Boekhoudtips

Inkomstenbelasting aangifte 2021 de zzp versie   

blije-man

In de periode van 1 maart tot 1 mei 2022 moet er weer aangifte inkomstenbelasting gedaan worden, dit doe je over 2021. Voor veel ondernemers is dit een lastige klus. In deze blog leggen wij uit wanneer je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, van welke fiscale voordelen je (mogelijk) gebruik kunt maken en we hebben een rekenvoorbeeld gemaakt om duidelijk te laten zien hoe je gebruik kan maken van aftrekposten en heffingskortingen. Vervolgens vertellen we je wat Tellow Compleet is en hoe wij van aangifte inkomstenbelasting een easy peasy lemon squeezy klusje maken. 

Wat is inkomstenbelasting?

Inkomstenbelasting is de belasting die je afdraagt over je inkomen en je vermogen. 

De inkomstenbelasting bestaat uit drie boxen. Alle boxen samen zorgen voor een totaalbedrag aan inkomstenbelasting dat je moet afdragen. Deze boxen hebben allemaal een andere heffing, ook wel belastingtarief genoemd. 

Het bedrag dat je aan belasting moet betalen hangt af van de hoogte van je inkomen en je vermogen. Het kan natuurlijk voorkomen dat je alleen inkomen hebt in box 1; dan vul je box 2 en box 3 niet in. Klik hier voor meer informatie over de belastingschijven.

Fiscaal partnerschap

Als je fiscaal partner bent, kun je samen met je partner aangifte inkomstenbelasting doen. Het voordeel hiervan kan zijn dat je bepaalde aftrekposten kunt verdelen. Je bent fiscaal partner als je getrouwd bent, een geregistreerd partnerschap hebt of samen een kind hebt. 

Wanneer moet je aangifte inkomstenbelasting doen? 

Als je een bedrijf hebt, een zzp’er, freelancer of mkb’er bent en je staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, ben je nog niet automatisch een ondernemer voor de inkomstenbelasting. Wel is iedere belastingplichtige in Nederland verplicht aangifte inkomstenbelasting te doen. Je bent ondernemer voor de inkomstenbelasting als je voldoet aan de volgende voorwaarden: 

 • Je bent niet afhankelijk van 1 opdrachtgever, oftewel je hebt meerdere opdrachtgevers. 
 • Je bent zelfstandig en bepaalt zelf wat je doet in het bedrijf. 
 • Je haalt het urencriterium. Het urencriterium houd in dat je minimaal 1.225 uur per jaar werkt aan je bedrijf. Onbetaalde uren zoals marketing en administratie tellen ook mee, net zoals voorbereidingsuren zoals het volgen van relevante cursussen en het maken van een ondernemingsplan. 

Als je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, heb je recht op fiscale voordelen als je voldoet aan het urencriterium. 

Voorbeeld: inkomstenbelasting voor ondernemers

Je factureert €1.000 en rekent hier 21% btw over. In totaal ontvang je €1.210. Je draagt dan €210 af aan de Belastingdienst. €1.000 is de omzet. Trek je daar jouw gemaakte kosten vanaf, dan houd je de winst over. Deze winst uit onderneming is dus je bruto-inkomen en daarmee je inkomen voor belasting. 

Let op: ben je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting? Het kan zijn dat je dit wel bent voor de omzetbelasting. 

Als je geen ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, word je niet verplicht om een administratie bij te houden. Je geeft dan je inkomsten min de gemaakte kosten op. De Belastingdienst kan wel vragen om informatie, dus het is wel aan te raden om bonnen (digitaal) te bewaren. Als je bijvoorbeeld een klusje voor een familielid doet en je de gemaakte kosten vergoed krijgt, dan hoef je dit niet op te geven. Je resultaat is immers ook 0.

zzper-inkomstenbelasting

Aftrekposten en heffingskortingen

Fiscale voordelen waar je mogelijk recht op hebt zijn aftrekposten en heffingskortingen. Aftrekposten verminderen je inkomen en zorgen ervoor dat je minder belasting en premies volksverzekeringen betaald. Heffingskortingen zijn kortingen op de belasting die je moet betalen. Daarom is het gunstig om te weten welke aftrekposten en heffingskortingen er zijn en op welke je recht hebt. Door slim gebruik te maken van de aftrekposten en heffingskortingen van de Belastingdienst kun je als zzp’er €30.439 winst behalen, zonder daar belasting over te betalen.

Voor zzp'ers zijn de volgende aftrekposten beschikbaar:

 • Zelfstandigenaftrek
 • Startersaftrek
 • Oudedagsreserve
 • MKB-winstvrijstelling
 • Heffingskortingen

In sommige gevallen kun je nog meer belasting besparen door gebruik te maken van o.a.:

 • De investeringsaftrek (KIA, MIA, VAMIL, EIA)
 • De hypotheekrenteaftrek
 • Aftrekbare giften
 • Aftrekbare zorgkosten
 • Aftrekbare lijfrente

Zie de volledige lijst van de aftrekposten.

Zelfstandigenaftrek en startersaftrek

Voor de zelfstandigenaftrek kom je in aanmerking als je geld verdient aan je onderneming. Normaal gesproken moet je ook aan het urencriterium voldoen. In 2021 is de zelfstandigenaftrek €6670. Dit bedrag mag je aftrekken van de winst uit onderneming die je hebt behaald. Als je een starter bent, mag je dit bedrag verhogen met €2123. De startersaftrek mag je in totaal 3 keer toepassen in de eerste 5 jaar van je onderneming. 

