om belast op te worden.

Sommige voordelen, zoals de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling, krijg je min of meer vanzelf en kennen de meeste mensen wel. Andere voordelen, zoals de willekeurige afschrijving, zijn minder bekend. Zonde, want je kan er flink mee besparen. Hieronder een overzicht van de vijf belangrijkste belastingvoordelen waarvan je nooit hebt gehoord.

1. De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Als je als zzp’er in 2018 tussen de €2.301,- en €314.673,- investeert in bedrijfsmiddelen voor jouw onderneming, bijvoorbeeld voor een nieuwe laptop of telefoon, dan kun je in aanmerking komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). In principe krijg je geld, omdat je investeert.

En ook niet zomaar een paar tientjes, 28% van het totaalbedrag van alle investeringen dit jaar! Dit bedrag mag je dan aan het einde van het jaar als extra aftrekpost opvoeren.

Maar let op: het gaat daarbij om de aanschaf van een bedrijfsmiddelen die langer dan een jaar meegaan en minimaal €450,- excl. btw per stuk kosten. Als je dit jaar de €2301,- drempel nog net niet hebt gehaald, maar nog wel een nieuwe laptop nodig hebt, kan het dus de moeite waard zijn om dit voor het einde van het jaar te doen!

2. Willekeurige afschrijving

Startende ondernemers kunnen de aanschafkosten van bedrijfsmiddelen bovendien ‘willekeurig afschrijven’. Dat betekent dat je de eerste drie jaar zelf bepaalt hoeveel en wanneer je afschrijft. In principe mag je zelfs alle investeringen in één keer op de winst in mindering brengen. Die flexibiliteit kan voor starters best handig zijn.

Maar timing is hierbij essentieel. De kans is groot dat je in het eerste jaar nog niet zoveel winst maakt en die extra aftrekpost dus in de nabije toekomst interessanter is, ervan uitgaande dat je dan meer inkomsten genereert. Bekijk hier alle regels en voorwaarden voor willekeurig afschrijven als startende ondernemer.

3. Middeling

Als zzp’er heb je vaak geen stabiel inkomen. Het ene jaar draai je misschien een top-omzet, terwijl het daaropvolgende jaar de inkomsten behoorlijk tegenvallen. In zo’n geval is het interessant om de middelingsregeling aan te vragen.

Middelen houdt in dat je de inkomsten van drie opeenvolgende jaren met elkaar vergelijkt, verrekend en gelijk trekt. Dat levert vaak belastingvoordeel op. Als je bijvoorbeeld in een van die jaren zoveel winst maakt dat je in principe de laatste belastingschijf (52%) bereikt, dan kun je dat voorkomen door te middelen met lagere inkomens in de jaren ervoor.

4. Belastingvoordeel door meewerkend partner

Helpt jouw partner actief mee in je bedrijf? Of heeft hij/zij een ondersteunende rol in de boekhouding? Dan kan dat belastingtechnisch erg interessant zijn. Het is in sommige gevallen namelijk mogelijk om de uren van je partner als arbeidskosten op te laten nemen.

Als ondernemers een partnervergoeding van tenminste €5000,- betalen, mogen zij het bedrag van deze meewerkbeloning van de totale winst aftrekken. Als partners minder dan €5000,- ontvangen voor hun werkzaamheden, dan mag je niets aftrekken van de winst maar kom je wellicht wel in aanmerking voor de meewerkaftrek. Check hier de voorwaarden.

5. Oudedagsreserve

Je aansluiten bij een pensioenfonds is als zzp’er over het algemeen niet mogelijk. Geld sparen voor op je oude dag moet je toch echt zelf regelen. Gelukkig kunnen zzp’ers dat fiscaal voordelig doen door gebruik te maken van de Oudedagsreserve.

Met deze regeling reserveer je een deel van de winst voor je pensioen. Over dat deel van de winst krijg je uitstel van belastingheffing. Je betaalt pas inkomstenbelasting op het moment dat je met pensioen gaat. Dat is handig omdat je in een lager belastingtarief valt op het moment dat je de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt.

Meer tips? Succesvol ondernemen begint met een slimme boekhoudtool

Het is onze missie om alle ondernemers de vrijheid te geven om te ondernemen. We helpen je met tips, tijdbesparende tools en slimme meldingen. Probeer Tellow nu 3 maanden gratis