Calendar icon
Clock icon

4 minuten

Waarom het up-to-date houden van je boekhouding het beste idee ooit is 

←  Terug naar overzicht

De zomer komt tot een eind en daarmee ook het derde kwartaal. Dit betekent dat uiterlijk op 31 oktober je btw-aangifte weer binnen moet zijn. Ben jij iemand die pro is in last-minute boekhouding? 

Dan herken je vast dat stressgevoel, dat lijkt op de stress die je vroeger had als je te veel aan het SOG’en was (studie ontwijkend gedrag vertonen, ken je het nog? ;)). Dat je op de dag van de toets je wekker om 04.00 uur zette, om met adrenaline en cafeïne in je aderen last-minute alles in je hoofd te stampen. Als jij de btw-aangifte uitstelt tot 23:55 uur op 31 oktober, nog zoekend naar bonnetjes van drie maanden geleden… dan ben je aan het BOG’en (boekhoud ontwijkend gedrag). 

Voorkom die stressvolle race tegen de klok. Wij geven je onze tips om vanaf nu stressloos je aangifte te doen. 

Wat zijn de data waarop de btw-aangifte binnen moet zijn?

 • 1e kwartaal 2019: 30 april 2019
 • 2e kwartaal 2019: 31 juli 2019
 • 3e kwartaal 2019: 31 oktober 2019
 • 4e kwartaal 2019: 31 januari 2020

Zeven redenen waarom je je boekhouding up-to-date wilt houden

Je:

 1. bespaart jezelf een hoop stress; bye bye BOG’en!
 2. doet je btw-aangifte vanaf nu binnen een paar klikken;
 3. bespaart jezelf een hoop tijd;
 4. voorkomt naheffingsaanslagen en boetes, omdat je op tijd bent;
 5. hebt gedurende het kwartaal meer inzicht in je cashflow en weet of je moet bijsturen;
 6. bespaart je boekhouder (als je die hebt) een hoop tijd en jezelf een hoop geld;
 7. je bent je bonnetjes niet meer kwijt, ze staan direct na aankoop in de cloud.

Drie manieren waarop je je boekhouding up-to-date houdt

1. Je boekhouding in je broekzak: iedere dag een beetje

Koppel je bankrekening aan je Tellow-account. Zo krijg je bij iedere uitgave die je met je pinpas doet, een notificatie in de app. Je kunt dan een foto maken van het bijbehorende bonnetje. Dit bonnetje wordt automatisch gekoppeld aan de transactie en de hoeveelheid btw die je terugkrijgt, wordt in je btw-overzicht geplaatst. Aan het einde van het kwartaal staat je btw-aangifte praktisch voor je klaar. Handy!

2. Van BOG’en naar zen

Een beetje zoals vroeger: elke dag een beetje huiswerk maken voorkomt dat je in je toetsweek elke nacht tot 02.00 uur door moet. Plan daarom iedere week 1 - 3 uur in om je administratie te doen, bijvoorbeeld op vrijdagmiddag. Verstuur in één keer alle facturen aan klanten die je producten of diensten hebben afgenomen - de btw die je moet afdragen wordt in Tellow automatisch in je btw-overzicht geplaatst. Maak er wat leuks van voor jezelf: zet je lievelingsmuziek op, drink een lekkere koffie in die fijne koffietent of maak er een moment van met collega-ondernemers. Jij bent de baas, dus je bepaalt ook zelf hoé je het doet!

3. Een maandelijkse get-together met je boekhouding

Aan het eind van iedere maand een dag uittrekken voor je boekhouding? Alles kan! Dan heb je wel je bonnen en facturen te bewaren, zodat je ze kunt koppelen aan de uitgaven op je bankrekening. In verhouding tot de andere twee opties neemt deze de meeste tijd in beslag, omdat je alsnog aan het zoeken bent naar matches tussen je bonnen, facturen en uitgaven. Maar eens per maand geeft je alsnog een fijne voorsprong op drie maanden werk tegelijkertijd doen.

Pak jij gelijk je telefoon erbij om de bon te scannen van je nieuwe markeerstiften en ben jij helemaal bij? Of zie je al op tegen de bergen werk die je voor eind oktober nog hebt te verzetten? Als je “Jep” antwoordt op de laatste vraag, dan is er goed nieuws. Je hebt nog 1,5 maand de tijd voor je btw-aangifte en dus nog de tijd om bij te werken! Upload meteen een bon of verstuur een factuur in Tellow. Zo doe je je btw-aangifte voortaan in een paar klikken.