Oudedagsreserve

Als je als zzp’er inkomstenbelasting betaalt over je winst, en je wilt een oudedagsvoorziening opbouwen, kun je gebruikmaken van de aftrekpost oudedagsreserve. Je kan een deel van je winst reserveren voor een fiscale oudedagsreserve (FOR). Over dat deel van je winst ontvang je dan uitstel van belastingheffing en als je met pensioen gaat kan je dit omzetten in lijfrente. Bij het onderwerp ‘oudedagsreserve’ vul je dan het bedrag in dat je wilt reserveren voor je oudedagsreserve. In 2021 mag je dit doen met 9,44% van je winst, met een maximum van €9.632.

MKB winstvrijstelling 

Behoort je bedrijf in de categorie midden- en kleinbedrijf? MKB winstvrijstelling is een directe aftrekpost op je winst waar je dan recht op hebt. De vrijstelling is in 2021 14%, ongeacht de hoogte van je winst. Voor de MKB winstvrijstelling hoef je nooit te voldoen aan het urencriterium. 

Heffingskortingen

Heffingskortingen zijn directe kortingen op het te betalen belastingbedrag. Per heffingskorting zal je lezen of je er recht op hebt of niet. Voor zzp’ers zijn de algemene heffingskorting en de arbeidskorting het belangrijkst. 

Algemene heffingskorting

Algemene heffingskorting is een korting waar iedere belastingplichtige recht op heeft in Nederland. Als je de AOW leeftijd (in 2022 is dit 66 jaar en 7 maanden) nog niet hebt bereikt en je hebt geen andere inkomsten, bedraagt deze korting €2837, tot een belastbaar inkomen uit werk en woning van €21.043. Als je belastbare inkomen hoger dan €21.043 is maar niet hoger dan €68.508 moet je de algemene heffingskorting berekenen met een formule. Dit laten wij zien in het rekenvoorbeeld. Als je een parttime baan hebt naast je onderneming, wordt de algemene heffingskorting toegepast bij je inkomen uit je parttime baan. Dit betekent dat je de heffingskorting niet meer kan toepassen op de inkomsten uit je onderneming. 

Arbeidskorting 

Arbeidskorting is een korting over het inkomen dat je uit je winst uit onderneming behaalt. De arbeidskorting die je krijgt hangt af van je leeftijd en je arbeidsinkomen. De tarieven zijn hier te bekijken.

Het volgende rekenvoorbeeld hebben we uitgewerkt om te laten zien hoe je aftrekposten en heffingskortingen toepast. We zijn ervan uitgegaan dat je de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt in 2021. Hou er rekening mee dat het mogelijk is dat je op een of meerdere aftrekposten geen recht hebt.

Premie zorgverzekeringswet 

Als zzp’er moet je een inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekeringswet (ZVW) betalen, ook als je geen inkomstenbelasting hoeft te betalen. Dit is een sociale premie en iedereen in Nederland is verplicht deze te betalen. Deze premie bestaat uit het bedrag dat je zelf betaald aan je zorgverzekering en uit een bijdrage van 5,75% van je inkomen, over maximaal €58.311 belastbare winst.

Rekenvoorbeeld inkomstenbelasting 2021

Winst uit onderneming €35.000
Zelfstandigenaftrek - €6.670
Startersaftrek - €2123
Oudedagsreserve - €100
Winst voor MKB vrijstelling €26.107
MKB-winstvrijstelling - €3.655 (14% over €26.107)
Belastbare inkomsten €22.452
Te betalen belasting €8.330 (schijf 1, 37,1% over €22.452)
Algemene heffingskorting - €2.753 (2.837 - 5,977% x belastbaar inkomen - 21.043)
Arbeidskorting - €3856 (via berekensite)
Belasting na korting €1721
Te betalen ZVW + €1.291 (5,75% over €22.452)
Totaal inkomstenbelasting €3012

Tellow Compleet

Inkomstenbelasting is voor veel ondernemers een complex en tijdrovend proces. Om deze reden hebben we Tellow Compleet ontwikkeld. De slimme vervanger van een boekhouder, speciaal voor zzp’ers, freelancers en eenmanszaken. Met Tellow Compleet heb je alle voordelen van een boekhouder en nog veel meer. Wij checken je btw-aangiftes, doen je inkomstenbelasting en staan altijd klaar voor moeilijke boekhoudkundige vragen. Daarnaast kun je ook onbeperkt facturen en offertes maken & versturen en zijn je transacties altijd up-to-date met de automatische bankkoppeling. Dit is allemaal eenvoudig te doen in de app van Tellow. 

Voor nieuwe gebruikers hebben wij een speciale actie. Als je je vóór 1 april Tellow Compleet neemt, doen wij voor jou je inkomstenbelasting 2021 voor maar €299. Jij stuurt al je bonnetjes en facturen op en onze boekhouders doen je aangifte. Uiteraard houden we rekening met alle heffingskortingen en aftrekposten, zodat je niet te veel betaald. Natuurlijk doen wij ook je inkomstenbelasting voor 2022! Meer informatie over deze speciale actie vind je hier

Ben je al gebruiker van Tellow basis of plus? Klik dan hier voor meer informatie over de deal. 

Heb je vragen? Neem contact met ons op via onze website of apps.

Bekijk hier onze inkomstenbelasting deal!

Bekijk de deal   →