Boekhoudtips

Private of zakelijk leasen als zzp'er? 

man-nadenken

Zit je als zzp'er regelmatig in de auto? Dan heb je misschien wel eens aan leasen gedacht. Maar waar moet je als zzp'er op letten als je kiest voor private lease óf een auto van de zaak? Zijn de kosten fiscaal aftrekbaar en hoe zit het met de bijtelling? En kan je met een privé leaseauto ook zakelijk rijden? Tellow helpt jou graag op weg, misschien zelfs wel letterlijk ;-)

De verschillen tussen een privé en zakelijke lease auto

1. Het leasecontract

Een zakelijk leasecontract sluit je af als rechtspersoon, terwijl je een private leasecontract aangaat als particulier. Beide opties hebben voor- en nadelen. Natuurlijk kan je jouw private leaseauto ook voor jouw zakelijke ritten gebruiken. En omgekeerd: jouw zakelijk leaseauto voor privéritten.

2. De leasekosten en btw

Een voordeel van zakelijk leasen is dat alle leasekosten (inclusief onderhoudskosten) en de btw fiscaal aftrekbaar zijn, waardoor je geld kunt besparen. Puntje van aandacht: dit voordeel geldt alléén als je zakelijk least en jouw contract als rechtspersoon afsluit. Dit voordeel geldt niet bij private lease.

3. Kilometervergoeding

Kies je voor private lease? Als zzp'er kun je een belastingvrije reisvergoeding van 19 cent per kilometer aan jezelf uitkeren voor zakelijke ritten. Een hogere vergoeding mag ook, maar dat wordt wel fiscaal belast. Je moet hiervoor wel een registratie bijhouden van jouw zakelijke ritten.

Voorbeeldberekening kilometervergoeding
Rijd je 13.000 zakelijke kilometers per jaar? Dan heb je aan het einde van het jaar een aftrekpost van € 2.470 (de berekening is: € 0,23 x 13.000 km). Hiermee kan je (een deel van) de maandtermijnen van jouw private leasecontract dekken.

Lees ook: hoe bereken je reiskosten als zzp'er?

4. BKR-registratie

Als je kiest voor private lease, dan ga je als particulier een krediet aan. Dit wordt geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Houd er rekening mee dat dit invloed kan hebben als je bijvoorbeeld een hypotheek wilt afsluiten.

Lees ook: welke invloed heeft een BKR-registratie op je hypotheek?

5. De bijtelling

Je betaalt bijtelling, een vorm van belasting, als jij jouw zakelijke leaseauto privé gebruikt. Dit is dus niet van toepassing als je een private leasecontract aangaat. Rijd je meer dan 500 kilometer per jaar privé met jouw zakelijke leaseauto? Dan krijg je wél te maken met de bijtelling. 

Je hoeft géén bijtelling te betalen als je minder dan 500 privékilometers per jaar rijdt. Wel ben je dan verplicht om een kilometerregistratie bij te houden en een ‘verklaring geen privégebruik’ te ondertekenen.

Lees ook: wat is bijtelling?

Wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen van zakelijke en private lease?

De belangrijkste voordelen van zakelijk leasen

  • De leasekosten en btw zijn fiscaal aftrekbaar
  • Geen BKR-registratie

De belangrijkste nadelen van zakelijk leasen

  • Bijtelling voor privégebruik (alleen als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt)

De grootste voordelen van privé leasen

  • Geen bijtelling
  • Kilometervergoeding

De grootste nadelen van privé leasen

  • Kosten en btw zijn niet fiscaal aftrekbaar
  • Een BKR-registratie

Welke bijtelling geldt voor jou?

Welk bijtellingspercentage voor jou van toepassing is hangt af van de CO2-uitstoot van jouw leaseauto én het jaar wanneer de auto is geregistreerd. De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto. In 2024 zijn er 2 tarieven voor de bijtelling: 16% en 22%. De bijtelling is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. De uitstootgrenzen worden ieder jaar opnieuw vastgesteld.

In 2024 vallen alleen bepaalde auto’s zonder CO2-uitstoot volledig in het 16%-tarief. Het verlaagde percentage van 16% geldt voor auto’s op waterstof en voor auto's die volledig worden aangedreven door geïntegreerde zonnecellen. De zonnecellen moeten een vermogen hebben van ten minste 1 kilowattpiek en de accu mag geen lood bevatten.

Voor andere nulemissie-auto’s geldt de 16% bijtelling slechts tot en met een cataloguswaarde van € 30.000. Voor het deel daarboven geldt de bijtelling van 22%.

Wil je meer weten over het leasen van een auto? Neem contact op met onze partner Athlon.

Doe gemakkelijk zelf je boekhouding

Met Tellow wordt ondernemen een stuk toegankelijker. Doe gemakkelijk zelf je boekhouding met ons online boekhoudprogramma. Heb je jouw auto volgegooid met benzine of opgeladen aan een oplaadpaal? Scan de bon hiervan met je telefoon. Deze uitgave wordt in jouw banktransacties getoond. Koppel deze transactie aan de bon en de kosten worden automatisch onder autokosten in je boekhouding geboekt. Done!

Probeer Tellow meteen 30 dagen gratis uit.

Boekhouding bijhouden? Dat gaat als een speer.

Bekijk de voordelen   →